ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Με «μπηχτές» παραδόθηκε στην κυκλοφορία το στολίδι της Τσακώνας

Στην κυκλοφορία παραδόθηκε την Τετάρτη 27/1 η τοξωτή γέφυρα της Τσακώνας μήκους 390 μέτρων και προϋπολογισμού 22,85 εκατ. ευρώ που βρίσκεται στα όρια των νομών Μεσσηνίας – Αρκαδίας.  

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών, με το έργο αυτό ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολης-Καλαμάτας. Η παράδοση στην κυκλοφορία της γέφυρας είναι αποτέλεσμα των «εντατικών και επίπονων προσπαθειών, αλλά και της  μέριμνας  της κυβέρνησης και του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη που βρήκε το έργο σταματημένο» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.


Τατούλης: Απούσα η τρομαγμένη Κυβέρνηση των λαϊκιστών Υπουργών

Αντίθετη άποψη έχει ο Πέτρος Τατούλης ο οποίος αναφερόμενος στην παράδοση στην κυκλοφορία της γέφυρας της Τσακώνας, στο περιθώριο της ενημέρωσης των μελών της Μόνιμης Επιτροπής των Περιφερειών της Βουλής για το στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προέβη στην κάτωθι δήλωση:

“Είναι ιδιαίτερη η ικανοποίησή μου γιατί σήμερα παραδόθηκε στην κυκλοφορία η γέφυρα της Τσακώνας, ένα κρίσιμο τμήμα του οδικού άξονα Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, ένα έργο δύσκολο, αλλά και ένα έργο κόσμημα για την Πελοπόννησο και τη χώρα. Πρόκειται για τη 2η μεγαλύτερη τοξωτή γέφυρα στην Ελλάδα από πλευράς ανοίγματος και ένα έργο άρτιο, το οποίο κατασκευάστηκε από Ελληνικές εταιρείες και με το οποίο προσφέρεται ήδη τεχνογνωσία σε πανεπιστήμια και εταιρείες του εξωτερικού.

Η Περιφερειακή αρχή έθεσε εξαρχής σε πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία ενός οδικού δικτύου υψηλών προδιαγραφών και απαίτησε την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου οδικού άξονα. Νιώθει ακόμη ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί η συμβολή της ήταν καθοριστική για την ολοκλήρωση του έργου. Συγκεκριμένα, μετά την αδυναμία του Υπουργείου Υποδομών να χρηματοδοτήσει το έργο, η Περιφέρεια Πελοποννήσου δέσμευσε πόρους ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμά της, με τους οποίους κατέστη εφικτή η ολοκλήρωση της γέφυρας.

Αυτό αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το πόσο ενδιαφέρεται η Περιφερειακή αρχή για όλα τα έργα που υλοποιούνται στην Πελοπόννησο και το πόσο συνεπής είναι σε αυτή της τη δέσμευση προς τους πολίτες.

Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι η Πελοπόννησος πλέον αποκτά με τα συνεχή έργα μας ένα ασφαλές οδικό δίκτυο, ένα δίκτυο το οποίο αποτελεί συγκριτικό μας πλεονέκτημα για την ανάπτυξη των μεταφορών στην Περιφέρειά μας.

Σε ότι αφορά το δελτίο τύπου του Υπουργείου Υποδομών και το “δήθεν” ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τις “εντατικές και επίμονες προσπάθειες, αλλά και τη  μέριμνα  της κυβέρνησης και του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστου Σπίρτζη” θεωρούμε τις δηλώσεις αυτές εντελώς απαράδεκτες, πέρα για πέρα αναληθείς και έκφραση της χειρότερης και πιο επικίνδυνης μορφής λαϊκισμού.

Αντί για αυτό, καλό θα ήταν να μας ενημερώσει ο κ. Σπίρτζης και οι Κυβερνητικοί εκπρόσωποι γιατί, ενώ είχαν ενημερώσει τους πολίτες για την παρουσία τους στην παράδοση του έργου, κρύφτηκαν και δεν τολμούν να τους κοιτάξουν στα μάτια;”


Το τεχνικό θαύμα των Ελλήνων

Η Τ4 είναι μια σύμμεικτη τοξωτή γέφυρα. Αποτελείται από δύο ακρόβαθρα και ένα μεσόβαθρο. Οι θέσεις αυτών έχουν κριθεί με βεβαιότητα από τη γεωλογική μελέτη ως απόλυτα ευσταθείς.  

Τα επί μέρους ανοίγματα, που δημιουργούνται ανέρχονται σε 90m και 300m. Το άνοιγμα των 90m γεφυρώνεται με ένα προεντεταμένο φορέα, με λοξή αντηρίδα οπλισμένου σκυροδέματος που στηρίζεται επί του μεσοβάθρου Μ1. Το άνοιγμα των 300m γεφυρώνεται εν μέρει (σε μήκος 40m) με προεντεταμένο φορέα, ολόσωμα συνδεδεμένο με λοξή αντηρίδα οπλισμένου σκυροδέματος επί του μεσοβάθρου.  

Το υπόλοιπο του ανοίγματος σε μήκος 260m καλύπτεται με 2 χαλύβδινα τόξα κιβωτιοειδούς διατομής (εσωτερικών διαστάσεων 1,60m X 2,80m). Τα τόξα αυτά αποτελούνται από χαλυβδόφυλλα πάχους 70÷120mm (πέλματα) και 20÷40mm (κορμοί). Κάθε τόξο διαθέτει 20 αναρτήρες που διατάσσονται ανά 12m, αναρτώντας το σύμμεικτο κατάστρωμα από τις 2 κύριες διαμήκεις δοκούς.  Η γέφυρα αυτή, συνολικού μήκους 390m και μέγιστου ελευθέρου ανοίγματος 300m, είναι η 2η μεγαλύτερη στην Ελλάδα από πλευράς ανοίγματος (μετά τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου) και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων τοξωτών γεφυρών παγκοσμίως.

Είναι ένα επιβλητικό έργο που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από Έλληνες Μηχανικούς και τεχνίτες. Έχει συγκεντρώσει την προσοχή παγκόσμιας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όπως το Imperial College της Μεγάλης Βρετανίας με τακτικές επισκέψεις των μεταπτυχιακών φοιτητών της Γεωτεχνικής Μηχανικής.  

Η τοξωτή γέφυρα της Τσακώνας θα βρίσκεται πάντα εδώ για να συμβολίζει την αιώνια πάλη των μηχανικών με τις δυνάμεις της φύσης. Να επιβεβαιώνει την ιστορική ρήση του Αρχιμήδη «Δως μοι πα στω και ταν γάν κινάσω». Αλλά και να υπενθυμίζει ότι κάθε φορά που ο άνθρωπος περιφρονεί τους φυσικούς νόμους θα έρχεται αντιμέτωπος με τις πράξεις του. Οι πρόγονοί μας που ανέπτυξαν πρώτοι την επιστήμη της μηχανικής σέβονταν πάντα τους φυσικούς νόμους.