ΠολιτικήΑρχείο

Προτάσεις Γρηγοράκου στο ΠΑΣΟΚ

Ο Βουλευτής Λακωνίας με επιστολή που απέστειλε στην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εκφράζει τις ανησυχίες του για τις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης, και αποδίδει σ’αυτήν τις ευθύνες για το μέλλον της χώρας αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Προτείνει λοιπόν, το κόμμα να θέσει όλες εκείνες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να συνεχίσει να παράσχει την στήριξή του στη νέα συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Προϋπόθεση πρώτη είναι ένα κοινό πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο που θα ενσωματώνει και τις δεσμεύσεις μας έναντι των δανειστών. Δεν νοείται ο Πρωθυπουργός να αποκηρύσσει το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας και εμείς να το ψηφίζουμε. Χρειάζεται μια εθνική συνεννόηση, για την οποία θα δεσμεύονται δημόσια και επίσημα η κυβέρνηση, αλλά και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που της παρέχουν ψήφο ανοχής στη Βουλή.

Προϋπόθεση δεύτερη είναι η δέσμευση της κυβέρνησης Τσίπρα ότι επιζητεί την εθνική συνεννόηση στα μείζονα θέματα της αναμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης, των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, της Παιδείας και της Υγείας, εγκαταλείποντας τις ιδεοληψίες και τις εμμονές του παρελθόντος. Δεν νοείται η κυβέρνηση να επιζητεί τη στήριξη της αντιπολίτευσης στο κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα της παραμονής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ την ίδια στιγμή να εμφανίζει ακραία φαινόμενα κομματοκρατίας και πολιτικής εμπάθειας, αρνούμενη την οποιαδήποτε συνεννόηση μαζί της.

Προϋπόθεση τρίτη είναι η συγκρότηση ενός κυβερνητικού σχήματος που θα ενστερνίζεται τη νέα συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, δείχνοντας ότι πράγματι είναι πρόθυμη να την υλοποιήσει. Δεν νοείται να στηρίζουμε μια κυβέρνηση που ενώ τυπικά αποδέχεται τη συμφωνία, στην πράξη αντιτάσσεται σε αυτήν, ακολουθώντας την γνωστή αντιμνημονιακή ρητορική. Αντιλαμβάνεσθε ότι είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση μπορεί να την υλοποιήσει. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλει να θέσει στον Πρωθυπουργό την ανάγκη επιστράτευσης ικανών, άξιων και σοβαρών προσωπικοτήτων χωρίς να επιζητεί το ίδιο την οποιαδήποτε αξιοποίηση των στελεχών και των φίλα προσκείμενων σε αυτό.

Προϋπόθεση τέταρτη είναι η δέσμευση από την πλευρά του Πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Δεν νοείται, ενώ υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εξεύρεση μιας πολιτικής συμφωνίας, η οποία θα προστατεύσει τη χώρα από τις δυσμενείς συνέπειες μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης, ο κ. Τσίπρας να προτάσσει τις προσωπικές και κομματικές του φιλοδοξίες.

Προϋπόθεση πέμπτη είναι η συναίνεση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας δεν επιτυγχάνεται  πλέον με εκλογικά συστήματα που εδράζονταν σε ισχυρές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις.  Το νέο πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε έπειτα από την οξεία οικονομική κρίση επιβάλλει την αναζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων που θα επιτρέπουν τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας. Η διατήρηση του μπόνους των 50 εδρών δεν παραχαράσσει μόνο την λαϊκή έκφραση, αλλά αντιστρατεύεται και την ανάγκη συναινέσεων που είναι απαραίτητες για την αναμόρφωση της χώρας.

Προϋπόθεση έκτη είναι η συνδιαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής με τη συμμετοχή όλων των προθύμων δημοκρατικών δυνάμεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι αναγκαία και απαραίτητη, δεν συνιστά όμως ένα επαρκές πολιτικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Η οικονομική υστέρηση και η ανεργία δεν αντιμετωπίζονται με τα προτεινόμενα μέτρα της νέας συμφωνίας. Η Ελλάδα έχει ζωτική ανάγκη ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα στηρίζεται στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και θα δίνει ελπίδα στους νέους επιστήμονες που είναι άνεργοι.

Η συγκρότηση μιας εθνικής ομάδας που θα αποτελείται από προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους και ικανοτήτων αλλά και πολιτικής και επιχειρησιακής επάρκειας από τον χώρο της πολιτικής, της επιστήμης, του πολιτισμού, της νεολαίας, των παραγωγικών τάξεων και της κοινωνίας των πολιτών καθίσταται απαραίτητη. Αντικείμενο μιας τέτοιας ομάδας θα είναι η επεξεργασία και η μελέτη μιας νέας εθνικής στρατηγικής, ενός προγράμματος εξόδου από την κρίση και προγραμματισμού της πορείας της χώρας για τα προσεχή 50 πενήντα χρόνια, με παράλληλη συμβολή και συνδρομή στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους και τους δανειστές.

“Η ανασύσταση της χώρας, η ανάκτηση της ευρωπαϊκής της θέσης, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και ένα νέο αφήγημα για το μέλλον της νεολαίας και της χώρας επιβάλλουν σε όλους μας μια ουσιαστική και πραγματική προσπάθεια στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.”

“Οι ώρες είναι δύσκολες. Είναι δύσκολες για κάθε ένα από μας, για το μέλλον του κόμματος μας, αλλά πιο πολύ για τη χώρα μας.”