ΚόσμοςΑρχείο

Σε άλλο επίπεδο οι Νορβηγοί, φτιάχνουν τούνελ για πλοία! (Vid)

Το “πράσινο φως” για την κατασκευή στη Νορβηγία του πρώτου παγκοσμίως τούνελ για πλοία μέσα από ένα βουνό, δόθηκε την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το france24.

Το τούνελ, το οποίο θα έχει μήκος 1,7 χιλιόμετρα και 36 μέτρα πλάτος, πρόκειται να κατασκευαστεί στην χερσόνησο Σταντ, μια περιοχή στα δυτικά της χώρας που σαρώνεται από ισχυρές καταιγίδες. Στόχος είναι τα πλοία να περνούν από το μέχρι σήμερα, επικίνδυνο σημείο, με ασφάλεια.

«Το τούνελ του Σταντ για πλοία τελικά θα κατασκευαστεί. Η κυβέρνηση εξασφαλίζει ασφαλέστερα και πιο αξιόπιστα περάσματα για τη μεταφορά εμπορευμάτων κατά μήκος των νορβηγικών ακτών, σε μια από τις πιο επικίνδυνες και δύσκολες θάλασσες», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Κέτιλ Σόλβικ-Όλσεν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μεταφορών για την περίοδο 2018-2019.

Το έργο αναμένεται να κοστίσει 295 εκατ. ευρώ, θα αρχίσει το πρώτο εξάμηνο του 2018 και θα ολοκληρωθεί μετά από 3-4 χρόνια. Το τούνελ του Σταντ θα είναι το πρώτο που θα εξυπηρετεί πλοία μέχρι 16.000 τόνων μεταφέροντας εμπορεύματα και επιβάτες.

Η Βόρεια θάλασσα, ανοικτά της χερσονήσου, πλήττεται συχνά από σφοδρούς ανέμους και πολλά πλοία αναγκάζονται να περιμένουν την υποχώρηση των καταιγίδων για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.