ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πληρώνει τα 9.000 ευρώ που δεν είχε να πληρώσει το κράτος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη μαθηματική Ολυμπιάδα

Για πρώτη φορά φέτος, λόγω δημοσιονομικού κολλήματος, η Ελλάδα παραλίγο να μη λάβει μέρος στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα. Το συνολικό κόστος της αποστολής είναι 9 χιλιάδες ευρώ, αλλά το ποσό αυτό αρνήθηκε να καλύψει το Υπουργείο Παιδείας, την ίδια στιγμή που στον διαγωνισμό λαμβάνουν μέρος συνολικά 111 χώρες, αρκετές από τις οποίες υποτίθεται πως βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από τη δική μας. 

Η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα (I.Μ.Ο), που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1959, είναι ένας θεσμός υψηλοτάτου ενδιαφέροντος και η χώρα μας έχει συνεχή παρουσία τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια και μάλιστα έχει αποσπάσει και αρκετά μετάλλια, όντας από τις πιο πετυχημένες την τελευταία τετραετία στη διοργάνωση. 

Αν το οικονομικό πρόβλημα της χώρας είναι τόσο μεγάλο που δεν είχαν να δώσουν ούτε 9.000 ας μας το λέγανε, αλλιώς πρόκειται για μεγάλη ξεφτίλα, ειδικά όταν μιλάμε για μια χώρα με τεράστια συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό και την επιστήμη των Μαθηματικών, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Τη λύση στο θέμα την έδωσε τελικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου η οποία αναλαμβάνει το κόστος συμμετοχής της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, για να πάρει μέρος κανονικά στην Μαθηματική Ολυμπιάδα, που θα πραγματοποιηθεί στην Ταϋλάνδη, σύμφωνα με δηλώσεις της Ντίνας Νικόλακου στο ΑΠΕ ΜΠΕ. Συγκεκριμένα, η αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως, «θεωρούμε αδιανόητο να μην εκπροσωπηθεί η χώρα μας στην Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, που θα πραγματοποιηθεί από 4 έως 16 Ιουλίου 2015 στην Ταϋλάνδη», και πρόσθεσε πως «την διοργάνωση αυτή την θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική για την χώρα μας, με δεδομένο ότι αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής για μεγάλα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του εξωτερικού και προάγει το κύρος της χώρας μας διεθνώς, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τις εξαιρετικές επιδόσεις των ελλήνων μαθητών». 

Η κ. Νικολάκου υπογράμμισε πως, «ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης μπροστά στο αδιέξοδο που φαίνεται να υπάρχει από την επικείμενη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μην καλύψει το κόστος, αναλαμβάνει πρωτοβουλία και η περιφέρεια Πελοποννήσου γίνεται χορηγός της μεγάλης εθνικής προσπάθειας και σε συνεργασία με την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία θα καλύψει το κόστος που απαιτείται».