ΡεπορτάζΑρχείο

Φιλικότερο το Ναύπλιο για τους πεζούς

Πολύ καλό βαθμό παίρνει ο Δήμος αλλά και η Τροχαία για την διαχείριση όλου αυτού του κόσμου που βρέθηκε στο Ναύπλιο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Παρά το γεγονός ότι η κίνηση των τουριστών ήταν αυξημένη και υπήρχε και το τρίαθλο, όλα πήγαν μια χαρά και οι επισκέπτες έδειξαν να φαίνονται ευχαριστημένοι από την εικόνα της πόλης.
 

Το κυριότερο πάντως είναι πως αυτή η πόλη προσπαθεί και πάλι να γίνει φιλική προς τον πεζό, όχι μόνο με το έργο πεζοδρόμησης της Βασιλέως Κωνσταντίνου που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και διορθώνοντας τα “κακώς κείμενα” που επανειλημμένα είχαμε επισημάνει με παλαιότερα ρεπορτάζ, μέσα από το anagnostis.org. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι ο πεζόδρομος της Όθωνος ο οποίος αποκαταστάθηκε και πλέον η εικόνα αυτή με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα είναι παρελθόν.
 
 

Η απουσία της τροχαίας είχε αποθρασύνει τους οδηγούς, οι οποίοι πάρκαραν όπου έβρισκαν, γιατί ήξεραν ότι σε κάθε περίπτωση θα έμεναν ατιμώρητοι. Ο Δήμος χωρίς δημοτική αστυνομία δεν μπορούσε ο ίδιος να κόψει κλήσεις, ενώ και τα κολωνάκια που είχε τοποθετήσει από την πλευρά του «Μαρινόπουλου», δεν ήταν αρκετά για να εμποδίσουν τους οδηγούς να κινούνται ανάμεσα σε πεζούς και μικρά παιδιά που έπαιζαν ανέμελα.

Τελικά ο Δήμος Ναυπλιέων το πήρε πάνω του, και αφού επανατοποθέτησε τα κολωνάκια που είχαν παραβιαστεί, από τη μεριά του «Μαρινόπουλου», έκλεισε και την άλλη δίοδο με μεταλλικά κολωνάκια που μέχρι στιγμής δείχνουν να φέρνουν αποτέλεσμα παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των ασυνείδητων οδηγών να τα ξεχαρβαλώσουν για να βολτάρουν ντε και καλά στον πεζόδρομο! Αυτή είναι μία θετική εξέλιξη, αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετά βήματα να γίνουν, καθώς μένει να δούμε αν θα διατηρηθεί αυτή η εικόνα, αλλά και τι θα γίνει με την Πλατεία των Δικαστηρίων. 
 

Σίγουρα μία πόλη για να παραμένει ελκυστική στους επισκέπτες θα πρέπει να παρέχει τους χώρους, την άνεση και την ασφάλεια στον πεζό, προκειμένου να κάνει απερίσπαστος την βόλτα του. Και όποιες κινήσεις γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση, μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του δημότη αλλά και να παρακινήσουν τον τουρίστα να επισκεφθεί για πολλοστή φορά την πόλη, αφού θα τον έχει ήδη κάνει να αισθάνεται βολικά από την πρώτη φορά.