ΠολιτικήΑρχείο

Κουβεντούλα για την ενέργεια στις Βρυξέλλες παρουσία Μανιάτη.

Οι Υπουργοί Ενέργειας του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) συναντήθηκαν εχθές στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας.

Οι υπουργοί (και πρώην υπουργοί) συζήτησαν την πορεία των διαπραγματεύσεων των Ηνωμένων Εθνών για το παγκόσμιο κλίμα, COP21, που θα διεξαχθεί στο Παρίσι από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου, υπό την Προεδρία της σοσιαλιστικής Γαλλικής κυβέρνησης.

Στη συνάντηση παρευρέθη και ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της Ενεργειακής Ένωσης, ιδιαίτερα για τις μικρές κα μεσαίες χώρες, καθώς και στη μεγάλη σημασία της Εξοικονόμησης Ενέργειας, τόσο στην καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής, όσο και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον τομέα της οικοδομής.

Ιδιαίτερα τόνισε ότι η μάχη κατά της Ενεργειακής Φτώχειας πρέπει να αποτελέσει την κορυφαία πολιτική σημαία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που τους διαφοροποιεί από τις συντηρητικές πολιτικές των λαϊκών κομμάτων. Τέλος, ζήτησε από τον Αντιπρόεδρο Šefčovič, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου τα κοιτάσματα Αιγύπτου, Κύπρου, Ισραήλ κι Ελλάδας μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας της Ε.Ε.

Στη συνάντηση συμμετείχαν:
Alex White, Υπουργός Επικοινωνιών, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Πρόεδρος του δικτύου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Υπουργών Ενέργειας, Ιρλανδία
Vazil Hudak, Υπουργός Οικονομίας, Σλοβακία
Γιάννης Μανιάτης, πρώην Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Ελλάδα
Maroš Šefčovič, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενεργειακή Ένωση
Johan Vande Lanotte, πρώην Αναπληρωτής Πρωθυπουργός αρμόδιος για την Ενέργεια, εκπρόσωπος της ενεργειακής πολιτικής στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, Βέλγιο