ΠολιτισμόςΑρχείο

Η υπέροχη αρχιτεκτονική του Ναυπλίου! (Vid)

Η αρχιτεκτονική των κτιρίων στην παλιά πόλη του Ναυπλίου είναι κάτι που σίγουρα έλκει και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, αφού η ιστορική πόλη αποτελείται από κτίρια διαφόρων αρχιτεκτονικών τύπων και αναδεικνύουν τις διαφορετικές ιστορικές περιόδους από τις οποίες έχει περάσει αυτή.

Υπάρχουν πολλά κτίρια που χρονολογούνται από το 1830 με στοιχεία της τουρκικής παράδοσης, ενώ και χαρακτηριστικά της ενετικής αρχιτεκτονικής παρατηρούνται σε κάποια από τα κτίσματα της πόλης. Γενικότερα όμως στην παλιά πόλη του Ναυπλίου κυριαρχούν τα πρώιμα και νεοκλασικά κτίρια, που κατά κύριο λόγο χτίστηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα. 

Εμβληματικά κτίρια, μεταξύ άλλων, είναι το Βουλευτικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Βουλευτικό

Το Βουλευτικό είναι ένα κτίριο που χτίστηκε αρχικά το 1730 ως τζαμί. Αποτελούταν από μία μεγάλη αίθουσα και έναν ογκώδη τρούλο. Από το 1825 εώς το 1826 στεγάστηκε στο κτίριο η Βουλή των Ελλήνων, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για να εξυπηρετήσει διάφορους άλλους σκοπούς. Σήμερα αποτελεί έναν χώρο πολιτισμού και διεξαγωγής διαφόρων εκδηλώσεων.

Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ένα βενετσιάνικο κτίριο, το οποίο χτίστηκε το 1713 από τον Βενετσιάνο Προβλεπτή του Στόλου Αυγουστίνο Σογρέδο, προκειμένου να χρησιμεύσει ως αποθήκη του στόλου. Στους τοίχους και στα πλαίσια των παραθύρων προεξέχουν πώρινοι λίθοι στο στιλ της λεγόμενης ρούστικας.

Κατατοπιστικό και το παρακάτω βίντεο του Vic Stefanu: