ΕυρώπηΑρχείο

Η ολομέλεια του ΕΚ σε ένα λεπτό: ταντάλιο, μετανάστευση, άδεια μητρότητας και ενιαία ψηφιακή αγορά

Τον περιορισμό της παράνομης χρηματοδότησης στρατιωτικών ομάδων σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις ψήφισε την Τρίτη, το ΕΚ. Το σχέδιο προβλέπει την υποχρεωτική πιστοποίηση των μεταλλουργικών βιομηχανιών που εισάγουν κασσίτερο, ταντάλιο, βολφράμιο και χρυσό και των διυλιστηρίων της ΕΕ, καθώς και την εθελοντική πιστοποίηση των φορέων που αγοράζουν, μεταποιούν και χρησιμοποιούν αυτά τα ορυκτά και μέταλλα για προϊόντα όπως κινητά τηλέφωνα, πλυντήρια και ψυγεία.
Να ξεπεράσουν το τετραετές, πλέον, αδιέξοδο και να εγκρίνουν τουλάχιστον ελάχιστη πανευρωπαϊκή άδεια μητρότητας τουλάχιστον 20 εβδομάδες κάλεσαν τις κυβερνήσεις οι ευρωβουλευτές, επιμένοντας στην ανάγκη καλύτερης ισορροπίας μεταξύ οικογένειας και εργασίας. Λόγω του αδιεξόδου, Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη απειλήσει ότι θα αποσύρει τις προτάσεις που έχει κάνει, αν δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία.
 
Στις 20 Μαΐου, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στη Μεσόγειο, που συμπεριλαμβάνουν τη δικαιότερη κατανομή όσων ζητούν άσυλο μεταξύ των χωρών της ΕΕ αλλά και περισσότερα κονδύλια για την ασφάλεια των εξωτερικών της συνόρων.
 
Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα πρέπει να καταγράφονται σε κεντρικά μητρώα σε χώρες της ΕΕ, τα οποία θα είναι προσβάσιμα τόσο στις αρχές όσο και σε όσους έχουν έννομο συμφέρον, όπως π.χ. οι δημοσιογράφοι. Αυτό προβλέπει συμφωνία μεταξύ ΕΚ και Συμβουλίου που ενέκρινε το ΕΚ την Τετάρτη για νέα οδηγία κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
 
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orbán, συζήτησε στην ολομέλεια την Τρίτη με τους ευρωβουλευτές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, για τις πρόσφατες δηλώσεις για την επαναφορά της θανατικής ποινής και την αμφιλεγόμενη εθνική διαβούλευση για την μετανάστευση.
 
Επίσης, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν την πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ.
Την Τρίτη, η ολομέλεια χαιρέτησε τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία στρατηγικής για την ενιαία ψηφιακή αγορά, με σκοπό τη δημιουργία ευκαιριών για τις επιχειρήσεις.
 
Μία μέρα μετά, με ψήφισμά της, ζήτησε από την ΕΕ να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του βακτηρίου Xylella fastidiosa, το οποίο έχει πλήξει μεγάλες εκτάσεις ελαιόδεντρων στην Ιταλία.
 
Την ίδια μέρα, η Anneli Jäätteenmäki (Φιλελεύθεροι, Φιλανδία), εκλέχθηκε νέα αντιπρόεδρος του ΕΚ μετά την παραίτηση του Olli Rehn (Φιλελεύθεροι, Φινλανδία), ο οποίος εξελέγη στο φινλανδικό κοινοβούλιο.
 
Οι νικητές του διαγωνισμού του ΕΚ “ρεπόρτερ για μια ημέρα”, επισκέφθηκαν το ΕΚ στο Στρασβούργο την Τρίτη, όπου γύρισαν τα δικά τους βίντεο.