ΚοινωνίαΑρχείο

Έξω η Αργολίδα από το πρόγραμμα Νιτρορύπανσης

Την έντονη αντίδραση του Γ. Μανιάτη προκάλεσε η μη ένταξη των καλλιεργητών εσπεριδοειδών της Αργολίδας στο πρόγραμμα μείωσης Νιτρορύπανσης που εφαρμόζεται στην υπόλοιπη χώρα. Με σχετική ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, προτείνει συγκεκριμένο τρόπο επίλυσης του προβλήματος αυτού.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Κύριε Υπουργέ,

σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον τύπο, φαίνεται ότι όλοι οι  εν δυνάμει δικαιούχοι παραγωγοί εσπεριδοειδών και άλλων καλλιεργειών του νομού Αργολίδας που υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα μείωσης της Νιτρορύπανσης, δεν θα ενταχθούν ως δικαιούχοι στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει αγανάκτηση στους παραγωγούς της Αργολίδας που υπέβαλαν αίτηση ένταξης, αφού σύμφωνα με τις μετρήσεις του  ΥΠΕΚΑ, η Αργολίδα αποτελεί μια από τις ποιο ευπρόσβλητες ζώνες μόλυνσης των υπογείων υδάτων από νιτρικά.

Ο προβληματισμός των παραγωγών είναι έντονος από την μη εφαρμογή αυτού του περιβαλλοντικού μέτρου στην Αργολίδα και τελικά φαίνεται ότι δεν θα μπορέσει κανένας εν δυνάμει δικαιούχος να λάβει την ελάχιστη βαθμολογία με βάση τα κριτήρια της προκήρυξης. Σ’ αυτό φαίνεται να συμβάλει η μικρότερη έκταση αναλογικά των καλλιεργητών εσπεριδοειδών με αυτών που καλλιεργούν εκτατικές καλλιέργειες.

Προκειμένου να αρθεί η αδικία αυτή σας προτείνουμε το κριτήριο αυτό να βαθμολογείται χωριστά στην προκήρυξη ώστε να μπορεί να ενταχθεί και η Αργολίδα, αλλά και άλλες περιοχές με δενδρώδεις καλλιέργειες, στο μέτρο αυτό.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Πόσοι παραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας υπέβαλαν αίτηση και πόσοι από αυτούς έχουν την ελάχιστη βαθμολογία με βάση τα κριτήρια για να ενταχθούν στο μέτρο μείωσης της Νιτρορύπανσης;
  2. Με ποιο τρόπο θα διασφαλισθεί η ένταξη καλλιεργητών εσπεριδοειδών (δενδρώδης καλλιέργεια); Μήπως αυτό το κριτήριο πρέπει να βαθμολογείται χωριστά στην προκήρυξη ώστε το σημαντικό αυτό περιβαλλοντικό πρόγραμμα να εφαρμοσθεί στην Αργολίδα, η οποία με βάση τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ αποτελεί ευπρόσβλητη ζώνη;»