ΠολιτισμόςΑρχείο

Νέα Κίος: Τα παιδιά μαθαίνουν για το περιβάλλον

Η 5η Ιουνίου θεσπίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο να υπενθυμίσει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων.

Από τότε και κάθε χρόνο, δίνεται και άλλη μια ευκαιρία σε όλους, σχολεία, φορείς και πολίτες, για να εκφράσουν την άποψή τους για όσα συμβαίνουν στον πλανήτη.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου για 9η συνεχή χρονιά, προτίθεται να υλοποιήσει τριήμερες εκδηλώσεις με τίτλο : «Γιορτάζουμε το περιβάλλον και νοιαζόμαστε για αυτό, μέσα από τις σχολικές  δραστηριότητες» οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Κίο, στις 4, 5 και 6 Ιουνίου 2015, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος  και απευθύνεται σε σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το εξής:

1η ημέρα: Πέμπτη 4 Ιουνίου

(Σε συνεργασία με το Δήμο Άργους- Μυκηνών, την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, το δίκτυο «Μεσόγειος S.O.S.» και τη συμμετοχή δύο  τάξεων από το Δημοτικό Σχολείο Νέας Κίου και το 7ο Δημοτικό Σχολείο Άργους)

08:45 – 09:00   «Μαθαίνουμε για τις ακτές μας, νοιαζόμαστε γι΄ αυτές και συμμετέχουμε ενεργά», Ελένη Πανάγου, υπεύθυνη του Κ.Π.Ε. Νέας Κίου

09:00 – 09:30   «Η Αμφιτρίτη, η θεά της θάλασσας, μας στέλνει μηνύματα για την πλαστική ρύπανση», Μαρία Βασιλείου, Βιολόγος-Ιχθυολόγος-Ωκεανογράφος

09:45 – 11:30    Eθελοντικός, συμβολικός  καθαρισμός της παραλίας Νέας Κίου

11:30 – 11:45    Προσφορά δεκατιανού στους συμμετέχοντες

11:45 – 12:15     Συμπλήρωση φύλλων εργασίας του Κ.Π.Ε. Νέας Κίου και της «Μεσόγειος S.O.S.»

12:15 – 12:30  Απονομή αναμνηστικών συμμετοχής στους συμμετέχοντες


2η ημέρα: Παρασκευή 5  Ιουνίου

(Σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας  Εκπ/σης  Αργολίδας  και  τη συμμετοχή σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Αργολίδας)

18:00 – 20:15      Παρουσίαση  προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σχ. έτους 2014- 2015,  από σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας

20:15 – 21:00      Προβολή των εργασιών και απονομή αναμνηστικών  στις σχολικές μονάδες που συμμετείχαν στη δράση «Από το όνειρο στη δράση για μια βιώσιμη πόλη».

3η ημέρα: Σάββατο 6  Ιουνίου

(Σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας  Εκπ/σης  Αργολίδας  και  τη συμμετοχή σχολικών μονάδων  Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης  Αργολίδας)

18:00 – 20:30       Παρουσίαση  προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σχ. έτους 2014- 2015,  από σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας

20:30 – 21:00      Προβολή των εργασιών και απονομή αναμνηστικών  στις σχολικές  μονάδες που συμμετείχαν στη δράση «Από το όνειρο στη δράση για μια βιώσιμη πόλη ».

Η Παγκόσμια Ημέρα αποτελεί πρόκληση για τον καθένα μας

  • για να συμβάλλει στην προστασία του πλανήτη
  • να μας παροτρύνει να αναλογιστούμε την καθημερινή μας επίδραση στη Γη
  • να δραστηριοποιηθούμε έτσι ώστε να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον μας και στο φυσικό κόσμο.
  • να υιοθετήσουμε το σύνθημα της διάσκεψης στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας για το περιβάλλον: «κάλεσμα σε δράση»

 

Η 5η Ιουνίου μας καλεί να σκεφτούμε τοπικά και να δράσουμε παγκόσμια γιατί η προστασία του περιβάλλοντος έχει καθοριστική σημασία για την ποιότητα ζωής των σημερινών και μελλοντικών γενεών.