ΠολιτικήΑρχείο

Ύμνοι Ανδριανού για Τατούλη

Ο Γιάννης Ανδριανός, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έγινε στα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης της Περιφέρειας στην περίοδο 2015- 2019, επεσήμανε στην τοποθέτησή του τα εξής:

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να υπογραμμίσω την θετική σημασία που έχει η πρωτοβουλία σας, κύριε Πρόεδρε, αναφέρομαι στον κύκλο της ενημέρωσης από τους Περιφερειάρχες. Πιστεύω ότι πραγματικά είναι μια δράση που επιτρέπει στα μέλη της Επιτροπής να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη και σφαιρική εικόνα για τα ζητήματα που απασχολούν την κάθε περιοχή, αν και όλοι όσοι κατάγονται από την Πελοπόννησο γνωρίζουν πάρα πολύ καλά όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή, και βεβαίως, και για τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί ή έχουν προγραμματιστεί για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα.

Ακούσαμε τον κ. Περιφερειάρχη και θα ήθελα να καλωσορίσω τον κ. Τατούλη γιατί βρίσκεται σήμερα εδώ. Με τον κ. Περιφερειάρχη έχουμε μια σταθερά παραγωγική συνεργασία για τα έργα που αφορούν την Πελοπόννησο και ιδιαίτερα την Αργολίδα.

Θα ήθελα επί τη ευκαιρία αυτή να εκφράσω κατ’ αρχάς την ικανοποίησή μου για όλα όσα άκουσα, ειδικά αναφορικά με βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πελοπόννησος, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και των υγρών αποβλήτων. Επίσης, θέλω να επισημάνω ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έργα όπως η μαρίνα του Ναυπλίου ήδη ετοιμάζονται όπως μας είπε και ο κ. Τατούλης, και αναφέρομαι στο ΣΔΙΤ, ώστε να προχωρήσει αυτό το τόσο σημαντικό έργο που πραγματικά είναι απαραίτητο για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ναυπλίου.

Βεβαίως, επειδή άκουσα για τις υποδομές άλλων λιμανιών, ήδη έχει παρουσιαστεί και το master plan του λιμανιού του Ναυπλίου. Θεωρώ λοιπόν ότι θα προχωρήσει αυτό το έργο γρήγορα, γιατί γνωρίζουμε τα προβλήματα που προέκυψαν από τις αστοχίες της μελέτης και είμαι σίγουρος ότι έχει φροντίσει και έχει βρει και τις πιστώσεις για τη χρηματοδότηση, αλλά και σύντομα θα προχωρήσει στην επαναδημοπράτηση του έργου.

Επίσης άκουσα με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι στο επόμενο ΕΣΠΑ στρατηγικός στόχος της νέας περιόδου είναι και το αεροδρόμιο της Τρίπολης. Είδαμε και έχουμε διαπιστώσει πόσο σημαντικό είναι ένα αεροδρόμιο για την τουριστική ανάπτυξη. Λείπει αυτό από την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, από τους όμορους νομούς της Κορίνθου, της Αργολίδας και της Αρκαδίας. Ναι μεν υπάρχει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας που πραγματικά πηγαίνει πάρα πολύ καλά και φαίνεται πόσο έχει συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη, όμως το αεροδρόμιο της Τρίπολης θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξη και της Αργολίδας αλλά και των όμορων νομών, αφού θα εξυπηρετεί τουριστικές πτήσεις charter, αλλά και πτήσεις cargo για τα αγροτικά μας προϊόντα. Αυτό το πάγιο μάλιστα αίτημα των παραγωγικών φορέων το έχουμε δει με τον κ. Περιφερειάρχη, έχουμε ασχοληθεί και ξέρουμε τη σημαντικότητα του.

