ΕκδηλώσειςΑρχείο

Αντάρτες και Καπετάνιοι στον «Παλαμήδη»

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου “Ο Παλαμήδης”  παρουσιάζουν την Τρίτη 27 Ιουνίου και ώρα 8 μ.μ. το βιβλίο του Τάσου Χατζηαναστασίου «Αντάρτες και Καπετάνιοι, Η Εθνική Αντίσταση κατά της βουλγαρικής κατοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, 1942-1944» (εκδ. Αφοί Κυριακίδη).

Η παρουσίαση θα γίνει στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης».

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρεμβάσεις θα κάνουν ο κ. Νικόλαος Μπουμπάρης, Φιλόλογος και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Προσεγγίζεται μια πολύ σημαντική περίοδος της σύγχρονης ιστορίας μας, με κριτικό πνεύμα και τονίζεται συνολικά η προσφορά της Ιστορίας όχι μόνο στο επίπεδο της διατήρησης της μνήμης αλλά και της αποκατάστασης της πραγματικότητας μέσα από την αναζήτηση της αλήθειας. 
 

Ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου γεννήθηκε στο Δοξάτο Δράμας το 1966. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έλαβε master και διδακτορικό δίπλωμα ιστορίας από το London School of Economics. Έχει συγγράψει πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα εξής: Βιώματα του Μακεδονικού Ζητήματος, Δοξάτο Δράμας 1912-1946, Εισαγωγή στην ιστορία του μεταπολεμικού κόσμου, Στα σύνορα των κόσμων, Η Ελλάδα και ο Ψυχρός Πόλεμος, 1952-1967, όλα από τις εκδόσεις Πατάκη.

Διετέλεσε πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Διημερίδας για τον Εθνικό Διχασμό που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας (2015) και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου για τον Γιώργο Θεοτοκά(2016). Προεδρεύσει, επίσης στην Επιστημονική Επιτροπή του επικείμενου συνεδρίου μας με τίτλο Στρατιωτικές Επεμβάσεις και Δικτατορίες στην Ελλάδα, που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Ο κ. Τάσος Χατζηαναστασίου γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1965. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Κρήτης (2000-2002: Διδακτική Άσκηση), Παλέρμου (2002-2005: Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό) και Κύπρου (2008-2009: Νεότερη Ιστορία). Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται βιβλία ιστορικά και παιδαγωγικά καθώς και ένα μυθιστόρημα. Τα κύρια ενδιαφέροντά του εντοπίζονται στην Ιστορία της Κατοχής στη Μακεδονία και τη Θράκη, το Κυπριακό και τα Βαλκάνια, αλλά και στο περιεχόμενο και τη διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων. Το βιβλίο που συνέγραψε με τον Δημήτρη Πασχαλίδη, Τα γεγονότα της Δράμας, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 1941 (Δράμα 2003), βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2004. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του επερχόμενου συνεδρίου του Συνδέσμου μας.