ΠολιτικήΑρχείο

Με την κυβέρνηση τα βάζει το ΠΑΣΟΚ για τους πρόσφυγες που έφερε ο ΟΗΕ στην Αργολίδα

Συνεχίζει να παίρνει πολιτικές διαστάσεις το θέμα της μετακίνησης προσφύγων στο Λυγουριό και το Πορτοχέλι, αφού μετά τη ΝΔ, τώρα έρχεται και το ΠΑΣΟΚ μέσω του Γιάννη Μανιάτη να θίξει το θέμα της μεταφοράς και φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή της Αργολίδας, κάνοντας λόγο για ανοργάνωτες και σπασμωδικές κινήσεις της Κυβέρνησης.

Να σημειώσουμε βέβαια, ότι τα ξενοδοχεία κλείστηκαν εκτάκτως από την Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ και πρόκειται για ανθρώπους που έχουν τα χαρτιά τους για 6μηνη παραμονή στην Ελλάδα, όπως άλλωστε δήλωσε και σε συνέντευξή του στον Άκη Γκάτζιο για το anagnostis.org, ο ξενοδόχος και πρώην δήμαρχος Ασκληπιείου Αλέξανδρος Τσιλογιάννης.

Η ερώτηση Μανιάτη απευθύνεται προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

αναγνωρίζοντας τη σημασία της προσφυγικής κρίσης και βλέποντας κι από κοντά με επίσκεψή μου στην Ειδομένη πριν περίπου ένα μήνα την κατάσταση μιας περιοχής που πολύ αργά ενημερώθηκε για τους πρόσφυγες που αναμένει, ανησυχώ για τη θέση στην οποία θα βρεθεί ο νομός Αργολίδας ύστερα από την ξαφνική και χωρίς καμία προειδοποίηση μετακίνηση προσφύγων στην περιοχή του Λυγουριού και του Πορτοχελίου.

Η φιλοξενία σε ξενοδοχεία της Αργολίδας χωρίς καμία προειδοποίηση των φορέων της περιοχής, δεν φανερώνει δράση οργανωμένης πολιτικής στο προσφυγικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Οι Δήμαρχοι της περιοχής χωρίς καμία επίσημη πληροφορία και επικοινωνία, αναρωτιούνται για την μυστικότητα της πρωτοβουλίας αυτής και φυσικά για το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της κατάστασης. Γιατί δεν ενημερώθηκαν οι Δήμοι, οι Μονάδες Υγείας, τα Αστυνομικά Τμήματα και η Μονάδα Στρατού της περιοχής; Ποιος είναι υπεύθυνος για τη διαμονή και τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των ψυχών αυτών; Ποιος θα πληροφορήσει την τοπική κοινωνία για τα ανωτέρω και το χρονικό διάστημα παραμονής τους; Ερωτήματα που ελπίζουμε για μια ακόμη φορά να μη μείνουν αναπάντητα. Επιτέλους, συνεννοηθείτε μεταξύ σας και με την κοινωνία.

Η αλληλεγγύη της τοπικής κοινωνίας που ήδη έχει συνδράμει με τον τρόπο της στο δράμα αυτών των ανθρώπων δεν είναι μέρος του σχεδίου μιας ανύπαρκτης πολιτικής της Κυβέρνησης.

Θα ειπωθεί πάλι από τα στελέχη της Κυβέρνησης ότι δεν ξέρουν για το θέμα; Θα ρίξουν την πάσα αλλού; Θα μας αποδείξουν πάλι ότι δεν υπάρχει πολιτική για το ζήτημα;

Εξάλλου, το να μην ξέρει ο Υπουργός σε ποια περιοχή και σε ποιου επιχειρηματία (!) ξενοδοχείο μεταφέρονται πρόσφυγες είναι πολύ φυσιολογικό σε αυτήν την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα (!!!)

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Ποιος πήρε την απόφαση για μετεγκατάσταση των προσφύγων στο νομό Αργολίδας, στις συγκεκριμένες περιοχές και στα συγκεκριμένα ξενοδοχεία και πότε;
  2. Γιατί δεν ενημερώθηκαν οι τοπικοί φορείς και η τοπική κοινωνία για την απόφαση αυτή;
  3. Για πόσο χρονικό διάστημα θα μείνουν οι πρόσφυγες στην περιοχή;
  4. Έχουν προβλεφθεί οι ανάγκες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πώς θα καλυφθούν;
  5. Θα έρθουν κι άλλοι πρόσφυγες στην περιοχή;
  6. Υπάρχει στρατηγική πολιτική για το πώς επιλέγεται ο τόπος μετεγκατάστασης των προσφύγων, για το πώς ειδοποιούνται οι φορείς της περιοχής μετεγκατάστασης και πώς καλύπτονται οι ανάγκες των προσφύγων;