ΆρθροΑρχείο

Ούτε ο Τσίπρας γλίτωσε από το σύνδρομο του πολιτικού του χωριού

Κάθε καθωσπρέπει Πρωθυπουργός, που περνά από την Αργολίδα δεν ξεχνά τον Ανάβαλο*. Το αρδευτικό έργο – ανέκδοτο που έθρεψε ένα σωρό πολιτικά ανθρωπάκια, αλλά και τέρατα της πολιτικής και βοήθησε πάνω στο πτώμα του να αναδειχθούν σε σωτήρες της περιοχής και της αγροτικής ανάπτυξης.

Άκης Γκάτζιος   Άρθρο του Άκη Γκάτζιου  

Πενήντα και πλέον χρόνια πέρασαν με την ίδια υπόσχεση στα χείλια μυριάδων πολιτικών, πολιτευτών και πολιτικάντιδων, όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων. Μια υπόσχεση που επικαιροποιείται ανάλογα με την εποχή και την πορεία του έργου και επαναλαμβάνεται στους λίγους πλέον τρώγοντες κουτόχορτο αγρότες. Γιατί οι περισσότεροι πια έχουν τη στοιχειώδη σκέψη και λογική να γελούν όταν ακούνε και μόνο τη λέξη Ανάβαλος.

Μισός αιώνας κοροϊδία, για ένα έργο που έφτιαξε πολιτικά τζάκια, που ανέδειξε αγροτοσυνδικαλιστές, που κατασπατάλησε εκατομμύρια από τα κρατικά ταμεία και ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Μέχρι και η Αθήνα θα έπινε κάποτε νερό από τον Ανάβαλο το 1991, αν είχε υλοποιηθεί τότε η φαεινή ιδέα της κυβέρνησης Μηστοτάκη να επεξεργαστεί και να μεταφέρει το νερό των πηγών για να αντιμετωπίσει τη λειψυδρία.

Ο τωρινός Πρωθυπουργός όταν ήταν αντιπολίτευση είχε αποφύγει εντέχνως να πέσει στην παγίδα των υποσχέσεων για το συγκεκριμένο έργο, γνωρίζοντας τις γκάφες με τις υποσχέσεις που δίδονταν τόσα χρόνια. Αλλά κι αυτός κατάφερε να πέσει στη λούμπα. Δεν άντεξε να μην αναφερθεί και τούτος στην κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τα δίκτυα Ανάβαλου σε περιοχές που δεν έχει φτάσει.

Ακούσαμε κάτι καινούργιο από τον κο Τσίπρα για τον Ανάβαλο; Προφανώς όχι, όσο κι αν θέλουν κάποιοι να πιστεύουν ότι το αρδευτικό έργο θα φτάσει στην ολοκλήρωσή του. Ο Ανάβαλος είναι πια ανέκδοτο στην Αργολίδα.

Αρκεί μια επίσκεψη στα καφενεία των χωριών, για να ακούσει πώς σχολιάζουν οι ντόπιοι μεροκαματιάρηδες την συγκεκριμένη αναφορά, που χλεύαζε κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν την άκουγε από το στόμα των άλλοτε ισχυρών.

* Ο Ανάβαλος είναι υποθαλάσσια πηγή γλυκού νερού κοντά στο Κιβέρι και στα μόνιμα πλάνα και σχέδια όλων των κυβερνήσεων είναι να αρδεύει όλο το νομό Αργολίδας και τμήμα της Αρκαδίας

Άκης Γκάτζιος