ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Ο Καμπόσος και οι άλλοι: Ο δήμαρχος των έργων, τα λουκέτα, η τοπική οικονομία και …το Ναύπλιο

Με κάθε μέσο αναμένεται να διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου στον Δήμο Άργους- Μυκηνών. Ήδη εδώ και καιρό ο Δημήτρης Καμπόσος δεν έχει επιλέξει μόνο τον τρόπο αντιπαράθεσης, αλλά και την θεματολογία με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι να είναι αναγκασμένοι σε πρώτη τουλάχιστον φάση να συγκρουστούν μαζί του, όπως εκείνος το έχει σχεδιάσει.

Από την άλλη πλευρά, μια προσπάθεια να φανεί προς τα έξω ο φεμινισμός της παράταξης Χειβιδόπουλου, μάλλον δεν αποτελεί σωστή στρατηγική, αν και αναγκαιότητα, στην αντιμετώπιση των επιχειρημάτων Καμπόσου.

Τα επιχειρήματα Καμπόσου

Ο νυν δήμαρχος έχει κάθε δικαίωμα να κομπάζει ότι είναι ο δήμαρχος των έργων. Πράγματι επί δημαρχίας του κατασκευάστηκαν σχολικά κτήρια, ποδοσφαιρικά στάδια, κλειστό γήπεδο, έφερε δύο σχολές, διαμόρφωσε το κέντρο του Άργους, αγόρασε το σπίτι του Τσώκρη, θεμελίωσε το κολυμβητήριο, κατασκεύασε τον πολυχώρο «Μέγας Αλέξανδρος», Ξενώνας Αχλαδοκάμπου, πλατειούλες, πόσιμο νερό στα χωριά, εφαρμογή ΓΠΣ Άργους, Καρναβάλι, μεγάλα έργα στο Αρχαίο θέατρο, ενίσχυση πολιτιστικών συλλόγων κλπ.

Είναι πράγματι πολλά τα έργα. Μπορεί βέβαια να μην έχουν την ποιότητα που θα έπρεπε ή η αισθητική τους να θυμίζει τριτοκοσμικές περιοχές, όμως κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει. Έργα εκατομμυρίων, πολλά εκ των οποίων θα μπορούσαν να είχαν γίνει από τους προ Καμπόσου δημάρχους, αλλά δεν έγιναν κυρίως λόγω ανικανότητας, γιατί τα χρήματα υπήρχαν.

Είναι όμως δυνατόν να αντιμετωπιστεί κάποιος που έκανε τόσα έργα σε έναν δήμο; Εύκολο δεν είναι, είναι όμως δυνατό.

Το Ιδεολογικό πρόβλημα

Η διχαστική τακτική του, μπορεί να του διασφαλίζει φανατικούς υποστηρικτές παράλληλα δημιουργεί εκ του μη όντως φανατικούς εχθρούς, ακόμα και στο δεξιό χώρο στον οποίο θέλει να προβάλει προς τα έξω. Κανένας εκ των παραδοσιακών αστών του Άργους δεν αισθάνεται ότι εκπροσωπείται από τον Καμπόσο πράγμα που έχει πολλαπλά εκφραστεί. Η στάση μάλιστα της Τοπικής του Άργους, όπως αυτή εκφράστηκε πρόσφατα από τα αιρετά μέλη της ΔημΤΟ Άργους Μυκηνών, Μπονταϊτη Χρήστο, Μπάρλα Ανδρομάχη, Στάμου Βασιλική, Λειβαδίτη Δημήτριο και Ρουμελιώτη Θεοδόσιο, επιβεβαιώνει ότι ακόμα και η τοπική της ΝΔ είναι διχασμένη και θεωρεί τον Καμπόσο ξένο σώμα.

Οι λόγοι είναι πλέον σαφείς. Ο Καμπόσος ήταν πιο κοντά στον Καρατζαφέρη, μάλιστα τον είχε υποδεχτεί και προλογίσει πριν από χρόνια σε εκδήλωση στου Πανταζή στο Κεφαλάρι του Άργους, παρά στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο που προώθησε κυρίως ο Κώστας Καραμανλής και στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο ιδεολογικό μοντέλο της ΝΔ δεν χωρά ο Καμπόσος, όσο και ο Βορίδης και ο Άδωνις προσπαθούν να του διασφαλίσουν μια θέση. Όπως τονίζουν μεταξύ άλλων τα στελέχη της ΤΟ Άργους «θα θέλαμε να τονίσουμε πως ουδέποτε ζητήθηκε η απλή γνώμη μας για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων τόσο στη Δημοτική όσο και στην Περιφερειακή μας ενότητα. Προφανώς και δεν πιστεύουμε πως είμαστε οι μοναδικοί αρμόδιοι για να καταρτίσουμε τα ψηφοδέλτια, αλλά σίγουρα σε μια Παράταξη δημοκρατική και συμμετοχική, όπως αυτή που οραματίστηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και αυτή στην οποία θα δομήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κυβέρνηση του αύριο, τα εκλεγμένα όργανα θα πρέπει να συμμετέχουν στην συνδιαμόρφωση των επιλογών, ειδικά από την στιγμή που είναι αιρετά και όχι διορισμένα». Το μήνυμά τους είναι βέβαια και προς το ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας, όμως με αυτό θα ασχοληθούμε προσεχώς.

