ΚοινωνίαΑρχείο

Σε ακινησία οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ για τις ζημιές στην Αργολίδα

Ο Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου με θέμα τα προβλήματα στην μετακίνηση των εκτιμητών του ΕΛΓΑ για τις ζημιές από την πρόσφατη χαλαζόπτωση στην Αργολίδα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
“Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανάφερε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει δυσκολία στις μετακινήσεις των εκτιμητών του Οργανισμού σε ό,τι αφόρα τις ζημιές στην Αργολίδα και σε άλλες περιοχές της χώρας από την πρόσφατη χαλαζόπτωση, για την οποία δυσκολία υπάρχει δέσμευση του Υπουργού θα επιλυθεί σε αμέσως επόμενο νομοσχέδιο.

Στις ίδιες δηλώσεις, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ αναφέρθηκε σε ζημιές σε “κάποια βερίκοκα στην Αργολίδα”, ενώ η πρόσφατη έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στις περιοχές Ίρια, Παναρίτη, Προσύμνη, Σκαφιδάκι, Ελληνικό, Κιβέρι, Καλαμάκι και Βελανιδιά Αργολίδας προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην αγροτική παραγωγή σε βερίκοκα, οπωροκηπευτικά και εσπεριδοειδή.

Είναι δεδομένο ότι η εκτιμήσεις των ζημιών πρέπει να γίνουν τάχιστα και χωρίς καθυστερήσεις με επιτόπιο έλεγχο, καθώς ο χρόνος διεξαγωγής του επιτόπιου ελέγχου είναι σημαντική παράμετρος για την αντικειμενική εκτίμηση της ζημιάς.

Τονίζεται τέλος ότι η άμεση εκτίμηση των ζημιών είναι υποχρέωση του ΕΛΓΑ, όταν μάλιστα τα χρήματα των ασφαλίστρων καταβάλλονται από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Κατόπιν αυτού,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Με ποιές συγκεκριμένες κινήσεις θα διασφαλιστεί η άμεση μετακίνηση των ελεγκτών των ΕΛΓΑ για την επιτόπια εκτίμηση των ζημιών από την πρόσφατη έντονη χαλαζόπτωση  στις περιοχές Ίρια, Παναρίτη, Προσύμνη, Σκαφιδάκι, Ελληνικό, Κιβέρι, Καλαμάκι και Βελανιδιά Αργολίδα ιδιαίτερα σε οπωροκηπευτικά, εσπεριδοειδή και βερίκοκα καθώς και στις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές της χώρας”.