Επίσης, πολύ σημαντικό το γεγονός ότι επισημάνατε πως έχετε προβλέψει έργα στην οδοποιία. Ξέρετε πολύ καλά πως, ενώ μπορεί, όπως είπατε, στην Πελοπόννησο να είναι σε καλή κατάσταση το οδικό δίκτυο, υπάρχουν περιοχές και ιδιαίτερα στο Κρανίδι, την Ερμιονίδα, την Επίδαυρο που πραγματικά έχουν τεράστιο πρόβλημα και όπως είπατε ήδη προχωράει και η μεγάλη επένδυση  της dolphin. Επομένως, όπως έχετε πει, θα προχωρήσει το οδικό δίκτυο του νοτιοανατολικού άξονα του οδικού γιατί όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένως υπάρχουν τεράστια προβλήματα με κατολισθήσεις, αλλά υπάρχουν και αναγκαίες παρεμβάσεις από την Αγία Ελεούσα, όπως γνωρίζετε, με το Αρκαδικό. Υπάρχει ένα τμήμα που έχει πλέον μείνει και θεωρώ ότι θα προχωρήσει – ήδη πρέπει να έχει προχωρήσει μελέτη αλλά και η δημοπράτηση αυτού του έργου.

Και βεβαίως να επισημάνω κ. Πρόεδρε, και το γνωρίζει πολύ καλά ο κύριος Περιφερειάρχης, ότι ο νόμος Αργολίδας είναι ο μοναδικός νομός που δεν έχει πύλη εισόδου, δεν συνδέεται όπως πρέπει με τον οδικό άξονα με τη εθνική οδό Κορίνθου – Τριπόλεως – Καλαμάτας. Απομένει λοιπόν το έργο Δερβενάκια-Εκκλησιαστικά-Μυκήνες, ένα έργο περίπου 6 χιλιομέτρων που είναι όμως σημαντικό για την ανάπτυξη της Αργολίδας, και βεβαίως σε αυτό το τομέα η Αργολίδα έχει αδικηθεί, και πιστεύω και είμαι βέβαιος ο κ. Περιφερειάρχης θα το τρέξει για να υλοποιηθεί αυτό το έργο.  Θεωρώ λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο κ. Περιφερειάρχης έχει στο στρατηγικό του σχέδιο ως στόχο την ασφάλεια του οδικού δικτύου και όπως προείπα είναι απαραίτητες οι παρεμβάσεις σε αυτά τα σημεία.

Ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο για τον πρωτογενή τομέα είναι ο Ανάβαλος. Μας έχετε ακούσει πολλές φορές και σε ερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις, παρεμβάσεις, για την πίεση που ασκούμε στο να ολοκληρωθεί αυτό το έργο πνοής για την Αργολίδα. Μετά και την απάντηση του κ. Μπόλαρη ότι ένα κομμάτι του έργου αυτού έχει περάσει στην περιφέρεια – το κομμάτι Κουτσοπόδι-Φύχτια-Μυκήνες – είμαι βέβαιος η Περιφέρεια ότι θα το τρέξει πολύ γρήγορα, καθώς  και ο κ. Τατούλης γνωρίζει την αναγκαιότητα για την άρδευση της Αργολίδας και Αργολικού πεδίου. Ήδη έχουν προγραμματιστεί και δύο αγωγοί, ένας για Ερμιονίδα και ένας για την Επίδαυρο.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό που ακούσαμε την προσπάθεια και την επιτυχία του κ. Περιφερειάρχη να εντάξει τον τουρισμό στην προγραμματική περίοδο. Πράγματι, το brand name είναι βασικό για την προώθηση του τουρισμού. Θεωρώ λοιπόν, ότι θα βοηθήσει επιπλέον και στο στοχευμένο τουριστικό προϊόν όπως είναι ο θρησκευτικός τουρισμός, ο καταδυτικός τουρισμός. Πιστεύω ότι στο Τολό θα μπορούσε να γίνει ένα καταδυτικό πάρκο ή στην Ερμιονίδα, να το δούμε λοιπόν, ήδη έχετε κάνει ένα καταδυτικό πάρκο νομίζω στην Λακωνία. Θεωρώ ότι είναι σημαντική προσπάθεια να δημιουργήσουμε και στην Αργολίδα, θα δώσουμε μια ώθηση στο τουριστικό προϊόν.

