ΚοινωνίαΑρχείο

Με χειροπέδες υπέγραψε προκάτ προσφυγή στο Εφετείο Ναυπλίου

Με αστυνομική συνοδεία και …χειροπέδες οδηγήθηκε στο Εφετείο και τον υποχρέωσαν να υπογράψει το κείμενο της προσφυγής του ενώπιον πενταμελούς Εφετείου, που ήταν εκ των προτέρων έτοιμο και χωρίς να αναφέρονται σ’ αυτό, οι λόγοι της έφεσης. Αυτό ήτνα αρκετό, για να καταδικαστεί η Ελλάδα από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη δίκη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει ο Νίκος Ρούσσης στο reporter.gr , για την υπόθεση αυτή (Shuli κατά Ελλάδας), η Ελλάδα μετά την καταδίκη της, υποχρεούται να καταβάλλει στον ενάγοντα Astrit Shyli (αλβανό υπήκοο που ζεί στο Πόρτο Χέλι), 7.800 ευρώ για ηθική βλάβη και για την ταλαιπωρία που υπέστη από την ελληνική δικαιοσύνη.

Από το 2007, που ο Astrit, καταδικάσθηκε για διάφορα εγκλήματα από δικαστήρια του Ναυπλίου , εξέφρασε την επιθυμία να υποβάλλει έφεση, κατά των πρωτόδικων αποφάσεων.

Τον πήγαν με αστυνομική συνοδεία και …χειροπέδες στο Εφετείο και τον υποχρέωσαν να υπογράψει το κείμενο της προσφυγής του ενώπιον πενταμελούς Εφετείου, που ήταν εκ των προτέρων έτοιμο και χωρίς να αναφέρονται σ’ αυτό, οι λόγοι της έφεσης.

Χειροπέδες

Αγνοώντας τις εύλογες διαμαρτυρίες του το Εφετείο, συμφώνησε με τις πρωτόδικες αποφάσεις ύστερα από τρία χρόνια και ο Astrit κατέφυγε το ….2010 στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, διαμαρτυρόμενος ότι, στην περίπτωση του, είχε παραβιασθεί το δικαίωμα προσφυγής σε μία δίκαιη δίκη και το δικαίωμα του για πρόσβαση στο δικαστήριο.

Σήμερα, μετά από δέκα χρόνια, το ΕΔΑΔ έκανε αποδεκτούς τους ισχυρισμούς του, τον δικαίωσε καταδικάζοντας την Ελλάδα για παραβίαση της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και υποχρεώνοντας την, να του καταβάλλει 7.800 ευρώ για αποζημίωση.