ΟικονομίαΑρχείο

Άφησαν απλήρωτους τους εργάτες σε συσκευαστήριο στο Κουρτάκι

Ακόμα να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους οι εποχικοί εργάτες σε συσκευαστήριο στην περιοχή του Κουρτακίου Αργολίδας, ενώ ήδη για το θέμα έχει παρέμβει ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ναυπλίου, ζητώντας την ποινική δίωξη του νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας.

Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες κατατέθηκε ερώτηση 40 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους Υπουργούς Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Γκιόλας. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να μεριμνήσουν για την άμεση πληρωμή των εργατών και αφετέρου να προβούν σε περαιτέρω έλεγχο των εργασιακών συνθηκών της συγκεκριμένης, καθώς και άλλων συναφών επιχειρήσεων, δίνοντας έτσι στο θέμα και πολιτικές διαστάσεις.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης:
«Η επιχείρηση «PORTO FRUIT ABEE», με έδρα την Άκοβα Κουρτακίου Αργολίδος, απασχόλησε εποχιακά το προηγούμενο διάστημα εργάτες για συσκευασία – τυποποίηση εσπεριδοειδών.

Σύμφωνα με τα Δελτία Εργατικής Διαφοράς του αρμόδιου Τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης Αργολίδας, ο εργοδότης δεν έχει καταβάλει έως και σήμερα δεδουλευμένες αποδοχές, καθώς και σχετικές πρόσθετες παροχές και επιδόματα (π.χ. Δώρο Χριστουγέννων, εργασία Κυριακής, άδεια, επίδομα αδείας, υπερεργασία, νυχτερινή εργασία κ.ο.κ.).

Η Προϊσταμένη του Τμήματος, προέβη στις προβλεπόμενες από το Νόμο ενέργειες, χωρίς όμως αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.

Ακολούθως, παρέπεμψε την υπόθεση στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ναυπλίου, αποστέλλοντας Αίτημα για ποινική δίωξη του νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας.

Επειδή έχει παρέλθει εύλογο χρονικό διάστημα από το πέρας της απασχόλησης των εργατών,

Επειδή βάσει των ανωτέρω οι εργάτες δικαιούνται την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους,

Επειδή η ως άνω επιχείρηση καθυστερεί παρανόμα, καταχρηστικά και αναιτιολόγητα την καταβολή τους,

Για όλους τους παραπάνω λόγους ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
– Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να πληρωθούν άμεσα οι εργάτες που απασχολήθηκαν στην ως άνω εταιρεία;

– Προτίθενται να προχωρήσουν σε περαιτέρω έλεγχο της συγκεκριμένης, αλλά και συναφών επιχειρήσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας σχετικά με την αμοιβή και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων σε αυτές;»