ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Ο Καμπόσος για το Σύμφωνο των Δημάρχων

Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, δεν κατάφερε να παρευρεθεί στην ημερίδα με θέμα “Το Σύμφωνο των Δημάρχων και τα οφέλη του για τους πολίτες της Αργολίδας” που πραγματοποιήθηκε σήμερα (14/9/2015) στο Ναύπλιο.

Ωστόσο γνωστοποιεί την εισήγησή του απαριθμώντας τις δράσεις του Δήμου μέχρι στιγμής:
Ο Δήμος Άργους Μυκηνών προσχώρησε στο Σύμφωνο των Δημάρχων προκειμένου να προωθήσει την εφαρμογή πολιτικών σχετικών με την βιώσιμη ενέργεια. Ως γνωστό το 80% της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών CO2 συνδέονται με την δραστηριότητα των πόλεων. Έτσι λοιπόν ως  Τοπική αυτοδιοίκηση είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο παρούσα δημοτική αρχή του Δήμου Άργους Μυκηνών δεσμεύτηκε με την υπογραφή του  «Σύμφωνου των Δημάρχων» να επιτύχει και να υπερβεί το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% έως το 2020.

Είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτή την δράση, ανάμεσα σε 4.528 δήμους  από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι και εκπροσωπούν περισσότερους από 166,69 εκατομμύρια πολίτες.

Ο Δήμος μας έχει ξεκινήσει το σχέδιο δράσης του, το οποίο και θα ολοκληρώσει έως και το 2020 και φυσικά θα επιτύχει τον σπουδαίο αυτό στόχο.

Συνοπτικά  σας παρουσιάζω τις δράσεις που κάναμε μέχρι σήμερα:
Χρησιμοποιήσαμε τα δεδομένα από την ανάλυση των εκπομπών  CO2   με έτος βάσης το 2013 ώστε να αναγνωρίσουμε τους τομείς  που έπρεπε να γίνουν οι διάφορες αλλαγές.
Ορίσαμε συγκεκριμένα μέτρα με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και καθορίσαμε οργανωτικούς ρόλους που μετέτρεψαν την στρατηγική σε δράσεις
Ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ»
Το οποίο περιλαμβάνει την Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημόσιων κτιρίων, αντικατάσταση λαμπτήρων στα Δημοτικά κτίρια και  αλλαγή ενεργειακής συμπεριφοράς. Από τις δημοτικές εγκαταστάσεις προβλέπεται να εξοικονομηθεί ενέργεια πάνω από 14%  και στις εκπομπές αερίων το ποσοστό φτάνει το  15,35%.Επίσης προχωράμε σε μελέτη οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED, βελτίωση των διαδρομών των απορριμματοφόρων οχημάτων, αντικατάσταση ρυπογόνων δημοτικών οχημάτων  όπως και αυξημένη χρήση βιοκαυσίμων σε όλα τα οχήματα του Δήμου. Στον επικοινωνιακό τομέα διοργανώσαμε το  2014 ημερίδα για την ενημέρωση φορέων και πολιτών με θέμα το «Σύμφωνο των Δημάρχων» και ενεργειακών ζητημάτων, για τα οποία μπορούν όλοι να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν  για την επίτευξη το στόχου μας. Εν συνεχεία θα εκπαιδευτούν οι υπάλληλοι και οι οδηγοί του Δήμου Άργους Μυκηνών μέσω σεμιναρίων ecodriving  ενώ θα υπογραφούν οι «Πράσινες» Δημόσιες Συμβάσεις.

Τα οφέλη μέσα από αυτή την δράση δεν είναι μόνο οικολογικά αλλα και οικονομικά για τον Δήμο καθώς η μείωση ενέργειας θα επιφέρει σημαντική μειώσει στα υπέρογκα ποσά που πληρώνουν οι Δήμοι στην  Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, κάτι το οποίο θα ανακουφίσει τους δημότες που πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη.

Χαιρετίζω την σπουδαία αυτή προσπάθεια και είμαι σίγουρος πως όλοι μας θα παραμείνουμε συνεπείς στον στόχο για ένα καλύτερο αύριο.