ΕυρώπηΑρχείο

Γκουαλτιέρι Ρομπέρτο: Η τραπεζική Ένωση πρέπει να ολοκληρωθεί

“Είναι πολύ σημαντικά αυτά που έχουν γίνει μέχρι σήμερα”, λέει ο κ. Γκουαλτιέρι στη συνέντευξη. Τα τελευταία χρόνια οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την εποπτεία των μεγάλων τραπεζών της ΕΕ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και κοινούς κανόνες για το πώς θα αντιμετωπίζονται οι τράπεζες που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.

 

 

Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ενιαίου συστήματος εγγύησης των καταθέσεων, που θα προσφέρει ευρωπαϊκή προστασία για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ. Αυτό θα πρέπει “να δώσει πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία στο ανώτατο όριο των 100.000 ευρώ”, είπε ο κ. Γκουαλτιέρι και επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταλήξει σε νομοθετική πρόταση.

Κατά τη γνώμη του δεν θα πρέπει να καθυστερούν τη δημιουργία της ένωσης άλλα μέτρα για την μείωση του τραπεζικών κινδύνων. “Η ιδέα ότι πρέπει πρώτα να εφαρμόσουμε μέτρα για τη μείωση του κινδύνου και στη συνέχεια να δημιουργήσουμε ενιαίο σύστημα για την εγγύηση των καταθέσεων δεν έχει βάση και είναι απαράδεκτη. Πρέπει στην πραγματικότητα αυτά να γίνουν παράλληλα”, είπε.