ΠολιτικήΑρχείο

Ασφαλιστικό Καφκικής έμπνευσης που στέλνει στον Καιάδα τις επόμενες γενιές

Ο Υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης στην Κοινή Συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών σχετικά με το τρέχον ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο, στάθηκε στα εξής σημεία:

  1.  Χρυσός χορηγός των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, το νέο ασφαλιστικό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δημιουργεί αντικίνητρα για ασφάλιση στο δημόσιο σύστημα.
  2. Η κυβέρνηση μας ζητά να νομοθετήσουμε ένα νομοσχέδιο που οδηγεί στον καιάδα, με τραγικά ποσοστά αναπλήρωσης που οδηγούν στο χάος τους νέους συνταξιούχους και τις επόμενες γενιές.
  3. Ο νέος φορέας που θα ενταχθούν όλα τα ταμεία, ονομάζεται ΕΦΚΑ. Εγώ λέω ότι πρόκειται για ασφαλιστικό ΚΑΦΚικής λογικής.
  4. Η κυβέρνηση ανέθεσε στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας να εκπονήσει με το κύρος του μία αναλογιστική μελέτη για το Ασφαλιστικό. Τι γίνεται με την Εθνική Αναλογιστική Αρχή;
  5. Το ασφαλιστικό συνδέεται άμεσα με τη διαδικασία ανάπτυξης της χώρας. Και ερωτώ, η Ελλάδα σήμερα έχει μία προίκα 100 δις €. Εκ των οποίων 20 δις € το ΕΣΠΑ, 35 δις € το πακέτο Γιούνκερ, και 50 δις € στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα επόμενα 5 χρόνια πρέπει να επιστρέψουν στην εθνική οικονομία μας κατά μέσο 20 δις € το χρόνο, και περίπου 45 – 50 δις € θα εισρεύσουν στο ασφαλιστικό σύστημα και φορολογικό σύστημα τα επόμενα 5 χρόνια. Αυτή η προοπτική έχει ληφθεί υπόψη στην πρόταση της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό; Έχει δοθεί ως το επικρατούν σενάριο στον ILO ή όχι;
  6. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταδικάσει το email Χαρβούδελη με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και την τρύπα των 280 εκ € που προέβλεπε. Σήμερα μας φέρνει να νομοθετήσουμε ασφαλιστικά – εισπρακτικά μέτρα ύψους 2,3 δις €. Και θέλω να ρωτήσω, αισθάνεται κανείς την ανάγκη από την κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό για την ανικανότητά τους που μας έφερε στο σημερινό χάλι;
  7. Η σημερινή κυβέρνηση θεωρεί ως ταξικούς εχθρούς της τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους μηχανικούς, τους δικηγόρους, που με τα μέτρα της τους ωθεί στην εισφοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Εξαφανίζει από το χάρτη τους αγρότες με την εξοντωτική φορολόγηση και τον τριπλασιασμό της ασφαλιστικής εισφοράς.
  8. Αφήνουν ασφαλιστικά ανυπεράσπιστους τους μικροεπαγγελματίες των μικρών χωριών κάτω των 2.000 κατοίκων που είχαμε προστατεύσει στον ΟΓΑ.