ΠολιτισμόςΑρχείο

Ψηφίστε, ποιά 999 σκαλιά είναι καλύτερα, τα δικά μας ή των Κινέζων;

Από τη μία το Παλαμήδι, ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της βενετσιάνικης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Για να φθάσει κανείς στο κάστρο θα πρέπει να ανέβει 999 σκαλοπάτια, ενώ υπάρχει και δρόμος για όσους δεν είναι του περπατητού.

Σύμφωνα με την παράδοση το χιλιοστό σκαλοπάτι το έριξε το άλογο του Kολοκοτρώνη, αν και στην πραγματικότητα τα σκαλιά είναι λιγότερα. Τα σκαλοπάτια κατασκευάστηκαν μετά την απελευθέρωση, την εποχή του Όθωνα, από κατάδικους που ήταν φυλακισμένοι στο Παλαμήδι, υπό την επίβλεψη του βαυαρικού στρατού.

Από την άλλη οι «Πύλες του Παραδείσου» (Heaven ‘s Gate) στο όρος Tianmen στην Κίνα. Η διαδρομή αποτελείται από έναν δρόμο με 99 φουρκέτα πολύ δύσκολα και 999 σκαλιά που είναι όλα ανηφορικά. Για όσους δεν θέλουν να κάνουν αυτή τη διαδρομή υπάρχει ένα τελεφερίκ που φτάνει στα 1280 μέτρα ύψος.

Σε αυτή την «Πύλη του Ουρανού» υπάρχει επίσης ένας βουδιστικός ναός που χρονολογείται στα 550 χρόνια πριν και μια φυσική αψίδα που της δόθηκε αυτό το πολύ ιδιαίτερο όνομα.

Το βίντεο θα σας λύσει αρκετές απορίες για την Κινέζικη εκδοχή:

Και στις δύο περιπτώσεις έχει επιχειρηθεί κατάβαση με ποδήλατο, και μάλιστα στη Κίνα έχουν γίνει και αγώνες mountain bike. Στο Παλαμήδι γίνεται αγώνας δρόμου, ο λεγόμενος «Παλαμήδειος Άθλος», που περιλαμβάνει ανάβαση στο κάστρο από τα σκαλιά και κατάβαση μέσω της ασφαλτοστρωμένης διαδρομής, με αφετηρία στο σημείο που ξεκινούν τα σκαλιά και τερματισμό στο κέντρο του Ναυπλίου.

Η κατάβαση του Παλαμηδίου με ποδήλατο: 

 

Sky Gate Mountain Race στην Κίνα:

 

Παλαμήδι steps vs. Heaven’s Gate σε εικόνες

 

ΨΗΦΙΣΤΕ:

 

Παλαμήδι ή Heaven ‘s Gate?

999 σκαλιά στο Ναύπλιο
999 σκαλιά στη Κίνα

Do Quizzes