ΠολιτισμόςΑρχείο

Το ιδιαίτερο Αναπλιώτικο καρναβάλι που ο Δήμος εξελίσσει και προβάλλει σε Ελλάδα και εξωτερικό

Ο ΔΟΠΠΑΤ του Δήμου Ναυπλιέων μέσω της προέδρου του Κωνσταντίνας Αναστασίου – Σμυρναίου και της καρναβαλικής επιτροπής υπόσχονται και φέτος ένα ξεχωριστό αποκριάτικο τριήμερο στην Αργολική πρωτεύουσα, αλλά και στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες, με ατραξιόν το Τολιανό Καρναβάλι το πρωί της Κυριακής.

Η υπεύθυνη Τουρισμού του Δήμου Ναυπλιέων και εκ των εμπνευστών του Βενετσιάνικου Καρναβαλιού στο Ναύπλιο, Πόπη Καλκούνου, αναφέρθηκε στις φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις και κυρίως στο «Βενετσιάνικο Ναύπλιο» του Σαββάτου, κάνοντας λόγο για ένα αποκριάτικο πρωτότυπο προφίλ που παντρεύει στοιχεία της Commedia dell’ Arte , της αστικής Αποκριάς των μέσων του 20ου αιώνα και βεβαίως τις θεατρικές και μουσικές προτάσεις της πόλης.

Πάντως πέρα από τις επερχόμενες καρναβαλικές εκδηλώσεις, ήδη παρατηρούμε νέα καινοτόμα στοιχεία σε Πλατείες της πόλης, τα οποία φαίνεται να τραβάνε την προσοχή των περαστικών, και ιδιαίτερα των παιδιών.

Η διαφορετική πρόταση του Ναυπλίου τις απόκριες

Όπως σημειώνει η κ. Καλκούνου: 

«Από αύριο περνάμε στον τελευταίο κύκλο των Απόκρεω, στις Τρανές Απόκριες όπου κορυφώνεται η Διονυσιακή ανάγκη για γλέντι και ξεφάντωμα. 

Έτσι τουλάχιστον επιτάσσουν οι μέρες που έρχονται. Λαϊκή και αστική Αποκριά θα χαρακτηρίσουν πόλεις και χωριά προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα καρναβαλικό προφίλ που απορρέει από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου. 

Η ομαδική και ατομική μεταμφίεση συνθέτουν ένα ποικίλο θεματικό και χρωματικό πάζλ σε συνδυασμό με ρόλους, χαρακτήρες και μουσικές. 

Στο Ναύπλιο το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς το Βενετσιάνικο Ναύπλιο διαμορφώνει ένα αποκριάτικο πρωτότυπο προφίλ που παντρεύει στοιχεία της Commedia dell’ Arte , της αστικής Αποκριάς των μέσων του 20ου αιώνα και βεβαίως τις θεατρικές και μουσικές προτάσεις της πόλης για το ιδιαίτερο Αναπλιώτικο Καρναβάλι που ο Δήμος Ναυπλιέων εξελίσσει και προβάλλει σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

Κανταδόρικα αποκριάτικα τραγούδια, αναγεννησιακά γαϊτανάκια που πλεκόμενα στην κεντρική πλατεία τ’ Αναπλιού οδηγούν τους καρναβαλιστές σ’ έναν τρανό χορό ενώ η Commedia dell’ Arte αλλά και το Καρναβάλι Δρόμου δημιουργούν ένα μαγικό σκηνικό σε μια πόλη που η ίδια η ρυμοτομία της προτάσσει το Θέατρο Δρόμου

Η κορύφωση του “δράματος” έρχεται με την καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου.

Εν προκειμένω “Δον Κιχώτη” που ομολογουμένως θα θέλαμε όλοι να τον σώσουμε από την πυρά γιατι όλοι έχουμε ανάγκη από έναν Δον Κιχώτη γαι να πιστέψουμε στο Παραμύθι!!!!

Καλό Ξεφάντωμα! Πετάξτε τον αετό σας την Καθαρά Δευτέρα όσο πιο ψηλά μπορείτε και Καλή Σαρακοστή ….»