ΚοινωνίαΑρχείο

Μαρτυρίες και εντυπώσεις από το Ντονμπάς

Το Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας σε συνεργασία με την Καμπάνια Αλληλεγγύης στην Αντιφασιστική Αντίσταση στην Ουκρανία διοργανώνει στις 18 Ιουνίου, εκδήλωση-συζήτηση με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του 2ου Αντιφασιστικού Καραβανιού στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς.

Μαρτυρίες και εντυπώσεις από το Ντονμπάς (Oυκρανία) 
Εκδήλωση –Συζήτηση την Πέμπτη 18 Ιουνίου , στις 19:30,
στην πλατεία Τριών Ναυάρχων (Δημαρχείου) στο Ναύπλιο

Ο λαός του Ντονμπάς, σε συνθήκες αποκλεισμού και τρομακτικών ελλείψεων, αντιστέκεται εδώ και πάνω από ένα χρόνο σθεναρά και με το όπλο στο χέρι στις επιθέσεις του ουκρανικού στρατού, των φασιστικών ταγμάτων εφόδου και των καλοπληρωμένων επαγγελματιών μισθοφόρων. Την ίδια στιγμή το αντιδραστικό καθεστώς του Κιέβου, που πήρε πραξικοπηματικά την εξουσία το Φλεβάρη του 2014 και στο οποίο φασίστες κατέχουν θέσεις-κλειδιά, επιβάλλει αιματηρή λιτότητα στο λαό της Ουκρανίας (πιστό στις επιταγές του ΔΝΤ), αναστέλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταστέλλει βάναυσα την κάθε κινητοποίηση, ποινικοποιεί κάθε αναφορά στον κομμουνισμό, τον αντιφασισμό και το σοβιετικό παρελθόν και εξυμνεί ναζιστικές οργανώσεις. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ – και η ελληνική κυβέρνηση – στηρίζουν και παρέχουν υλικοτεχνική και στρατιωτική βοήθεια στο καθεστώς, ενώ η «διεθνής κοινότητα» σιωπά μπροστά στα εγκλήματά του.

 

Ως συνέχεια του πρώτου καραβανιού που οργανώθηκε το Σεπτέμβρη του 2014 με πρωτοβουλία της ιταλικής μπάντας Banda Bassotti, περισσότεροι από 100 αντιφασίστες και αντιφασίστριες, μέλη πρωτοβουλιών αλληλεγγύης, αριστερών οργανώσεων και συνδικάτων κυρίως από την Ευρώπη (Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Τουρκία, Βρετανία, Πολωνία, Ρωσία, Ουκρανία κ.α.) βρέθηκαν από τις 6 έως τις 11 Μάη στην περιοχή του Ντονμπάς. Οι συμμετέχοντες στο Καραβάνι πήραν μια καλή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί εκεί από τις καθημερινές συζητήσεις που είχαν με πολιτοφύλακες, κατοίκους και εκπαιδευτικούς, από τις επισκέψεις σε σχολεία, σε κοινωνικά συσσίτια, σε υπό ανασυγκρότηση μονάδες παραγωγής, αλλά και από τη συμμετοχή τους στο Διεθνές Αντιφασιστικό Φόρουμ που διοργανώθηκε εκεί καθώς και τους εορτασμούς για την 70η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης στον Β’ Π.Π.

Δύο μέλη του αντιφασιστικού καραβανιού , ο Γιώργος Μιχαηλίδης και ο Κωστής Μασούρας θα έλθουν και θα μας μεταφέρουν την εικόνα αυτή στην εκδήλωση.