Αναπτυξιακός προσανατολισμός

Πράγματι τόσα έργα που αποβλέπουν; Το κέντρο του Άργους έγινε πιο φιλικό στον Άνθρωπο, όμως τα λουκέτα στα καταστήματα κινδυνεύουν να πληρώσουν τον Καμπόσο με το ίδιο νόμισμα που χρησιμοποίησε και ο ίδιος κατά του Δ. Πλατή. Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε, με τις πλακοστρώσεις και τις λιμνούλες; Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι δεν κλείνουν απλά, αλλά μεταφέρονται στο Ναύπλιο, στον υπ αριθμ. Έναν εχθρό της σημερινής δημοτικής Αρχής. Θα πρέπει να κατανοήσει κανείς πως ο Καπιταλισμός, με τις κρίσεις του είναι αυτορυθμιζόμενος. Το Άργος έπαψε να είναι εμπορικό κέντρο, σε αντίθεση με το Ναύπλιο που πέρα από τουριστικό εξελίσσεται και σε εμπορικό και ίσως κάποια στιγμή το λιμάνι του ξεπεράσει σε σπουδαιότητα ακόμα κι αυτό της Καλαμάτας. Το Άργος αντί να ψάξει να βρει άλλον τρόπο για την συγκράτηση του εμπορικού του πληθυσμού, οδηγήθηκε σε έναν ανταγωνισμό προς το Ναύπλιο στον οποίο ήταν και παραμένει εκ των πραγμάτων επόμενο να ηττηθεί.

Ο «μεγάλος Τιμονιέρης» όχι μόνο δεν το αντιλήφτηκε αυτό αλλά έμπλεξε σε έναν ανόητο ανταγωνισμό με τον όμορο Δήμο με αποτέλεσμα, ότι θετικό δημιουργεί στο Άργος να συγκρίνεται λαθεμένα με τα αντίστοιχα του Ναυπλίου.

Σημαντικό λάθος ήταν η ντε φάκτο αποδοχή των νησίδων της βιομηχανικής ζώνης προς την περιοχή του Τημενίου και της Νέας Κίου, μοναδικά σημεία προς τα οποία θα μπορούσε να «ανοιχτεί» η πόλη. Το ίδιο λάθος είναι και η έλλειψη οποιασδήποτε σύνδεσης μεταξύ όλων των έργων που πραγματοποίησε. Το Άργος παραμένει με μια «μεγαλύτερη» πλέον πλατεία, αλλά με μία και καμιά άλλη. Πόση δραστηριότητα θα πρέπει να εξελίχθη γύρο από αυτήν; Πόση και με πόσο ψηλά ενοίκια; Γιατι δεν δόθηκε η δυνατότητα ανάπτυξης κι άλλων πλατειών σε άλλα σημεία της πόλης;

Όλο καυχώνται ότι το Άργος είναι η αρχαιότερη πόλη και τόπος καταγωγής του Αλεξάνδρου. Ανάθεμα όμως αν υπάρχει η δυνατότητα μιας περιήγησης στους αρχαιολογικούς χώρους του Άργους. Ακόμα και ο χώρος των στρατώνων που φιλοξενείται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Πελοποννήσου, συνεχίζει να υποβαθμίζεται και να μετατρέπεται σε Πάρκινγκ από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ.

Το κτήριο της νεοκλασσικής αγοράς παραμένει χρόνια υποβαθμισμένο. Οι πλατείες μετατρέπονται στα κρυφά σε πάρκιγκ για να μην χαθούν 10- 20 ψήφοι.

Συγκοινωνιακά ο Δήμος είναι ξεκομμένος από παντού. Στον λεγόμενο «δρόμο αρχαιοτήτων» που προωθήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον Β. Κόκκα με μοναδικό σκοπό να αποκλειστεί το Άργος, δεν έχει σε κανένα σημείο πινακίδα που να γράφει προς Άργος! Όχι πως θα ερχόταν και κανείς, αλλά τουλάχιστον για να υποδηλώνει ύπαρξη.

Φτάνει κανείς σε σημείο να βλέπει τα τόσα πολλά έργα που έχει πράγματι κατασκευάσει ο Δ. Καμπόσος, από τις ίδιες τις ανάγκες του Δήμου και των επισκεπτών να αυτομηδενίζονται.

Η πόλη και ο Δήμος, δεν χρειάζονται μόνο υποδομές και κτήρια, αλλά και σύνδεση αυτών με την τοπική οικονομία.

Η στάση των …υπολοίπων

Προς το παρόν περιμένουμε να δούμε τις προτάσεις του συνδυασμού του κ. Χειβιδόπουλου καθώς και τις προτάσεις του «άλλου» συνδυασμού, είτε ηγηθεί αυτού, ο κ. Ν. Καρούζος, ή ο κ. Γ. Πανοβράκος, ή κάποιος άλλος για να μπορέσουμε να τις αναλύσουμε.

Άκης Ντάνος