Τα απόνερα του Master Plan…
Τα «απόνερα του λιμανιού» καλά κρατούν και αυτή τη φορά, απ’ ότι φαίνεται, προσβλήθηκαν οι μελετητές του Master Plan, που αμέσως μετά την παρουσίασή του δέχθηκε μία ισοπεδωτική κριτική που ίσως και να μην την άξιζε. Αφορμή γι’ αυτή τη νέα διαμάχη στάθηκε ένα άρθρο του επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ναυπλιέων Χρήστου Γραμματικόπουλου, μηχανικού στο επάγγελμα, στο οποίο κάνει λόγο για πρόχειρο, κακοδιατυπωμένο και φτωχό από ιδέες σχέδιο.
Οι μελετητές του Master Plan αποφάσισαν να απαντήσουν στα όσα τους καταλογίζονται, όπως και έχουν δικαίωμα, ξεπερνώντας όμως τα όρια και κάνοντας αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, άθελά τους θέλουμε να πιστεύουμε. Κυρίως όμως οφείλουν να στοιχειοθετήσουν το ότι «η εργολαβία για την εκβάθυνση του λιμανιού βρίσκεται σε εξέλιξη», όπως αναφέρουν.
Την δική μας άποψη για το σχέδιο που παρουσιάστηκε και τις προτάσεις μας για το λιμάνι θα τις εκθέσουμε κάποια στιγμή σε ξεχωριστό άρθρο. Προς το παρόν παραθέτουμε τα δύο επίμαχα κείμενα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας…
Το άρθρο Γραμματικόπουλου:
”Master plan” λιμανιού: Πολλά λόγια και καθόλου …μουσική
Στα φοιτητικά μου χρόνια εκεί στα τέλη του ’80… αρκετές βραδιές που έπεφτε και το σχετικό ξενύχτι, όχι απαραιτήτως διαβάσματος…θυμάμαι ότι άκουγα μανιωδώς έναν ραδιοφωνικό σταθμό (πρέπει να ήταν ο jeronimo groovy) που είχε ως χαρακτηριστικό σύνθημα του την φράση «…λίγα λόγια πολύ μουσική…» τονίζοντας έτσι την πολύ και καλή μουσική του σταθμού χωρίς εκνευριστικές διακοπές από διαφημίσεις ή βλακώδη σχόλια παρουσιαστών …
Περιέργως αυτή η όμορφη και νοσταλγική ανάμνηση ήρθε στο νου μου, αλλά από την ανάποδη, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης καθώς έφευγα από το Βουλευτικό και την παρουσίαση του master plan του λιμανιού μας…με το “μότο” τώρα να είναι «…πολλά λόγια και από μουσική τίποτα…». Πραγματική απογοήτευση…παρακολουθήσαμε ένα πρόχειρο, κακοδιατυπωμένο και φτωχό από ιδέες σχέδιο, την ίδια στιγμή μάλιστα που όλοι γνωρίζουμε ότι η εκβάθυνση του λιμανιού έχει ναυαγήσει, η μαρίνα αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός αφού δεν έχει καν δημοπρατηθεί και τελικά ότι το μόνο που έχουμε για να… θαυμάζουμε είναι το αισθητικό αίσχος των καγκέλων σε χαριτωμένους όμως σχηματισμούς…
Το όλον σύστημα εξουσίας, δημοτικό και περιφερειακό, επανέλαβε δεσμεύσεις και υποσχέσεις περί κρουαζιερόπλοιων, μαρίνας, υδροπλάνων και λοιπών έργων, ξεχνώντας ότι μας τα έχει ξαναπεί άπειρες φορές τα τελευταία χρόνια. Οι μελετητές σε μία τυπική διεκπεραιωτική παρουσία τους, ήρθαν σε δύσκολη θέση όταν αρκετοί δημότες δικαίως διαμαρτυρήθηκαν για την προχειρότητα τα λάθη και τις ελλείψεις των σχεδίων.
Προσωπικά επανέλαβα κάποιες επισημάνσεις-προτάσεις, όπως ότι είναι λάθος η χωροθέτηση της μαρίνας στο βόρειο τμήμα, μέσα στο βάλτο τόσο μακριά από την παλιά πόλη, το ιδανικό σημείο θα ήταν από το Πι μέχρι του Καραμαλή (εκεί που γίνεται η έκθεση σκαφών) έτσι με μικρό σχετικά κόστος θα μπορούσαμε σύντομα να έχουμε μία αξιοπρεπέστατη μαρίνα. Ακόμη το γεγονός ότι οι διαστάσεις του λιμανιού μας είναι μικρές και ότι θα πρέπει να εξετάσουμε και εναλλακτικές λύσεις για τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια (η γνωστή πρόταση μου για την Αβανιτιά).
Για το Πι… καμία πρόβλεψη καμία ιδέα από το master plan, έτσι θα μείνει;… επειδή έτσι θέλουν κάποια συμφέροντα, μία έξυπνη αρχιτεκτονική μελέτη θα μπορούσε να το αναδείξει δίνοντας του αισθητική και χρηστική αξία. Ο σιδηροδρομικός σταθμός, τι θα γίνει με αυτόν;.. τον ξεχνάμε;… το parking για τους μόνιμους κάτοικους, γιατί τόσο μακριά; Οι εγκαταλελειμμένες μπανιέρες… καμία ιδέα… έτσι θα μείνουν; Σε όλα αυτά και πολλά άλλα ένα σοβαρό master plan θα όφειλε να απαντήσει.
