ΕυρώπηΑρχείο

Τι μάθαμε στην ολομέλεια του ΕΚ

Το μέλλον της Βρετανίας στην Ένωση, συζητήθηκε σε έντονους τόνους την Τετάρτη, ενώ την προηγούμενη ημέρα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, παρουσίασε τις προτάσεις του για συμβιβασμό με τη Βρετανία. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι η ΕΕ και η Βρετανία θα είναι πιο ισχυρές αν παραμείνουν ενωμένες, ενώ άλλοι διαφώνησαν ή αμφισβήτησαν τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει το Λονδίνο.

 

Η ΕΕ πρέπει να ξεπεράσει τους φόβους της και τη διχόνοια και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις ροές των προσφύγων και το μεταναστευτικό, είπαν οι ευρωβουλευτές σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια, την Τρίτη. Η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της Σένγκεν.

 

Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ψήφισμα με τη θέση του ΕΚ ενόψει των διαπραγματεύσεων της συμφωνίας για το εμπόριο υπηρεσιών (TiSA). Η συμφωνία αναμένεται να δώσει πρόσβαση στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στη διεθνή αγορά, ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύει τις δημόσιες υπηρεσίες.

 

Η πρόταση να ασκήσει βέτο το ΕΚ στα σχέδια για την προσωρινή αύξηση των ορίων εκπομπών οξειδίων του αζώτου (NOx) των πετρελαιοκίνητων οχημάτων απορρίφθηκε από τους ευρωβουλευτές την Τετάρτη, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε να εισαγάγει μία ρήτρα αναθεώρησης και κατέθεσε μια μακροπρόθεσμη νομοθετική πρόταση για την πλήρη αναθεώρηση του καθεστώτος έγκρισης των αυτοκινήτων στην ΕΕ.

 

Στον τομέα της οικονομίας, την Τρίτη, ο αρμόδιο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, παρουσίασε τα τελευταία σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μια ημέρα πριν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, υπερασπίστηκε τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική, σε συζήτηση με τους ευρωβουλευτές στην ολομέλεια και ανακοίνωσε ότι η Τράπεζα θα επανεξετάσεις την νομισματική της προσέγγιση τον Μάρτιο.

 

Την Τρίτη, το ΕΚ ενέκρινε τη δημιουργία “πλατφόρμας” για την βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και τα κράτη μέλη, για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Σήμερα η αδήλωτη εργασία αντιπροσωπεύει το 18% του ΑΕΠ, στην ΕΕ.