ΆρθροΑρχείο

10ο Συνέδριο Νέας Δημοκρατίας: «Οξυγόνο για την Ελλάδα μας»

Με κεντρικό σύνθημα το μήνυμα «Οξυγόνο για την Ελλάδα μας», διεξάγεται το τριήμερο 22 έως 24 Απριλίου 2016, στην Αθήνα, το 10ο τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, σε μια πραγματικά κρίσιμη πολιτική καμπή για τη χώρα μας. Σε μια φάση, δηλαδή, που η ανεκδιήγητη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δέσμια του λαϊκισμού και των αντιφάσεών της, αδυνατώντας να παράξει οποιοδήποτε έργο για το λαό και τον τόπο, παράγει μόνο τυχοδιωκτισμό και αδιέξοδα. Και απειλεί και πάλι να βυθίσει την πατρίδα μας σε μια νέα, ακόμη πιο βαθιά, κρίση, οργανώνοντας για λόγους εξώφθαλμων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων ένα νέο γύρο εξαπάτησης της κοινωνίας, όμοια με εκείνη του καλοκαιριού του 2015, που «έφερε» το 3ο Μνημόνιο. Μόνο που το 2016 δεν είναι 2015. Και οι Έλληνες δεν είναι ούτε (πια) ανυποψίαστοι, ούτε λωτοφάγοι.

Το 10ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, πέραν από την κρισιμότητα της συγκυρίας εντός της οποίας πραγματοποιείται, καθίσταται ακόμη περισσότερο σταθμικό και από ορισμένα βασικά πολιτικά χαρακτηριστικά που το συνοδεύουν: α. Από το γεγονός ότι εντάσσεται (και το επιστεγάζει με επιτυχία) στο πρόγραμμα των 111 ημερών του προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο από την εκλογή του κιόλας εξήγγειλε δεσμευτικά και εφάρμοσε ευλαβικά, για να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση του κόμματος. β. Από το γεγονός ότι διεξάγεται σε μια ουσιαστικά και δημοσκοπικά ανοδική φάση για τη Νέα Δημοκρατία, που δείχνει ότι η μεγάλη φιλελεύθερη-δημοκρατική παράταξη, άφησε πίσω της μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής κόπωσης και με μια νέα δυναμική διεκδικεί να εκφράσει ξανά πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της Ελληνικής κοινωνίας. γ. Από το γεγονός ότι συμπίπτει χρονικά με την υψηλού πολιτικού συμβολισμού, αλλά και κορυφαίας πολιτικής σημασίας κίνηση του προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη, να προχωρήσει , χωρίς καμιά μικροπολιτική αμφιταλάντευση , στην ακαριαία ακύρωση των θλιβερών διαδικασιών στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, αλλά και στην ίδια την οργανωτική διάλυση της νεολαίας με την ταυτόχρονη  δέσμευση της επανίδρυσής της,  καταδεικνύοντας και προς τον πιο δύσπιστο ότι εννοεί μέχρι κεραίας τις διακηρύξεις του για μια νέα εποχή στα πολιτικά πράγματα της χώρας, απαλλαγμένη από τις κακές συνήθειες και τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος.

Στηριγμένος σε αυτά τα πολιτικά κεκτημένα, ο πρόεδρος του κόμματος είναι αποφασισμένος να τα εμπεδώσει και να τα εμπλουτίσει , αξιοποιώντας , στο πλαίσιο αυτό , τις εργασίες του 10ου Συνεδρίου μας για την ολοκλήρωση και την εμβάθυνσή τους. Προωθώντας μια δέσμη ρηξικέλευθων καταστατικών αλλαγών, που θα ουσιαστικοποιήσουν τη μετεξέλιξη της ΝΔ σε ένα σύγχρονο, ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα της Κεντροδεξιάς στα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να εισηγηθεί βαθιές τομές στο καταστατικό του κόμματος, που θα αναμορφώσουν και θα ανανεώσουν εκ βάθρων τη δομή του.

Συγκεκριμένα:   

  • Το διαχωρισμό κόμματος-κράτους, με την καθιέρωση του ασυμβίβαστου για κομματικές και κυβερνητικές θέσεις, ιδιαίτερα μάλιστα για εκείνες που αφορούν τη διαχείριση δημοσίου χρήματος.
  • Τη θέσπιση ετήσιου συνεδρίου, με απολογιστικό χαρακτήρα και εναλλακτικά ιδεολογικό και καταστατικό περιεχόμενο.
  • Τον ορισμό θητείας του Προέδρου, με 5/ετή διάρκεια, που θα παρατείνεται εφ’ όσον στη λήξη της είναι πρωθυπουργός, και θα λήγει αυτοδίκαια εφ’ όσον ηττηθεί σε εθνικές εκλογές, οπότε και θα προκηρύσσονται άμεσα εσωκομματικές διαδικασίες.
  • Τη θεσμοθέτηση της συνόδου της Πολιτικής Επιτροπής ανά τρίμηνο, και την αναμόρφωση της σύνθεσής της ώστε να καταστεί ένα γνήσια δημοκρατικό, αντιπροσωπευτικό, αλλά και λειτουργικό όργανο.
  • Την αλλαγή του τρόπου εκλογής των προέδρων των ΝΟΔΕ από ένα πιο διευρυμένο και αντιπροσωπευτικό εκλογικό σώμα.
  • Την καθιέρωση Εθνικού Μητρώου Υποψήφιων Βουλευτών, με την κατοχύρωση της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων και τη διασφάλιση της έκφρασης της γνώμης των μελών.
  • Την καταστατική απαγόρευση του δανεισμού του κόμματος από τις τράπεζες, ώστε να καταδειχθεί έμπρακτα ο σεβασμός στο φορολογούμενο πολίτη και να γίνει πράξη η διαφάνεια στην οικονομική λειτουργία του κόμματος.

 
Είναι βέβαιο ότι η Νέα Δημοκρατία μετά από την εισαγωγή αυτών των καινοτόμων καταστατικών αλλαγών και την εξαγγελία των βασικών κατευθυντήριων γραμμών του προγράμματός της, που επίσης θα αποφασίσει το 10ο Συνέδριό της, θα έχει κάνει ένα πραγματικά αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση να συνδεθεί και πάλι με τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, να χτίσει μαζί της μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και να διαμορφώσει τις νέες εκείνες κοινωνικές συμμαχίες, που είναι απαραίτητες για να αποκτήσει η χώρα μας το απαραίτητο εκείνο κοινωνικό πλειοψηφικό ρεύμα που θα τη βγάλει από την κρίση. Από αυτήν την άποψη, το σύνθημα του 10ου Συνεδρίου μας «Οξυγόνο για την Ελλάδα μας», δεν αποτελεί απλώς μια ρητορική διακήρυξη, αλλά μια ουσιαστική δέσμευση για να απαλλαγεί η χώρα μας, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, από τον κλοιό από τον οποίο βρίσκεται πολιορκημένη σήμερα απειλούμενη με καθολική ασφυξία. 
 
* Η Σόνια Ταντάρου – Κρίγγου είναι Δικηγόρος, Πολιτευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας