ΡεπορτάζΑρχείο

Τον έστειλαν ανασφάλιστο από το Άργος στην Ευρώπη!

Φταίνε οι υπάλληλοι ή το γραφειοκρατικό σύστημα που αφήνει τους πολίτες στο έλεος της κάθε ερμηνείας των εγκυκλίων;

Εργαζόμενος, ασφαλισμένος χρόνια στο ΙΚΑ θέλησε να πραγματοποιήσει ταξίδι στο εξωτερικό και καλού κακού ζήτησε από το ΙΚΑ Άργους να του παράσχει την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ). Την Αίτηση για την έκδοση της Κάρτας την κατέθεσε πρωτοκολλημένη στις αρχές Ιανουαρίου 2017.

Η πρώτη αντίδραση του υπαλλήλου ήταν να τον ρωτήσει πότε σκέφτεται να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Η απάντηση του ασφαλισμένου ήταν «τέλη Φεβρουαρίου». Ο Υπάλληλος αντέδρασε λέγοντάς του “και ήρθες από τώρα” και στην συνέχεια προσπάθησε να βρει τα στοιχεία του ασφαλισμένου στον υπολογιστή. Μετά από λίγα λεπτά ο υπάλληλος είπε στον ασφαλισμένο πως έπρεπε να προστεθεί ένα στοιχείο της ταυτότητάς του ασφαλισμένου (νέος αριθμός ταυτότητας λόγω αλλαγής), αλλά αυτό δεν είναι δυνατό γιατί “έχει πέσει το σύστημα” και θα τον ειδοποιούσαν σε λίγες ημέρες όταν θα επανήρχετο.

Ο εργαζόμενος διάθεσε μια ακόμα ημέρα εργασίας και επισκέφτηκε μόνος του το ΙΚΑ αρχές Φεβρουαρίου για να ρωτήσει αν υπάρχει πρόβλημα. Σε μια στοίβα χαρτιών ο υπάλληλος έσκυψε και ξαναβρήκε την αίτηση και προσπάθησε να ξαναμπεί στο σύστημα, μάταια όμως. Την αλλαγή των στοιχείων μετά από 2-3 φορές λαθεμένες αναρτήσεις την πέτυχε ο διπλανός του συνάδελφος ο οποίος διαμαρτύρετο διαρκώς ότι το pc του είναι παλαιό και δεν δουλεύει σωστά! Όταν έφτασε επιτέλους η στιγμή και απεστάλησαν τα στοιχεία για την κάρτα στα κεντρικά, οι δύο υπάλληλοι γύρισαν προς τον αιτούντα και του είπαν “η Κάρτα θα σας αποσταλεί σπίτι αλλά λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2017. Μετά την λήξη της θα πρέπει να εκδοθεί άλλη κάρτα!”

Έκπληκτος ο ασφαλισμένος τους ρώτησε γιατί δεν μου εκδίδετε και την δεύτερη με ημερομηνία από 1ης Μαρτίου 2017. Θέλετε να σας κάνω και δεύτερη αίτηση; Εκείνο το διάστημα θα βρίσκομαι στο εξωτερικό. Αν μου συμβεί κάτι τι θα κάνω, αφού δικαιούμαι για ένα ακόμα χρόνο με βάσει τα ασφάλιστρα που έχω;”

Οι Υπάλληλοι του ΙΚΑ κοιτάχτηκαν μεταξύ τους, ένας εκ των δύο τηλεφώνησε κάπου για να σιγουρευτεί και του απάντησαν. Σας είπαμε η νέα κάρτα μπορεί να εκδοθεί μόλις λήξει αυτή που θα σας βγάλουμε. Δεν γίνεται  αλλιώς”. Πράγματι μια βδομάδα πριν την αναχώρηση του εργαζόμενου το ΙΚΑ με επιστολή του, του γνωστοποίησε ότι η κάρτα του λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2017 ουσιαστικά μια βδομάδα από την έκδοσή της και τον αφήνει ακάλυπτο για το διάστημα των ημερών που θα μείνει πέρα από την ημερομηνία αυτή στο εξωτερικό.

Ο παραλογισμός είναι πως θα έπρεπε ο ασφαλισμένος να διακόψει το ταξίδι του, να έρθει στην Ελλάδα, να υποβάλει νέα αίτηση την 1η Μαρτίου 2017 και να ξαναφύγει στο εξωτερικό αν θα ήθελε να είναι ασφαλισμένος.

Πόσο ποιο γελοίο μπορεί να γίνει το σύστημα υγείας;

Η απάντηση του ΙΚΑ

(3724125 – 106)

Αγαπητέ Ασφαλισμένε, Σε συνέχεια της αίτησης που υποβάλλατε σας αποστέλλεται η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ). Η κάρτα εξασφαλίζει την παροχή της αναγκαίας περίθαλψης σε περίπτωση ιατρικής ανάγκης. κατά την προσωρινή σας διαμονή στις χώρες που αναφέρονται στην οπίσθια όψη της κάρτας. Για την παροχή της περίθαλψης θα έχετε επίσης μαζί σας διαβατήριο σε ισχύ ή αστυνομική ταυτότητα με όνομα και επώνυμο και στα λατινικά, ή ευρωπαϊκό δίπλωμα οδήγησης. Η κάρτα δεν σας καλύπτει αν μεταβείτε στο εξωτερικό με σκοπό την παροχή προγραμματισμένης περίθαλψης. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η έκδοση του κοινοτικού εντύπου E112GR.

Η κάρτα ισχύει για πολλά ταξίδια έως την ημερομηνία που αναφέρεται στην ένδειξη «Ημερομηνία Λήξης». Για την ανανέωσή της θα υποβάλετε νέα αίτηση και θα εκδοθεί νέα κάρτα με την ίδια διαδικασία. Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας της κάρτας απαιτείται να δηλώσετε την απώλεια στο Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που εξέδωσε την κάρτα και εάν το επιθυμείτε να υποβάλλετε αίτηση για την έκδοση νέας. Εάν αυτό συμβεί κατά την διαμονή σας στο άλλο κράτος μπορείτε να ζητήσετε τη συνδρομή του Ασφαλιστικού Φορέα του κράτους αυτού.

Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας. Ελέγξτε ότι τα προσωπικά σας στοιχεία έχουν αναγραφεί σωστά και υπογράψετε αμέσως στην οπίσθια όψη. Σε περίπτωση λάθους στα στοιχεία και για οποιεσδήποτε τυχόν διευκρινίσεις απευθυνθείτε στο Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που υποβάλλατε την αίτηση της έκδοσης.