ΠολιτικήΑρχείο

Χρηστίδης για ποδοσφαιρικό grexit, συνταγματική αναθεώρηση και Κίνημα Αλλαγής

Συνέντευξη έδωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα» και στους δημοσιογράφους Ν. Φελέκη και Μ. Κούτρα.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ GREXIT
Η εισήγηση για ποδοσφαιρικό Grexit αποτελεί τραγική εξέλιξη. Εμείς πιστεύουμε σε μια πραγματική εξυγίανση, στην οποία θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Όχι για τα μάτια του κόσμου, όπως κάνει η Κυβέρνηση, αλλά με ουσία, όπως έκαναν στην Ευρώπη, σε ανάλογες περιπτώσεις.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Έχουν ανοίξει μια σειρά θεμάτων:

 1. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπάρχουν θέματα τα  οποία δεν μπορούμε να κρύψουμε κάτω από το χαλί. Για  παράδειγμα, πριν από λίγο καιρό βγήκε  στον αέρα η υπόθεση της Νovartis και ακούσαμε πολλούς από το πολιτικό σκηνικό και τους κκ Τσίπρα, Μητσοτάκη να μιλάνε για  την ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών .Αυτό είναι κάτι το οποίο ζητάνε οι Έλληνες πολίτες, γιατί δεν γίνεται να έχει άλλη   αντιμετώπιση ο πολίτης  από τον πολιτικό. Πρέπει να γίνουν αλλαγές σε αυτό το επίπεδο.   Εμείς αυτό  προτείνουμε και δεν πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μετά από  πέντε, ή έξι χρόνια .

2. Πρέπει να αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από ενδεχόμενη  διάλυση της Βουλής, ώστε μην ζήσουμε ότι ζήσαμε το Γενάρη  του 2015 και το 2020 .Μαζί με μια σειρά λοιπόν ακόμα αλλαγών  πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε τώρα, χωρίς χρονοκαθυστέρηση, τις αλλαγές αυτές.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την «λαϊκή αναθεώρηση» με λαϊκίστικο τρόπο πριν από δυο χρόνια από τότε δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως εξωθεσμικά και παρακοινοβουλευτικά . Ο κ. Μητσοτάκης πριν  λίγο καιρό έγραψε άρθρο στο οποίο μιλούσε για τις ανάγκες  συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.

Πότε θα γίνουν αυτά;Mετά από πέντε ή έξι χρόνια;

Η Συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να ξεκινήσει στη βουλή. Οι θέσεις μας είναι στο δημόσιο διάλογο. Δεν είναι  ανάγκη να συζητηθούν σε κάποια τετ α τετ.

Επομένως, αυτό το οποίο ζητάμε από τους αρχηγούς των υπολοίπων κοινοβουλευτικών  κομμάτων είναι να ανοίξει η διαδικασία με τους 50 βουλευτές. Το τι θα πει ο καθένας και τι προτάσεις θα καταθέσει θα τις δούμε στη βουλή  όπου θα κριθεί τι είναι προοδευτικό και τι όχι να έχει η Συνταγματική αναθεώρηση.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Η αυτόνομη πορεία του  Κινήματος είναι δεδομένη. Είναι η εντολή 212.000 πολιτών. Κάνουμε τη πιο σκληρή αντιπολίτευση  απέναντι σε αυτούς που στο όνομα της αριστεράς έχουν έρθει και δεν έχουν κάνει τίποτα προοδευτικό. Συγκυβερνούν με τον κ. Κατσίκη ο οποίος λειτούργησε χθες ως ο καλύτερος εκπρόσωπος και από το καλύτερο εκπρόσωπο του κυρίου Ερντογάν και ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει πει τίποτα.

Έχει κανονικοποίησει ο κ. Τσίπρας κάθε λογής παρατράγουδο και 24 ώρες μετά τη δήλωση εξακολουθεί να βασίζεται η κυβέρνηση  στη στήριξη του κυρίου Κατσίκη.

Έχει αφήσει τη Θεσσαλονίκη τρεις μέρες χωρίς νερό και χθες υποσχέθηκε ότι θα  ανοίξει το ΜΕΤΡΟ για την επίσκεψη των πολιτών. Έχει παραβιάσει κάθε έννοια  κράτους δικαίου. Ξέρουμε τι έχει κάνει σε επίπεδο  Δικαιοσύνης ,σε επίπεδο  Διαφάνειας, σε επίπεδο Διορισμού ημετέρων και λέμε ότι δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε άλλο.

Επί μια βδομάδα μετά το συνέδριο μας υπήρχε  μέτρο «χειροκροτήματος», και κάποιοι έλεγαν ότι χειροκροτήσαμε  περισσότερο τον κ. Μητσοτάκη  από τον κ. Δραγασάκη.

Από την ώρα που έστειλε η κυρία Γεννήματα  την επιστολή της μας λένε ότι θέλουμε να συναντήσουμε τον κ. Τσιπρα. Τίποτα από τα δυο. Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε στην ουσία του ζητήματος ακριβώς για να μη χάσουμε άλλο χρόνο.

Η αυτόνομη πορεία του Κινήματος δεν αμφισβητείται, είναι σεβαστές οι διαφορετικές απόψεις , αλλά σας επαναλαμβάνω έχουμε κάνει ένα προσυνεδριακό διάλογο σε όλη τη χώρα και ένα συνέδριο πρόσφατα. Αντιλαμβανόμαστε αυτό το οποίο συζητούν οι πολίτες καθημερινά ότι πρέπει να κάνουμε τομές. Πρέπει να συγχρονιστούμε με την 4 βιομηχανική επανάσταση, δεν μπορεί να είμαστε  κολλημένοι 20 χρόνια πίσω ,δεν μπορεί το 2020 να κινδυνεύει η χώρα να ξανά μπει σε φάση αστάθειας.

Εμείς απευθυνόμαστε στους πολίτες και τους ζητάμε να αντιληφθούν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τρενάρουν τη Συνταγματική αναθεώρηση για μικροκομματικούς λόγους.