Τώρα βέβαια θα μπορούσε κάποιος να μου πει…τι θέλεις τώρα;… εντάξει έργα μπορεί να μην έγιναν αλλά… ξεκίνησε επιτέλους ένας οργανωμένος διάλογος…Τι να πω…εύχομαι να κάνω λάθος και σύντομα να γίνουν πράγματα και θαύματα στο λιμάνι μας.
Η απάντηση των μελετητών του Master Plan:
Αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη και μάλιστα προερχόμενη από συνάδελφο μηχανικό η διατύπωση αβάσιμων και ατεκμηρίωτων χαρακτηρισμών όπως «Πραγματική απογοήτευση…παρακολουθήσαμε ένα πρόχειρο, κακοδιατυπωμένο και φτωχό από ιδέες σχέδιο», κατά την παρουσίαση του master plan του λιμανιού ενώπιον ακροατηρίου αποτελούμενου κυρίως από πολίτες του Ναυπλίου.
Καταρχάς ο κ. Γραμματκόπουλος θα έπρεπε να γνωρίζει, σαν μηχανικός, ότι το master plan αποτελεί το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης έργων και δραστηριοτήτων ενός λιμένα σε προκαταρκτικό μελετητικό επίπεδο, το οποίο στην επόμενη φάση ακολουθούν και οι λεπτομερείς μελέτες όπως: μελέτη διαμόρφωσης των χώρων παρκινγκ, κτιριολογικές μελέτες, μελέτες διαμόρφωσης νησίδων πρασίνου κ.λπ.
Σε αυτούς τους άξονες κινήθηκε και η παρουσίαση, λαμβάνοντας υπόψη, μια εργολαβία, που παρά τα προβλήματα της είναι σε εξέλιξη (εκβάθυνση του λιμανιού), και ένα έργο χωροθετημένο και αδειοδοτημένο (μαρίνα) το οποίο αναμένεται να δημοπρατηθεί στο άμεσο μέλλον, καθώς προετοιμάζονται τα τεύχη του Διαγωνισμού από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Βεβαίως το masterplan του λιμένα περιελάμβανε και τις δραστηριότητες εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων, μαρίνας, υδροπλάνων και λοιπών έργων και δε κατανοούμε σε παρουσίαση μελετητικού έργου το σχόλιο «το σύστημα εξουσίας …. μας τα έχει ξαναπεί άπειρες φορές τα τελευταία χρόνια».
Παράλληλα ο δημοτικός σύμβουλος όφειλε να γνωρίζει ότι οι προτάσεις των μελετητών έχουν συζητηθεί σε βάθος και επί σειρά μηνών με όλους τους εμπλεκόμενους στο λιμένα φορείς, στους οποίους και ο ιδιος συμμετέχει, έχουν «ανεβασθεί στη διαδικτυακη πλατφόρμα διαβούλευσης (www.participation.gr) και για το λόγο αυτό και στην παρουσίαση δεν υπήρχαν σχόλια από κανένα από τους εμπλεκόμενους φορείς του λιμένα και της πόλης.
Απόψεις του τύπου « Οι μελετητές σε μία τυπική διεκπεραιωτική παρουσία τους, ήρθαν σε δύσκολη θέση όταν αρκετοί δημότες δικαίως διαμαρτυρήθηκαν για την προχειρότητα τα λάθη και τις ελλείψεις των σχεδίων» μαρτυρούν αν μη τι άλλο αντιδεοντολογική συμπεριφορά σε συνδυασμό με άγνοια των συνθηκών.
Η τελευταία είναι προφανής όταν ακούγονται προτάσεις π.χ. για χωροθέτηση μαρίνας … «ιδανικό σημείο θα ήταν από το Πι μέχρι του Καραμαλή». Θα έπρεπε να ήξερε ο συνάδελφος ότι, λόγω Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ελάχιστα έργα επιτρέπονται στην υπόψη παραλιακή ζώνη και βεβαίως κανένα στο Πι όπου εναγωνίως αναζητά με «έξυπνη αρχιτεκτονική μελέτη».
Τέλος ‘όσον αφορά την εξυπηρέτηση κρουαζιέρας προτείνεται από τη μελέτη η εξυπηρέτηση των κρουαζιεροπλοίων στο κάθετο κρηπίδωμα, λαμβάνοντας υπόψη αφενός την εν εξελίξει εργολαβία εκβάθυνσης και αφετέρου την απαίτηση των περισσότερων διοργανωτών κρουαζιέρας (cruise operators) για ασφαλή και σταθερή αποεπιβίβαση των πελατών τους.
Έχοντας λάβει υπόψη απόψεις πολιτών και φορέων το έργο ολοκληρώθηκε για να περάσει στο επόμενο στάδιο της νομοθετικής κατοχύρωσης του, που θα ανοίξει το δρόμο σε μια καινούργια δημιουργική προοπτική για την πόλη.
Μάλλον καλοσώρισμα θα του άρμοζε και όχι ..κακοπροαίρετη κριτική