ΟικονομίαΑρχείο

Νήμα βγαλμένο από τη θάλασσα του Τολού

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας “Healthy Seas: Νήμα Βγαλμένο από τη Θάλασσα” που συντονίζει το MEDASSET στην Ελλάδα, η ομάδα δυτών Innerspace Explorers Greece ανέσυρε 300 κιλά “δίχτυα φαντάσματα” από το βυθό του Τολού Αργολίδας.

Τα “δίχτυα φαντάσματα” είναι εγκαταλειμμένα στο βυθό δίχτυα, τα οποία συνεχίζουν να ψαρεύουν αδιάκοπα, θανατώνοντας άσκοπα πολλά είδη ζώων, επιδρώντας αρνητικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Η πρωτοβουλία “Healthy Seas” έχει σκοπό τη συλλογή άχρηστων και εγκαταλειμμένων διχτυών και την ανακύκλωση τους σε πρώτης ποιότητας νάιλον ECONYL® το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρούχων.
 

Η καταδυτική αποστολή ξεκίνησε από το λιμάνι του Τολού Αργολίδας και συνέλεξε δίχτυα από τρία σημεία, σε βάθη από 10 έως 25 μέτρα. Κατά τη διάρκεια της κατάδυσης που διήρκησε 1,5 ώρα, οι δύτες κατάφεραν να απελευθερώσουν ψάρια και να εντοπίσουν και άλλα δίχτυα τα οποία θα ανασυρθούν σε επόμενη αποστολή. Τα δίχτυα που συλλέχθηκαν μεταφέρθηκαν στη μαρίνα Αλίμου, στο χώρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Αλίμου, απ’ όπου και θα μεταφερθούν στη μονάδα ανακύκλωσης της πρωτοβουλίας “Healthy Seas” στη Σλοβενία.
 

 
Η καινοτόμος για τα ελληνικά, αλλά και ευρωπαϊκά δεδομένα πρωτοβουλία “Healthy Seas: Νήμα Βγαλμένο από τη Θάλασσα” είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής για την κυκλική οικονομία και ένα μοναδικό μέσο για την κατανόηση του ζητήματος των «διχτυών φαντασμάτων» και των συνεπειών τους στα θαλάσσια οικοσυστήματα.