ΟικονομίαΑρχείο

Εκ γυναικός πηγάζει τα κρείτω

Η εκ των γυναικών εκπόρευση των μεγάλων αγαθών παρουσιάστηκε με τον καλύτερο τρόπο στην ημερίδα με θέμα «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα» στις 22 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου, στην Αθήνα.

Ήταν μία πρωτοβουλία του ελληνικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών (EUW), σε μία αρίστη διοργάνωση. Τρείς γυναίκες επιτυχημένες επιχειρηματίες παρουσίασαν στις εισηγήσεις τους προβλήματα και εμπόδια στο επιχειρείν και το τι πρέπει να γίνει για να ξεπεραστούν αυτά.

Ημερίδα με θέμα «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα»

Οι ομιλήτριες ήταν:

  • Αφροδίτη Μπλέτα, δικηγόρος, Διαμεσολαβήτρια, Πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος & Διεθνής Αντιπρόεδρος EUW.
  • Kate Mary Byrnes, Επιτετραμμένη Πρεσβείας ΗΠΑ στην Αθήνα.
  • Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, Επιχειρηματίας, Συνιδρύτρια  Zeus nDione.

Τον συντονισμό είχε η κα. Εύη Τατούλη, Νομικός, Αντιπρόεδρος Ελληνικού Τμήματος EUW.

Ημερίδα με θέμα «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα»

Από όλες ανεφέρθησαν απόψεις, σκέψεις, βιωματικές εμπειρίες που αντιμετώπισαν στον τομέα τους, τις μεθόδους που ακολούθησαν. Πολλά ήταν τα μηνύματα που δεχθήκαμε όλοι μας. Μεταξύ αυτών η διατήρηση της παράδοσης και των αξιών που κληρονομήσαμε. Αυτές είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Ελλήνων είτε σε επίπεδο προσώπων, είτε σε επίπεδο συνηθειών, πρακτικών, τρόπου ζωής και επιχειρηματικών δράσεων. Τα παλιά υλικά, οι τέχνες, τα παραδοσιακά επαγγέλματα των προγόνων μας αποτελούν σταθερή βάση για να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε στο σύγχρονο περιβάλλον και στις σημερινές απαιτήσεις.

Τα μεταξωτά του ακριτικού  Σουφλίου – για παράδειγμα – τα σχέδια των γυναικών της περιοχής, η τέχνη των υφασμάτων αποτελούν τη βάση για την περαιτέρω χρήση τους, προσαρμόζοντας αυτές στις νέες τεχνικές. Όλα αυτά αποτελούν τη βάση της επιχείρησης Zeus nDione. Η έλλειψη δανειοδότησης, συμβουλευτικών δομών, κινήτρων, ευκαιριών, η υπέρμετρη γραφειοκρατία, η πολυνομία, η εξοντωτική φορολόγηση είναι μερικά από τα σημερινά έντονα προβλήματα, όπως και το εκπαιδευτικό σύστημα και η έλλειψη συσχέτισης του με την επιχειρηματική σταδιοδρομία. 

Ημερίδα με θέμα «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα»

Για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα πρέπει να προστεθούν ακόμα τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η ίδια σε ένα ανδρικό, φαλλοκρατικό με προκαταλήψεις και στερεότυπα περιβάλλον, που είναι δύσκολο στην αποδοχή και στην αναγνώριση της. Ακόμη περισσότερο αν η γυναίκα συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με την πολιτική τότε τα προβλήματα γίνονται εξοντωτικά και αποτρεπτικά. Ηχηρό και εντελώς αληθινό παράδειγμα η κα. Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, η οποία δέχεται συστηματικά την λάσπη του Συριζαλαϊκού άθλιου περιβάλλοντος για να θίξουν το σύζυγο της. Σε άλλα υγιή πολιτικά συστήματα η γυναίκα επιχειρηματίας, σύζυγος πολιτικού θα ήταν παράδειγμα προς μίμηση. Όπως προς μίμηση είναι και αποτελούν πρότυπο και οι τέσσερις αυτές γυναίκες.

Η κάθε μια είναι μητέρα τριών τέκνων, σκληρά εργαζόμενες, οικογενειάρχες, σύζυγοι, επιχειρηματίες με στέρεες βάσεις, με οργανωτικές ικανότητες, με δεξιότητες, με καλή παιδεία σε ένα κόσμο δύσκολο και απαιτητικό. Παρόλα αυτά εργάζονται, δημιουργούν, προσφέρουν. Κύριο χαρακτηριστικό τους η αγάπη για την πατρίδα, για την Ελλάδα, για τον άνθρωπο, για την κοινωνία. Με την αγάπη αυτή και με την αίσθηση της προσφοράς ξεπερνούν τα εμπόδια και ανοίγονται σε καινοτόμες δράσεις με γνώση και δυναμισμό.

Ημερίδα με θέμα «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα»

Ευχαριστούμε πολύ τις γυναίκες αυτές που μας προσέφεραν ελπίδα, δύναμη και παράδειγμα να συνεχίσουμε. Είναι η κοινή προσπάθεια που μας ενώνει όλους, είναι η αγάπη προς την πατρίδα που μας συνδέει και ο κοινός στόχος να ξεφύγουμε από τη σημερινή μιζέρια, εξαθλίωση και παρακμή.

Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί μπορούμε. Αυτό ήταν και το κεντρικό μήνυμα της ημερίδας. Ευχαριστούμε πολύ τις ομιλήτριες κα. Μπλέτα, κα. Byrnes, και την κα. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.

Ευχαριστούμε πολύ την κα. Εύη Τατούλη για τον άριστο συντονισμό και την εξαιρετική παρουσία.

Τις επαινούμε και τις ευχόμεθα να είναι υγιείς, δυνατές και ρωμαλέες και να συνεχίσουν να προσφέρουν.

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.