ΠολιτικήΑρχείο

Μανιάτης: Οι αυταπάτες της κυβέρνησης κόστισαν στον Έλληνα 86 δις ευρώ

Συνεχίζεται η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής με τοποθετήσεις βουλευτών, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης, Υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές.

Η τοποθέτηση Μανιάτη στην Ολομέλεια της Βουλής:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στην τοποθέτησή μου στη συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών, έκανα αναφορά στα ενενήντα εννέα (99) χρόνια που η χώρα θα είναι προτεκτοράτο και αποικία χρέους. Απευθυνόμενος στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν μπορώ να μην υποκύψω στον πειρασμό και να πω ότι ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ και ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΑΜΕΙΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ της δημόσιας περιουσίας.

Σήμερα, δεν θα μιλήσω:

– ούτε για τις κυβερνητικές ΑΠΑΤΕΣ ή ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ που κόστισαν 86 δις ευρώ (!!!) στον ελληνικό λαό  

– ούτε για την προσπάθεια σφετερισμού του μεγαλύτερου ενεργειακού αγωγού της ΝΑ Ευρώπης, του αγωγού TAP, που τον ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΛΥΣΣΑΛΕΑ ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο κ. Τσίπρας όταν ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΦΕΡΑΜΕ στη Βουλή. ΔΕΝ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΝ, αλλά πανηγύριζαν πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη!!!

– ούτε για την «ηρωϊκή» διαπραγμάτευση, τη ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ του 2015 σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με το Harvard, που όμως μας στοιχίζει 12,5 δις ευρώ (!!!)

– ούτε για τους 70.000 συνταξιούχους που τους κόβεται το ΕΚΑΣ

– ούτε για τον ΕΝΦΙΑ στα 500.000 νοικοκυριά, κυρίως της επαρχίας.

– ούτε για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και για την αύξηση από το 35% στο 50% που πλήττει κυρίως τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας και όσους μένουν εκεί.

Όμως, «παιδιά της κυβέρνησης» ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΜΑ! Μάρθα Βούρτση και Νίκος Ξανθόπουλος είναι πια αισθητικά ρετρό και πολιτικά θλιβερό και αχρείαστο.

1η παρατήρηση προς τον «ηρωικό» κ. Τσακαλώτο: Ο κ. Τσακαλώτος μας είπε ότι έκανε μια πολύ ηρωική διαπραγμάτευση γιατί δεν δέχθηκε την πρόταση να αυξήσει το Φ.Π.Α. στο ρεύμα από το 13% στο 23%. Ενημερώνω τον ΑΠΟΝΤΑ κ. Τσακαλώτο, ότι ο κ. Τόμσεν από το 2011 μου ζητούσε-απαιτούσε να αυξήσουμε τον Φ.Π.Α. στο ρεύμα από το 13% στο 23% και βεβαίως ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΨΑΜΕ. Όμως, ποτέ δεν το παίξαμε ήρωες. Ποτέ δεν κάναμε θεατρινισμούς και ποτέ δεν χρειάστηκε να το πούμε δημόσια. Ας μην περηφανεύεται λοιπόν η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης ότι «κάτι έκανε», επειδή δεν αύξησε τον Φ.Π.Α. στο ρεύμα από το 13% στο 23%. Έχουμε διαπραγματευτεί κι εμείς με τον κ. Τόμσεν.

2η παρατήρηση προς τον κ. Τσίπρα: Ο κ. Τσίπρας αύριο θα αποπειραθεί να μας πει ότι με περηφάνεια κρατά δημόσιους τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ. Για να συνεννοούμαστε: Ο Όμιλος ΔΕΗ ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ μπιρ παρά με ΜΗΔΕΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ, ΜΗΔΕΝ ΕΥΡΩ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ! Ο κ. Τσίπρας έχει υπογράψει η παραγωγή από 75% που είναι σήμερα, να φτάσει το 2020 στο 50% με ΜΗΔΕΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ! Και η πελατεία στη λιανική που έχει σήμερα η ΔΕΗ από 90% να φτάσει στο 50% επίσης με ΜΗΔΕΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ!

Όμως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει κάνει κάτι πολύ χειρότερο απ’ αυτό. Είναι η πιο τυχερή κυβέρνηση που υπήρξε ποτέ. Όταν παραδώσαμε εμείς την κυβέρνηση, το πετρέλαιο είχε $120 το βαρέλι. Όταν ξεκίνησε να κυβερνάει ο κ. Τσίπρας το πετρέλαιο είχε $40 το βαρέλι. Αυτό στην εθνική οικονομία σημαίνει δημόσιο έμμεσο έσοδο περίπου 3 δις €.

