ΕυρώπηΑρχείο

Παπαδημούλης σε Βέμπερ: Θα βλέπετε για πολλά χρόνια τον Τσίπρα πρωθυπουργό (Βίντεο)

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώπιον του Επίτροπου Πιερ Μοσκοβισί και στo πλαίσιο συζήτησης με θέμα την Ελλάδα και την πορεία των διαπραγματεύσεων του ελληνικού προγράμματος στήριξης

Στην παρέμβασή του, ο Δημ. Παπαδημούλης, απάντησε αρχικά στην επίθεση που είχε εξαπολύσει νωρίτερα ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, μια ακόμη, εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε συγκεκριμένα:

«Κύριε Βέμπερ, στα 5′ της ομιλίας σας, επιτεθήκατε 5  φορές στον Έλληνα πρωθυπουργό, τον κ. Τσίπρα, για να βοηθήσετε τον πολιτικό σας φίλο, τον κ. Μητσοτάκη. Αλλά δυστυχώς η αλήθεια δεν σας βοηθά. Διότι οι φίλοι σας της ΝΔ, άφησαν το 2009 την Ελλάδα με δημόσιο έλλειμμα 15,5% και με δημόσιο χρέος 125% του ΑΕΠ, ενώ στο τέλος του 2014, μαζί και με το ΠΑΣΟΚ, είχαν φτάσει το δημόσιο χρέος στο 180% του ΑΕΠ.

Μπορεί να βλέπετε τον κ Tσίπρα ακόμη και στον ύπνο σας. Σας βεβαιώνω όμως ότι όπως δεν μπορέσατε να βοηθήσετε τον κ. Σαμαρά, ομοίως δεν μπορείτε να βοηθήσετε και τον κ. Μητσοτάκη. Τον Τσίπρα θα τον βλέπετε πολλά ακόμη χρόνια ως πρωθυπουργό, γιατί αυτό θέλει ο ελληνικός λαός.

Χτες ήταν μια καλή στιγμή και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, στο Eurogroup. Μετά από έξι χρόνια άγριας, σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, τεράστιας ύφεσης, τριπλασιασμού της ανεργίας και μεγάλης φτώχειας, είχαμε επιτέλους κάποιες θετικές ειδήσεις που μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό να εξασφαλίσει: α) Μεγαλύτερη σταθερότητα -πολιτική και οικονομική, β) ταχύτερη επιστροφή στην ανάπτυξη -με βάση και τις αισιόδοξες προβλέψεις που έκανε η Κομισιόν και ο κ. Μοσκοβισί και γ) εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους –χωρίς καμία επιβάρυνση για τον Ευρωπαίο φορολογούμενο.

Είναι μια εξέλιξη που βοηθά και την Ευρώπη να αποφύγει μια αχρείαστη, νέα κρίση και αποσταθεροποίηση στο νοτιοανατολικό της άκρο, όπως προσπάθησε με τα εκβιαστικά και ανεύθυνα πράγματα που ζητούσε το ΔΝΤ. Χτες το Eurogroup απέρριψε τις υπερβολικές και παράλογες απαιτήσεις για νέα, πρόσθετα υφεσιακά μέτρα λιτότητας, που ζητούσε το ΔΝΤ.

Και χθες, το Eurogroup, χάραξε ένα σαφή οδικό χάρτη για την  ουσιαστική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, ακυρώνοντας τα σχέδια όσων ήθελαν την αθέτηση αυτής της δέσμευσης.

Μπροστά μας έχουμε δυο προκλήσεις: η Ελλάδα θα τιμήσει τη συμφωνία που έχει υπογράψει, για να επιστρέψει το ταχύτερο στην ανάπτυξη, κάνοντας όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Αλλά και η Ευρώπη, η ενωμένη Ευρώπη, οφείλει να τιμήσει τη δέσμευσή της για ελάφρυνση του χρέους και να την κάνει συγκεκριμένη και ουσιαστική».

Νωρίτερα, ο Μ. Βέμπερ είχε αναφερθεί στον Έλληνα Πρωθυπουγό Αλέξη Τσίπρα, ως εξής:

Για την υποστήριξη που δόθηκε σε σχέση με τα προγράμματα, μια χώρα παρέμεινε να καλύψει τις διαφορές, η Ελλάδα δυστυχώς. Πολιτικό εκεί ίσως το πρόβλημα. Και θα πρέπει να δούμε ότι είχαμε ανάπτυξη 0.7 % το 2014, ενώ πέρυσι, με την κυβέρνηση Τσίπρα -0,2%. Είχαμε δηλαδή κατάρρευση και απομείωση της οικονομίας.

Κυρίες και κύριοι, η πολιτική του Τσίπρα έβλαψε την Ελλάδα. Το τελευταίο πρόγραμμα του Σαμαρά, πριν από ένα χρόνο περίπου, αν είχε ολοκληρωθεί, θα σήμαινε ότι αυτή τη στιγμή θα έπρεπε η Ελλάδα να εξοικονομήσει ακόμα ένα δις από τα χρέη της.

Ενώ τώρα τι κάνουμε; Συζητάμε ότι πρέπει να εξοικονομήσει 5,4 δις. Είναι τεράστια η διαφορά. Και γι’ αυτό πρέπει να πούμε ότι το περυσινό ήταν ένα χαμένο έτος, με την κυβέρνηση Τσίπρα η οποία έβλαψε συνολικά την Ελλάδα. Ο Τσίπρας ο ίδιος παραδέχθηκε πρόσφατα ότι με αφέλεια ξεκίνησε το έργο του ως πρωθυπουργός.  Μπορώ να πω ότι αφελής συμπεριφορά στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται! Ούτε και στην Ευρώπη.

Πολλές από τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά ο Τσίπρας, δεν τις τήρησε. Και αποστασιοποιήθηκε από αυτές. Και ανεξάρτητα από την Ελλάδα πρέπει να πούμε σε όλη την Ευρώπη: μην πιστεύετε τους λαϊκιστές, που λένε ότι μπορούμε να παρεκκλίνουμε από τα προγράμματα μεταρρύθμισης

(…)

Θέλω να επισημάνω για την Ελλάδα αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ανέφερε: ότι πρέπει να υπάρξει μια σθεναρή ηγεσία ώστε να ξεκινήσει μια σαφής πορεία με σταθερό προϋπολογισμό για την ανάκαμψη».