ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Από τους πιο εύρωστους οικονομικά ο Δήμος Ερμιονίδας

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015 στο Ξενοδοχείο Caravel με κεντρικό θέμα την «Οικονομική Κατάσταση των Δήμων της χώρας», συμμετείχε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής.

Όπως επισημάνθηκε, η οικονομική ασφυξία που υφίστανται οι Δήμοι τα τελευταία χρόνια έχει ως αποτέλεσμα την σοβαρή υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο θεσμό της Πολιτείας δέχεται μια τρομακτική μείωση πόρων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι λίγο πριν το τέλος του 2015 δεν έχουν αποδοθεί ακόμη θεσμοθετημένοι πόροι της τρέχουσας χρονιάς, ενώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 προβλέπονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση 550 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.
 

«Το γεγονός αυτό εγείρει ακόμη πιο σοβαρούς προβληματισμούς καθώς, εάν μέχρι τώρα μιλούσαμε για μια μείωση στους πόρους των Δήμων της τάξεως του 65%, με τα νέα δεδομένα πάμε σε καινούριες μειώσεις ύψους 50%», τόνισε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας.

Για τους λόγους αυτούς και παρά τις προφορικές δεσμεύσεις του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουπλή που μίλησε στην έκτακτη Γενική Συνέλευση, η ΚΕΔΕ εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητά την ικανοποίηση από την κεντρική εξουσία 24 αιτημάτων που θα δώσουν λύση στα οξύτατα οικονομικά προβλήματα των Δήμων.
 

Σε ότι αφορά, πάντως στον Δήμο Ερμιονίδας ο κ. Σφυρής υπογράμμισε πως πρόκειται για έναν από τους πιο εύρωστους οικονομικά Δήμους, ο οποίος μάλιστα στον προϋπολογισμό του 2016 δεν προβλέπει καμία αύξηση των τελών. «Μέχρι στιγμής, από τη διαχείριση που έχουμε κάνει, ο Δήμος Ερμιονίδας είναι ένας από τους πιο τακτοποιημένους οικονομικά Δήμους ολόκληρης της χώρας. Ο τρόπος όμως με τον οποίο αλλάζουν τα δεδομένα και κυρίως το γεγονός ότι συνεχίζεται ο οικονομικός στραγγαλισμός των ΟΤΑ μας ανησυχεί και μας προβληματίζει».

Οι Δήμοι διεκδικούν πλέον το 8,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και αν δεν ικανοποιηθούν τα 24 αιτήματα που έχουν τεθεί προς τα αρμόδια Υπουργεία, θα γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις θέλοντας να προασπίσουν τη λειτουργική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ η οποία σχετίζεται άμεσα με την καθημερινότητα των πολιτών.