Βεβαίως, ο πρωτογενής τομέας ο αγροτοκτηνοτροφικός, είναι σημαντικός και θέλει τη στήριξη της Περιφέρειας και όπως είπατε, έχετε στο σχεδιασμό σας διάφορες δράσεις, καθώς επίσης και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως είπατε για το περιφερειακό ταμείο, για να στηρίξουμε αυτό τον σημαντικό τομέα που πραγματικά εάν πάρει μια ανάσα, θα μπορέσει να δώσει και νέες θέσεις εργασίας, που αυτό είναι και το κλειδί αντιμετώπισης της ανεργίας και όχι οι φορολογικές επιβαρύνσεις ή ασφαλιστικά συστήματα που δεν είναι ασφαλιστικά αλλά φορολογικά.

Επίσης θα ήθελα να ακούσω, επειδή πήρα μια απάντηση χθες από τον κύριο Μπαλτά για το αρχαιολογικό μουσείο του Άργους. Μου απάντησε συγκεκριμένα ότι στη φάση εξειδίκευσης του αναπτυξιακού προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου 2014-2020, προγραμματίζεται να υποβληθεί τεχνικό δελτίο για το προτεινόμενο αυτό έργο. Ήταν ένα έργο που το είχαμε εντάξει στο προηγούμενο ΕΣΠΑ ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, όμως δεν ολοκληρώθηκε. Με την βοήθεια και τη στήριξη της κυρίας Παπαδημητρίου, της διευθύντριάς της 4ης εφορίας που πραγματικά επιτελεί σημαντικό έργο, και βεβαίως, με τη στήριξη του Δημάρχου Δημήτρη Καμπόσου, πήραμε μια αποθήκη 1.000 τ.μ όταν ήμουν εγώ στο συγκεκριμένο Υπουργείο, και ήδη έχουν γίνει όλες οι υποδομές και οι υλικοτεχνικές παρεμβάσεις που χρειάζονται για να λειτουργήσει ως μουσείο, αποθήκη, και χώρος συντήρησης. Πιστεύω ότι το Άργος χρειάζεται το σύγχρονο Αρχαιολογικό  Μουσείο που μαζί με το Βυζαντινό Μουσείο που ήδη ολοκληρώθηκε και τα έργα ανάπλασης που γίνονται στο κέντρο του Άργους, θα αποτελέσουν ένα σημαντικό δίκτυο επισκεψιμότητας για την πόλη.

Τέλος, θέλω και πάλι να πω για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, πιστεύω ότι πρέπει να δούμε στον τομέα αυτό για παράδειγμα τον Ανάβαλο, εάν μπορούμε να αξιοποιήσουμε προγράμματα για το κεντρικό αντλιοστάσιο που όπως ξέρετε είναι ενεργοβόρο. Αν μπορούμε κύριε Περιφερειάρχα, να δούμε πως μπορεί να αξιοποιηθεί η καινοτομία ή το νέο ΕΣΠΑ που έχει ενεργειακά προγράμματα, να αξιοποιήσουμε κάποιο από αυτά τα κονδύλια.

Τέλος, πιστεύω ότι θα δείτε ως αναγκαιότητα και την βιομηχανική ζώνη της Αργολίδας. Είναι ένα θέμα που πραγματικά έχει μείνει πίσω, γνωρίζετε τα προβλήματα που υπάρχουν και δεν ξέρω αν έχετε δει και το θέμα του εκθεσιακού κέντρου. Υπήρχε μια παλιά πρόταση, σκέψη και προσπάθεια για παραχώρηση δημόσιας έκτασης στο Κουτσοπόδι.

Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω, τον κύριο Περιφερειάρχη για την πραγματικά αναλυτική ενημέρωση που μας έκανε για τους στόχους που έχει βάλει η Περιφέρεια για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Πιστεύω ότι όλοι θα συμβάλλουμε, καθένας από την πλευρά του και το θεσμικό του ρόλο για να γίνει πραγματικά η Πελοπόννησος αυτό που αξίζει. Ευχαριστώ πολύ”.