ΡεπορτάζΑρχείο

Έχει δρόμο ακόμα το λιμάνι. Τι προβλέπει το Master Plan

Παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης το πρώτο στάδιο της μελέτης για την ανάπλαση του λιμανιού του Ναυπλίου, το λεγόμενο Master Plan.

Ο Νίκος Παναγόπουλος και η Μαρία Γιαουτζή ήταν οι δύο μελετητές που ανέλαβαν να παρουσιάσουν τις προτάσεις της ομάδας τους, οι οποίες βρίσκονται σε διαβούλευση στην διαδικτυακή πλατφόρμα masterplan.participation.gr, μία διαβούλευση στην οποία μπορούν ελεύθερα να συμμετάσχουν οι δημότες του Ναυπλίου καταθέτοντας τις απόψεις και τις προτάσεις τους.


Το Πρώτο Βήμα

Το master plan αποτελεί μια αρχική δέσμευση χρήσεων και όχι λεπτομερή περιγραφή αξιοποίησης των χώρων, ωστόσο είναι απαραίτητο εργαλείο για την υλοποίηση οποιουδήποτε έργου. Αυτό τόνισαν και οι δύο μελετητές κατά την διάρκεια της παρουσίασης, βεβαιώνοντας πως τα επόμενα βήματα θα έχουν λεπτομερέστερο και πιο συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Πάνω σε αυτή τη βάση δεν θα βιαστούμε να το κρίνουμε, αλλά επιφυλασσόμαστε να το μελετήσουμε διεξοδικά πρώτα πριν εκφράσουμε άποψη. Άλλωστε αυτό αποτελεί μόνο το «πρώτο βήμα»…

Στην παρουσίαση ήταν παρόντες όλη η πολιτική ηγεσία της περιοχής, ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πολίτες. Το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν μεγάλο και ο δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος δεσμεύτηκε πως το λιμάνι του Ναυπλίου θα γίνει πράξη και τα έργα θα επανεκκινήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα.


Τι προβλέπει το Master Plan

Χωρίς να θέλουμε να υπεισέλθουμε σε κουραστικές λεπτομέρειες, ούτε να μπούμε στην ουσία του σχεδίου (άλλωστε ακόμα δεν έχουμε προλάβει να το μελετήσουμε), θα αναφέρουμε μόνο κάποια από τα βασικά του σημεία. Ένα από αυτά είναι το τεράστιο πάρκινγκ που προβλέπεται γύρω και πάνω από τον σταθμό του τρένου, καθώς και ο κόμβος που σχεδιάζεται να γίνει στο σημείο εισόδου του λιμανιού, μπροστά από την παλιά Αγροτική Τράπεζα.

Επίσης προβλέπονται χώροι στάθμευσης αλιευτικών και τουριστικών σκαφών, στάθμευση υδροπλάνων μπροστά από το Π, χώροι εστίασης και αναψυχής στις Μπανιέρες και το Ναυτικό Όμιλο (όπως υπήρχαν και παλιά), ενώ από την πλευρά της παραλιακής, παράλληλα με τις γραμμές του τρένου, σχεδιάζεται να σταθμεύουν τα κρουαζιερόπλοια, αλλά με τρόπο τέτοιο ώστε να μην κόβουν την θέα της παλιάς πόλης για όσους έρχονται από τη Νέα Κίο. Σε ότι αφορά το πάρκινγκ των μόνιμων κατοίκων, αυτό απεικονίζεται στο ύψος του σημερινού καρνάγιου.


Με κίτρινο χρώμα απεικονίζεται το πάρκινγκ, το μαύρο τετράγωνο περίπου στο ύψος του σταθμού του ΟΣΕ είναι το κτίριο του σταθμού κρουαζιέρας, το ανοιχτό γκρι -προς τη νομαρχία- το εμπορικό τμήμα του λιμένα, μπροστά από το Π είναι η εξέδρα για τα υδροπλάνα και δίπλα για τα ιπτάμενα δελφίνια, δεξιά από το Π χώρος στάθμευσης τουριστικών σκαφών και αριστερά -μπροστά από το Ηλιοστάσιο- το τμήμα αλιευτικών σκαφών, ο πράσινος κύκλος είναι ο κόμβος στο ύψος της Τράπεζας Πειραιώς (πρώην Αγροτικής).
 

Θέλει πολύ δρόμο ακόμα

Το σχέδιο φαίνεται να έχει κάποια τρωτά σημεία, και ήδη εκφράστηκαν οι πρώτες αντιδράσεις που εστιάζουν κατά κύριο λόγο στο μέγεθος του πάρκινγκ και στην αξιοποίηση του Π. Επί του πρακτέου όμως, μετά και το «ναυάγιο» της εκβάθυνσης, δεν ξεκινάμε από εύκολη βάση. Θέληση μπορεί να υπάρχει αλλά σε ένα δύσκολο οικονομικά περιβάλλον, θα βρεθούν οι πόροι για να υλοποιηθούν τόσο μεγαλεπήβολα έργα; Ή μήπως θα πρέπει να καταφύγουμε σε πιο οικονομικές λύσεις;

Η μελέτη που παρουσιάστηκε (αν συνυπολογίσουμε και την εκβάθυνση) φαίνεται δαπανηρή και η διαβούλευση θα πρέπει να εστιάσει όχι μόνο στο τι βελτιώσεις επιδέχεται αλλά και στο αν και πως τα κόστη μπορούν να καλυφθούν ώστε να μην αποβεί ουτοπική. Ο δρόμος που πρέπει να διανύσει το Ναύπλιο για να αποκτήσει ένα σύγχρονο λιμάνι είναι ανηφορικός και βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή…