ΚοινωνίαΑρχείο

Θα προλάβουν να σώσουν το ενετικό κτίριο πριν καταρρεύσει τελείως;

Ένα πρόβλημα που είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό και αφορά την στατικότητα του Ενετικού Κτιρίου που ανήκει στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, αλλά και την φθορά που έχει υποστεί ο ίδιος ο ναός, θέτουν με ερώτηματά τους στη βουλή οι Γιάννης Ανδριανός και Γιάννης Μανιάτης απευθυνόμενοι προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά και τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη.

Οι δύο βουλευτές επισημαίνουν την ανάγκη άμεσης έναρξης έργων συντήρησης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου και αποκατάστασης του ενετικού κτηρίου στο Ναύπλιο.

Το κείμενο της Ερώτησης Ανδριανού έχει ως εξής:
«Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του τοπικού τύπου, το εκκλησιαστικό συμβούλιο του μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο στον οποίο ανήκει το παραπλήσιο ιστορικό ενετικό κτήριο, ζητά την άμεση αποκατάστασή του, καθώς λόγω των υφιστάμενων εκτεταμένων φθορών υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στατικότητας και τίθενται σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Επισημαίνεται ότι για το ενετικό κτήριο τμήμα του οποίου έχει καταρρεύσει, ο Ιερός Ναός στον οποίο ανήκει πληρώνει ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα, μεγάλη φθορά έχει υποστεί και ο ναός του Αγίου Γεωργίου, κτίσμα του 16ου αιώνα, καθώς έχουν δημιουργηθεί μεγάλες ρωγμές στις κολώνες του καθολικού, τμήματα από τις αγιογραφίες έχουν πέσει, ενώ εξωτερικά τα κεραμίδια της στέγης έχουν σπάσει και το νερό της βροχής μπαίνει στο εσωτερικό του ναού.

Κατόπιν αυτού,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν για την έναρξη έργων συντήρησης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου και αποκατάστασης του ενετικού κτηρίου στο Ναύπλιο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γ. Μανιάτης ο οποίος αναφέρει:
«Κύριε Υπουργέ,

σε συνέχεια δημοσιευμάτων του τοπικού τύπου της Αργολίδας που ανέδειξαν την κατάσταση δύο ιστορικών κτιρίων της πόλης του Ναυπλίου, σας ενημερώνω σχετικά με το θέμα της άμεσης συντήρησης του ιστορικού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Γεωργίου και του ενετικού διώροφου κτιρίου στα νότια του Ναού.

Οι φθορές που έχει υποστεί ο ιστορικός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου και το ενετικό κτίριο παραπλεύρως του Ναού, στο κτιριακό συγκρότημα του οποίου ανήκει, αποδεικνύουν την ανάγκη για συντήρηση των κτιρίων, καθώς ειδικά για το 2ο κτίριο, το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού τονίζει την επικινδυνότητα της κατάστασης για τους περαστικούς. Ο φάκελος αποκατάστασης που έχει κατατεθεί καθυστερεί λόγω γραφειοκρατίας.

Στο Ναό, οι κολώνες που στηρίζουν το καθολικό του Ναού έχουν υποστεί μεγάλες ρωγμές, τμήματα από τις αγιογραφίες έχουν πέσει, ενώ εξωτερικά τα παλιά κεραμίδια της στέγης έχουν σπάσει και το νερό της βροχής μπαίνει στο εσωτερικό του.

O Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι ένας από τους σημαντικότερους και παλαιότερους Ναούς της πόλης, όπου έλαβαν χώρα σπουδαία γεγονότα της Ελληνικής ιστορίας. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της Α’ Eνετοκρατίας της πόλης, ενώ μετά την κατάληψη του Ναυπλίου από τους Τούρκους το 1540, ο Ναός μετατράπηκε σε τζαμί. Το 1686, όταν οι Bενετοί κατάφεραν να επανακτήσουν την πόλη, στον Άγιο Γεώργιο έγινε η υποδοχή του νικητή αρχιστράτηγου Φραντσέσκο Mοροζίνι και τελέστηκε δοξολογία.

Στη Δεύτερη Tουρκοκρατία η εκκλησία μετατράπηκε πάλι σε τζαμί και μετά την απελευθέρωση της πόλης, το 1822, ο Άγιος Γεώργιος περιήλθε στους Ορθοδόξους. Η παράσταση του Mυστικού Δείπνου στο εσωτερικό του Ναού αντιγράφει την πασίγνωστη σύνθεση του Ιταλού ζωγράφου Λεονάρντο ντα Bίντσι. Το 1823 οι τοιχογραφίες επιζωγραφίστηκαν από τον Δημήτριο Bυζάντιο. Στο Ναό του Αγίου Γεωργίου τελέστηκαν οι κηδείες σπουδαίων μορφών της Ελληνικής Επανάστασης, όπως του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Δημήτριου Yψηλάντη που ενταφιάστηκε μάλιστα στο νάρθηκα του Ναού, ενώ στο Ναό αυτό τελέστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια και η κηδεία του δολοφονηθέντος Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια.

Τέλος, το διπλανό κτίριο κτίστηκε την περίοδο της Β’ Ενετοκρατίας (17ος αιώνας) και ανήκε σε μεγαλύτερο κτιριακό συγκρότημα, μαζί με το Ναό του Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για τριώροφο οικοδόμημα σε σχήμα Γ, με εσωτερική τριγωνική αυλή που περιβάλλεται στο ισόγειο από ανοικτή στοά, και στους ορόφους από αντίστοιχους – πιθανότατα ανοικτούς αρχικά, κλειστούς διαδρόμους, που επικοινωνούν με το αίθριο με τοξωτά ανοίγματα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για τη συντήρηση και αποκατάσταση των δύο σπουδαίας ιστορικής σημασίας για την Ελλάδα κτιρίων της πόλης του Ναυπλίου;
2. Υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι και χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας των κτιρίων;»