ΚοινωνίαΑρχείο

Το Αστυνομικό Τμήμα πάει στο χωριό

Στα πλαίσια ενίσχυσης της Αστυνομικής παρουσίας σε δυσπρόσιτες περιοχές, δημιουργήθηκε ο θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων.

Οι Κ.Α.Μ. είναι διαμορφωμένα οχήματα με κατάλληλο εξοπλισμό, που στελεχώνονται από μεικτό κλιμάκιο τριών ενστόλων αστυνομικών (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας) και ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες.

Σκοπός αυτών των μονάδων, είναι η διαχείριση τοπικών θεμάτων και προβλημάτων – μεσαίου επιπέδου – που χρήζουν άμεσης επίλυσης, η πρόληψη – αποτροπή  παραβατικών συμπεριφορών και η ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας, συνεργασίας και συμφιλίωσης με τους πολίτες και τους Φορείς των πλέον απομακρυσμένων περιοχών, παράγοντες που συντελούν καθοριστικά στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Ξεκίνησαν τέσσερις μονάδες την λειτουργία τους τον Ιούλιο και εφαρμόστηκαν για τρεις μήνες στις περιοχές της Ξάνθης, των Ιωαννίνων, της Εύβοιας και της Αρκαδίας.

Τα αποτελέσματα από την έναρξη της λειτουργίας τους ήταν θετικά, ενθαρρυντικά και ιδιαιτέρως ικανοποιητικά καθώς παρατηρήθηκε ότι βελτιώθηκε η καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών, μέσω της παροχής επιτόπιων υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, στην Αρκαδία πραγματοποιήθηκαν συνολικά 79 δρομολόγια και εξυπηρετήθηκαν συνολικά 319 περιπτώσεις (304 από ιδιώτες και 15 από τοπικούς Φορείς). Στο πλαίσιο της συνδρομής των Κ.Α.Μ. στους πολίτες, ελέχθησαν 142 οχήματα, μέσω της ειδικής συσκευής car-pc, ενώ διευθετήθηκε και επεισόδιο μεταξύ ιδιωτών. Τέλος, έγινε διανομή εντύπου υλικού, για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και παρασχέθηκαν πληροφορίες γενικότερου αστυνομικού ενδιαφέροντος.