Η ΔΕΗ με βάση τον απολογισμό που δημοσίευσε τον Απρίλιο του 2016 για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2015, κέρδισε ενεργειακό κόστος 400.000.000 € από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου, χωρίς να κάνει τίποτα. Αυτό σημαίνει ότι οφείλει η ΔΕΗ τώρα να μειώσει τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10%, λόγω ακριβώς του μειωμένους κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Με το βαρέλι στα $120 ΕΜΕΙΣ ΚΑΝΑΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ (Κ.Ο.Τ.) και ΔΩΣΑΜΕ ΦΘΗΝΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ σε 700.000 οικογένειες, 42% έκπτωση, ΕΜΕΙΣ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Με $40 το βαρέλι τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου;;;

3η παρατήρηση: Χθες, ανακοινώθηκε ο πίνακας με τις προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ και μέσα, εκτός από το ΟΑΚΑ, είναι και η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ο ΟΑΣΑ και οι Αστικές Συγκοινωνίες. Δηλ. οι σήραγγες του μετρό ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, τα αμαξοστάσια των λεωφορείων ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, τα τρόλλευ και το ΤΡΑΜ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, οι συρμοί ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ! ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ, κύριοι της κυβέρνησης;;; Θα πληρώνουμε ενοίκιο για να χρησιμοποιούμε τα αμαξοστάσια των λεωφορείων; Μήπως γι’ αυτό οι Αστικές Συγκοινωνίες που έχουν 2.000 λεωφορεία, βγάζουν στην κυκλοφορία μόνο τα 1.000, προκειμένου να απαξιωθούν;;;  Μήπως γι’ αυτό τις ΠΑΡΑΛΑΒΑΤΕ ΥΓΙΕΙΣ στις αρχές του  2015 και τώρα τις ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΕ με ΕΛΛΕΙΜΜΑ 100 εκατ. ευρώ;;;;

4η παρατήρηση για τον κ. Τσίπρα που αφορά τον ίδιο προσωπικά, γιατί ΛΟΓΩ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ ΑΠΑΛΛΑΣΣΩ ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ ΤΟΥΣ τον κ. Σκουρλέτη και τον κ. Τσιρώνη: Οι συναρμόδιοι Υπουργοί κατέθεσαν μια τροπολογία, σύμφωνα με την οποία ακυρώνεται όλο το Κεφάλαιο Β΄ του ν.4269/2014 που αφορά στις χρήσεις γης. Οι χρήσεις γης ήταν το μεγάλο αμάρτημα της δημόσιας διοίκησης τα τελευταία τριάντα (30) χρόνια. Δεν γινόντουσαν επενδύσεις, γιατί στηρίζονταν στο Π.Δ. του 1987. «Φτύσαμε αίμα» μαζί με το Τ.Ε.Ε. και το κάναμε νόμο. Με βάση αυτό το νόμο εγκρίνονται: ο Αστέρας της Βουλιαγμένης, η Κασσιόπη στην Κέρκυρα, η Αφάντου στη Ρόδο, όλες οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις. Και τώρα οι Υπουργοί λένε «Ακυρώνεται όλο το Κεφάλαιο για τις χρήσεις γης και γυρίστε πίσω επενδυτές στο Π.Δ. του 1987, δηλ. γυρίστε πίσω στον υπάλληλο που σας έλεγε: ο νόμος είναι ασαφής… έλα λίγο αργότερα να σε εξυπηρετήσω…!!!» Ξαναγυρνάμε λοιπόν, στην εποχή όπου λόγω της ασάφειας των νόμων, ο επενδυτής δεν ήξερε τι είναι νόμιμο και παράνομο, χωρίς να υπάρχει καν μεταβατική διάταξη. Αν υπερψηφίσετε συνάδελφοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αυτή την τροπολογία και ακυρώσετε το Κεφάλαιο για τις χρήσεις γης, σας βεβαιώνω ότι δεν θα υπάρχει μικρός επενδυτής (φούρναρης, κομμώτρια, κάποιος που θέλει να φτιάξει ένα συνεργείο), ή μεγάλος επενδυτής που θέλει να φτιάξει οποιαδήποτε επένδυση, που να επενδύσει. ΟΥΤΕ 1 ευρώ δεν θα επενδυθεί σ’ αυτή τη χώρα και ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι θα ζήσουμε έναν Αρμαγεδώνα κοινωνικό, οικονομικό κι ένα Αρμαγεδώνα πολιτικής και εθνικής αναξιοπρέπειας. Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ: Η διαμόρφωση μιας ενιαίας, πατριωτικής, προοδευτικής κεντροαριστερής παράταξης που θα αποτελέσει τον αυτόνομο πολιτικό πόλο που θα δώσει νέα ΕΛΠΙΔΑ και ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ στον ελληνικό λαό».