ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Υπογράφεται η ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια

«Φτάνουμε στο τέλος της διαδικασίας για την υπογραφή της σύμβασης του μεγάλου έργου που θα αλλάξει την Πελοπόννησο» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την προγραμματική σύμβαση με το ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ότι «η προγραμματική σύμβαση δεν είναι η σύμβαση της ΣΔΙΤ του έργου και ότι απορρέει από την αδυναμία του ΦΟΔΣΑ να έχει πιστοποιημένες υπηρεσίες για να εξασφαλίζει την απόδοση των τελών στην ανάδοχο εταιρεία κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι η περιφερειακή αρχή πρόκειται για ακόμα μια φορά να βοηθήσει το ΦΟΔΣΑ στην προσπάθειά του για επιπλέον σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ), ώστε να μειωθεί το κόστος ακόμα περισσότερο για τον πολίτη. 

Ο κ. Τατούλης άσκησε κριτική για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει υπογράψει άλλα αντίστοιχα έργα και όχι αυτό της Πελοποννήσου, ενώ ήταν το πιο έτοιμο απ’ όλα, το πιο φιλικό περιβαλλοντικά και, το κυριότερο, το πιο οικονομικό για τον πολίτη, σύμφωνα άλλωστε με τη δημόσια αναφορά του Υπουργού Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου στη Βουλή. 

«Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία υπογραφής του έργου κάτω από μια πολιτική παραδοχή: σεβόμενοι τις προεκλογικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης είπαμε ξεκάθαρα ότι αν δεν το θέλει να το ακυρώσει. Ποιος έχει κάνει τούμπα, η Κυβέρνηση και η παράταξη του Σύριζα ή εγώ που ποτέ δεν άλλαξα θέση; Την ίδια τούμπα έκανε και ο Οικολόγος πρώην αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, ο οποίος ήταν αυτός που δημιούργησε το πρόβλημα και καθυστέρησε η υλοποίηση του έργου 2,5 χρόνια» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. 

Σημείωσε ακόμη ο κ. Τατούλης ότι η περιφερειακή αρχή κατηγορήθηκε ότι εξυπηρετεί συμφέροντα. «Ολοκληρώσαμε έναν πρωτοποριακό διεθνή διαγωνισμό με ανταγωνιστικό διάλογο με άψογο και απόλυτα διαφανή τρόπο. Αρχικά μας κατηγόρησαν ότι έχουμε κάνει «κονέ» με τους Γερμανούς, μετά ότι θα φέρουμε την καύση και θα γεμίσουμε καρκίνο με τις καμινάδες και μετά ότι έχουμε συνεννοηθεί να δώσουμε το έργο στο Μπόμπολα. Ακόμα δεν έχουν ζητήσει δημόσια συγγνώμη για την προσβλητική τους συμπεριφορά, παρότι έχουν διαψευσθεί εκ του αποτελέσματος πανηγυρικά» δήλωσε και τόνισε ότι «έχουμε περίτρανα αποδείξει με την πολιτική μας συμπεριφορά ότι σε μια χώρα σε κρίση, υπάρχουν ακόμα θεσμοί που τηρούν τη νομιμότητα. Έχουμε κερδίσει όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». 

Η συμφωνία της Κυβέρνησης με την εταιρεία και τους Δημάρχους για τη μείωση της εγγυημένης ποσότητας, την αύξηση των ΣΜΑ, τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου και τη μείωση των χρόνων της σύμβασης είναι μονομερής και έξω από τη σύμβαση της ΣΔΙΤ, συνέχισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και διευκρίνισε ότι αυτά δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στο κείμενο που θα υπογραφεί. Η σύμβαση ΣΔΙΤ που έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συμβούλιο δεν μπορεί και δεν πρόκειται να αλλάξει και θα υπογραφεί ως έχει. 

«Η στάση της αντιπολίτευσης είναι ύβρις απέναντι στην εμπιστοσύνη που τους έχουν δείξει οι πολίτες» δήλωσε ακολούθως ο κ. Τατούλης, «καθώς εμφανίζεται ως εκπρόσωπος των Δήμων και όχι της Περιφέρειας και δεν έχει ακόμα πει ούτε μια κουβέντα για το έγκλημα των ΧΑΔΑ, για τη μεταφορά των απορριμμάτων, για τα προβλήματα στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία». 

Τον Ιούνιο του 2015, όταν ο κ. Τσιρώνης επισκέφθηκε την Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι Δήμαρχοι κατηγορούσαν την περιφερειακή αρχή ότι καθυστερεί να υλοποιήσει το έργο. «Ο λόγος της καθυστέρησης είναι γνωστός σε όλους. Δεν έχει υπογραφεί από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης η εγγύηση του Δημοσίου, ως οφείλει σε κάθε τέτοιο έργο, και ως εκ τούτου καμία τράπεζα δεν πρόκειται να υπογράψει τη δανειοδότηση του έργου». 

«Σήμερα με την προγραμματική σύμβαση αποκαθίσταται το γεγονός που βαραίνει τους βουλευτές του Σύριζα και της Νέας Δημοκρατίας, σε ότι αφορά το άρθρο που προσδιόριζε την τιμολογιακή πολιτική» δήλωσε ακόμη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ανέφερε ότι λύνει το πρόβλημα της εξασφάλισης των τελών για το χρονικό διάστημα από το 10ο μέχρι τον 24ο μήνα κατασκευής του έργου και ότι όταν τελειώσει η κατασκευή του έργου θα μεταβιβαστεί στο ΦΟΔΣΑ εξ ολοκλήρου.