ΟικονομίαΑρχείο

Βουτιά 25% στον τζίρο των εμπορικών καταστημάτων της Αργολίδας

25% πτώση στον τζίρο τους παρουσίασαν τα εμπορικά καταστήματα στην Αργολίδα κατά το 2015, με τον κλάδο του βιβλίου να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πτώση με 30%. Στους υπόλοιπους κλάδους η ένδυση γνώρισε πτώση κατά 15%, η υπόδηση 18%, τα δώρα και τα καλυντικά 25% και τα παιχνιδάδικα κατά 20%.

Σε ότι αφορά τον εορταστικό τζίρο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, παρατηρείται πανελλαδικά συρρίκνωση του κύκλου εργασιών του μηνός Δεκεμβρίου το 2015 κατά -8,3% σε σύγκριση με εκείνον του 2014.


70% κάτω ο τζίρος την τελευταία εξαετία:

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι είναι ιδιαίτερα σοβαρό, και όπως είχαμε αναφέρει και σε χθεσινό ρεπορτάζ, είναι αμφίβολο αν και κατά πόσο οι χειμερινές εκπτώσεις θα σώσουν την παρτίδα, αφού και στις αντίστοιχες εκπτώσεις του Νοεμβρίου τα αποτελέσματα ήταν περισσότερο αρνητικά παρά θετικά. 

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του εμπορικού συλλόγου της Πάτρας και μέλος της ομοσπονδίας εμπορικών συλλόγων Πελοποννήσου Γιώργο Βαγενά το 2015 δεν ήταν καλή χρονιά για τα εμπορικά καταστήματα της Πελοποννήσου, σίγουρα όχι καλύτερη από το 2014 αφού παρουσίασαν μεσοσταθμική πτώση τζίρου κατά 25%, και μάλιστα στα 6 χρόνια της κρίσης η πτώση του τζίρου άγγιξε το 70%! 


Το ηλεκτρονικό εμπόριο εκτοπίζει τα φυσικά καταστήματα:

Οι έμποροι είδαν αυτή την πτώση να μεταφράζεται σχεδόν σε όλους τους κλάδους του εμπορίου όπως φαίνεται και από τα νούμερα που παρουσιάσαμε παραπάνω. Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα capital controls, τις εκλογικές διαδικασίες, το δημοψήφισμα και πόσο αυτά επηρρέασαν άμεσα ή έμεσα το καταναλωτικό κοινό. Σε αυτά ίσως θα πρέπει να προσθέσουμε και την αντίστοιχη αλματώδη αύξηση του τζίρου στο ηλεκτρονικό εμπόριο, μία καταναλωτική τάση που δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα αναπτύσεται με ρυθμό 20,4%, τον πέμπτο υψηλότερο στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση του E-commerce Europe για τις επιδόσεις των χωρών στον κλάδο αυτόν το 2014, ενώ αντίστοιχα ανοδικές είναι οι τάσεις και για το 2015. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ο τζίρος που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα στο ηλεκτρονικό εμπόριο το 2014 ανήλθε σε 3,85 δισ. ευρώ, ενώ χαρακτηρικό είναι πως άνοδος σημειώνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους.

Αντίστοιχα σε ότι αφορά τα εμπορικά καταστήματα της Πελοποννήσου αξίζει να αναφερθεί πως μόνο το 2015 υπήρξαν τουλάχιστον 1500 κλεισίματα εμπορικών καταστημάτων μόνο στην περιοχή της Αχαΐας. Σε ότι αφορά τις γύρω περιοχές, εκτός από την Αργολίδα που έπεσε 25%, ο νομός Ηλείας κατέγραψε το 2015 πτώση τζίρου 20%, η Μεσσηνία 25%, η Αρκαδία 15%, η Λακωνία 15%, η Κορινθία 20%, η Αιτωλοακαρνανία 15% και τα νησιά του Ιονίου 10%.