ΠολιτικήΑρχείο

Γκιόλας: Κινηματογραφική ταινία με γερμανικά τάγματα το σχέδιο της κυβέρνησης για τις φυλακές

H ασφάλεια των σωφρονιστικών καταστημάτων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής, με την γενική γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου να ενημερώνει τα μέλη της Επιτροπής, για το στρατηγικό σχέδιο που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση.

Τα μέτρα που δρομολογούνται, όπως τα παρουσίασε η κ. Νικολάου, προβλέπουν μεταξύ άλλων:

  • Αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου τόσο για την μεταφορά κρατουμένων σε αγροτικές φυλακές όσο και για τη χορήγηση άδειας
  • Διαχωρισμό των σωφρονιστικών καταστημάτων
  • Δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας για βαρυποινίτες αλλά και πειθαρχικών καταστημάτων
  • Καθολική εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης σε όλη τη χώρα
  • Νομοθετική ρύθμιση για την πρόσληψη μέχρι το φθινόπωρο 1500 ειδικών φρουρών χωρίς τη διαδικασία ΑΣΕΠ
  • Βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών
  • Δημιουργία Ακαδημίας για την εκπαίδευση σωφρονιστικών υπαλλήλων
  • Επαναφορά του θεσμού της οικογένειας με την λειτουργία Ακαδημίας Γονέων
  • Αλλαγή του συστήματος εισαγωγής κρατουμένων στο ψυχιατρείο Κορυδαλλού, με πιο αυστηρά κριτήρια και με χορήγηση βεβαίωσης από ψυχίατρο για τη μεταγωγή τους
  • Αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης

Όπως τόνισε η κ. Νικολάου, βασική επιδίωξη και προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας τόσο στους κρατούμενους όσο και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, η εύρυθμη λειτουργία σε όλα τα επίπεδα των σωφρονιστικών καταστημάτων, η ορθή μεταχείριση και τήρηση των εσωτερικών κανόνων των φυλακών καθώς και η εκπαίδευση και η επιμόρφωση του προσωπικού.

Τόνισε, ακόμα, ότι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές αναμένεται να αντιμετωπιστεί μέσα στο 2020 με την λειτουργία του σωφρονιστικού καταστήματος στη Δράμα και επεσήμανε ότι για ειδεχθή εγκλήματα οι κρατούμενοι θα οδηγούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας ενώ θα αυστηροποιηθεί η μεταγωγή τους στις αγροτικές φυλακές καθώς και η χορήγηση άδειας.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Γκιόλας ήταν έντονα επικριτικός για το σχέδιο της κυβέρνησης που παρουσίασε η γενική γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής χαρακτηρίζοντάς το «κινηματογραφική ταινία με γερμανικά τάγματα». Έντονη διαφωνία εξέφρασε και για την αυστηροποίηση του συστήματος μεταγωγών σε αγροτικές φυλακές σημειώνοντας ότι δεν είναι μόνο θέμα νόμου και τάξης αλλά και ευαισθησίας γιατί αφορά ανθρώπινες ψυχές. «Υπάρχουν τότε και οι φυλακές Αλκατράζ, και τα ξερονήσια. Πού είναι η ευαισθησία σας; Υπάρχουν βεβαίως και οι παραβατικές συμπεριφορές αλλά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με φυλακές Αλκατράζ αλλά ως ευνομούμενη πολιτεία και μέλος της ΕΕ»