ΕυρώπηΑρχείο

Τεχνητή νοημοσύνη: μια νέα εποχή για τα μέσα ενημέρωσης

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τη δημιουργία πληροφοριών όσο και για την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων.

Αλλά ποιες είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες μέσα σε αυτό το πλαίσιο; Αυτό ήταν το βασικό ερώτημα στην ετήσια επιστημονική διάλεξη του επιστημονικού οργάνου του Κοινοβουλίου (Εκτίμηση των Επιστημονικών και Τεχνολογικών Επιλογών – STOA)

Ένας υπολογιστής κατάφερε να κερδίσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα του παιχνιδιού στρατηγικής Go. Και αυτός ο σκύλος ρομπότ μπορεί κάποτε να αντικαταστήσει τα κατοικίδιά μας.  Αυτά είναι τα πιο πρόσφατα επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης. 

Οι αλγόριθμοι πίσω από αυτά τα προγράμματα πληροφορικής υπάρχουν παντού, ακόμα και στα μέσα ενημέρωσης, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Αλλά μπορεί να αποτελούν και μέρος της λύσης. Αυτό ήταν το βασικό θέμα της ετήσιας επιστημονικής διάλεξης του Κοινοβουλίου. 

Είναι πιο σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε αλγορίθμους που μας δίνουν περισσότερες επιλογές, που μας δίνουν όλους τους τίτλους γύρω από ένα ζήτημα και στη συνέχεια αποφασίζουμε τι θέλουμε να πιστέψουμε, επειδή μερικές φορές μια γνώμη ή μια θεωρία είναι κάτι που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε αν είναι ψευδές.

Με τη χρήση αλγορίθμων, οι ιστότοποι μπορούν να δημιουργήσουν ένα βίντεο με βάση ένα άρθρο χωρίς ανθρώπινη βοήθεια.  Αλλά επειδή οι ίδιοι οι αλγόριθμοι σχεδιάζονται από ανθρώπους, μπορούν να συμβάλουν στην εξάπλωση της παραπληροφόρησης και μεροληπτικού περιεχομένου.

Όλο και περισσότεροι ιστότοποι αναπτύσσουν τρόπους ελέγχου των πληροφοριών που τοποθετούνται στο διαδίκτυο. Αναπτύξαμε ένα προϊόν, το Truly media, που κάνει ακριβώς αυτό.

Δίνει στους δημοσιογράφους στην αίθουσα ειδήσεων άμεσα αποτελέσματα από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που ελέγχουν την προέλευση, όπως αν μια φωτογραφία έχει υποστεί επεξεργασία.

Η αληθινή πρόκληση εδώ είναι πώς θα βοηθήσουμε τους αναγνώστες να αναγνωρίζουν ποιο περιεχόμενο στο διαδίκτυο είναι αξιόπιστο και να έχουν πρόσβαση σε πιο ποιοτική δημοσιογραφία.