ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Σώζεται ο Πύργος της Κάντιας;

Ο Μπάμπης Αντωνιάδης επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα του πυργόσπιτου της Κάντιας, το οποίο παραμένει εγκατελελειμμένο εδώ και δεκαετίες, χωρίς να έχει προχωρήσει η μελέτη που είχε υποβληθεί επί Δήμου Ασίνης, λόγω του ιδιοκτησιακού, μία μελέτη που έτσι κι’ αλλιώς χρειάζεται επικαιροποίηση.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Άλλης Πρότασης εκτιμά πως δύο είναι τα προβλήματα:

  1. επειδή με τα χρόνια έχουν γίνει και άλλες κατεδαφίσεις από την στιγμή έγινε η μελέτη πρέπει η υπάρχουσα μελέτη να επικαιροποιηθεί 
  2. ο πύργος είναι ιδιόκτητος και υπάρχουν πολλοί κληρονόμοι. Στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2017 προτείναμε να ενταχθεί ο Πύργος με πρόταση επικαιροποίηση της μελέτης. Έγινε αποδεκτό από το δημοτικό συμβούλιο αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια. Επαναλάβαμε την πρόταση για το τεχνικό πρόγραμμα του 2018 αλλά δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία του δήμου. 

Και προτρέπει τον Δήμο Ναυπλιέων να βρει τους ιδιοκτήτες και να προτείνει την μεταβίβαση της ιδιοκτησίας στο δήμο. Μέσα από ένα δημόσιο διάλογο να βρει πρόταση για την χρήση του κτηρίου μετά από την αποκατάσταση, ώστε να μην χάσουμε ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό μνημείο της περιοχής (φώτο: 1935).

Πύργος Κάντιας 1935

Την ιστορικότητα του κτιρίου και την κατάσταση στην οποία πλέον έχει περιέλθει τονίζαμε από 2014, χαρακτηρίζοντας την Κάντια ως έναν τόπο με ξεχωριστή ιστορία που όμως συνεχίζει να σαπίζει αναξιοποίητη.

Πύργος – Κάντια αγά: «Εντυπωσιακός μέσα στο χωριό της Κάντιας υψώνεται ο Πύργος του Κάντια αγά. Διατηρητέα αρχοντική οικία έχει κριθεί, και θα έπρεπε να περισωθεί, σαν ένα δείγμα της αρχιτεκτονικής των χρόνων εκείνων – όλοι συμφωνούν σ΄ αυτό, ο Πύργος όμως έχει αφεθεί στην εγκατάλειψη, σπίτι των περιστεριών…».

Από την Αργολίδος περιήγηση εκδοσ. ΝΟ. Αργ. 1973 σελ. 118, λέγεται ότι μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Φωτ. Α 1973, φωτ. Β 2014. και εδώ πλήρης αδιαφορία και μιλάμε για πολιτισμική κληρονομιά. Περαιτέρω σχόλια περιττεύουν.

Πύργος Κάντιας 1975

Το 2013 ο αρχαιολόγος Χρήστος Πιτερός, με αφορμή δημοσίευμα του Έντυπου Αναγνώστη τόνιζε πως ο Πύργος της Κάντιας είναι ένα μνημείο καταδικασμένο σε αργό θάνατο που γκρεμίζεται από εγκληματική αδιαφορία

Εν έτει 2018 ψάχνουμε και πάλι να βρούμε αν υπάρχει σωτηρία…