ΚοινωνίαΑρχείο

Master plan με φόντο τις ιδιωτικοποιήσεις

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε προχθές στο υπουργείο Ναυτιλίας με τη συμμετοχή του Δήμου Ναυπλιέων και θέμα τη σύνταξη master plan, για την κατάρτιση των προδιαγραφών πάνω στις οποίες θα βασιστούν τα Γενικά Προγραμματικά Σχέδια του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, αλλά και 30 ακόμα λιμανιών διεθνούς ενδιαφέροντος. 

Η κατάρτιση των master plan γίνεται στο πλαίσιο που ορίζει το υπό κατάθεση στη βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας, καθώς, θα τεθούν προς έγκριση στη νεοσύστατη Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ). Προηγουμένως, θα πρέπει να εγκριθούν από τα δημοτικά συμβούλια, των πόλεων στις οποίες ανήκουν τα λιμάνια.

Συζήτηση για τα Master Plan στο Υπουργείο Ναυτιλίας

Κύριος στόχος των master plans είναι η αναθεώρηση του συνολικού πλαισίου λειτουργικότητας και δυνατοτήτων των λιμανιών, στο πλαίσιο των επενδύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. Παράλληλα, τίθενται και τα τεχνικά θέματα όπως τα όρια λιμενικής ζώνης και δόμησης, η εκμετάλλευση χρήσης γης και οι επιτρεπόμενες προσχώσεις.

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου που έχει κατατεθεί στη Βουλή, προωθούνται ρυθμίσεις με τις οποίες μειώνονται γραφειοκρατικά ζητήματα, νομιμοποιούνται λιμενικές εγκαταστάσεις και απλοποιούνται οι διαδικασίες για την εκτέλεση μικρών αλλά αναγκαίων έργων μέχρι 20.000 ευρώ. 

Συζήτηση για τα Master Plan στο Υπουργείο Ναυτιλίας

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης, ο διοικητής της ΔΑΛ Δημοσθένης Μπακόπουλος, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΝΑΝΠ, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γιώργος Πάλλης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης Ναυπλίου, Κω, Μεσολογγίου και Λέσβου, εκπρόσωποι των Οργανισμών Λιμένων Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Νομού Ευβοίας, Πειραιώς, καθώς και εκπρόσωποι των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων Αβδήρων, Ναυπλίου, Σπετσών, Πάρου, Σκιάθου, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λέσβου, Μεσολογγίου, Τήνου – Άνδρου, Φθιώτιδας, Μυκόνου, Φωκίδας, Θήρας, Σητείας, Πάτμου, Αίγινας, Σκοπέλου, Θάσου, Σύρου και Χίου.