ΠολιτικήΑρχείο

Έπιασε δουλειά ο Γκιόλας

Σε τρεις επιτροπές της Βουλής θα συμμετάσχει ο νεοεκλεγείς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας και συγκεκριμένα τις:

  • Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
  • Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων
  • Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης

 

Μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας:

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπείται από 10 βουλευτές: Ιωάννης Γκιόλας, Παναγιώτα Δριτσέλη, Ιωάννης Θεοφύλακτος, Αννέτα Καββαδία, Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη, Πάνος Σκουρολιάκος, Αντώνης Συρίγος, Χαρίλαος Τζαμακλής, Βασίλης Τσίρκας και Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Η ΝΔ από πέντε βουλευτές, τους: Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Χαράλαμπο Αθανασίου, Γιάννη Τραγάκη, Όλγα Κεφαλογιάννη και Κωνσταντίνο Τζαβάρα.

Η Χρυσή Αυγή εκπροσωπείται από τον Ιωάννη Αϊβατίδη, το ΠΑΣΟΚ από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το ΚΚΕ από τον Μανώλη Συντυχάκη, το Ποτάμι από τον Σπύρο Λυκούδη, οι ΑΝΕΛ από τον Νίκο Νικόλόπουλο και η Ένωση Κεντρώων από τον Βασίλη Λεβέντη. Η επιτροπή συνολικά αποτελείται από 21 βουλευτές.

Ποιο είναι το αντικείμενο της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας:

Είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος επί των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, σύμφωνα με το άρθρο 138Α, καθώς και η έρευνα και αξιολόγηση κάθε στοιχείου χρήσιμου για τη μελέτη και επεξεργασία προτάσεων, που συμβάλλουν στη διαφάνεια της πολιτικής και γενικότερα της δημόσιας ζωής της χώρας και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους. Στην ίδια επιτροπή ανήκει η άσκηση του, κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 15 του Συντάγματος, κοινοβουλευτικού ελέγχου επί των ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.). Επίσης, στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας ανήκει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για τα ζητήματα που αφορούν τη δραστηριότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).

Η Κυβέρνηση οφείλει, είτε με δική της πρωτοβουλία είτε ύστερα από αίτημα της επιτροπής, να ενημερώνει την επιτροπή για τη δραστηριότητα της Ε.Υ.Π., εκτός αν συντρέχουν λόγοι υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος ή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τους οποίους ο αρμόδιος Υπουργός εκθέτει στην επιτροπή. Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση και τον Διοικητή της Ε.Υ.Π., παρουσία του αρμόδιου Υπουργού.

Οι συζητήσεις για τη δραστηριότητα της Ε.Υ.Π. είναι απόρρητες και τα μέλη της δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο αυτό και μετά τη λήξη της θητείας τους.

Η επιτροπή μπορεί να δημοσιεύει τα πορίσματα του ελέγχου της, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη την, κατά τα ανωτέρω, υποχρέωση τήρησης του απορρήτου.

Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση λειτουργούς του κράτους, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών και της διαφάνειας, η προσέλευση των οποίων είναι υποχρεωτική. Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον γενικό επίτροπο της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον γενικό επίτροπο των διοικητικών δικαστηρίων για θέματα που αφορούν σε λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης προς το σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας.

Η επιτροπή έχει την εξουσία συλλογής πληροφοριών και εγγράφων και την εξουσία κλήσης και εξέτασης προσώπων με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147.

Η επιτροπή στο τέλος κάθε συνόδου υποβάλλει έκθεση στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία καταχωρίζεται στα πρακτικά και για την οποία γίνεται συζήτηση στην Ολομέλεια σε ειδική συνεδρίαση, χωρίς διεξαγωγή ψηφοφορίας, με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 137.