ΕυρώπηΑρχείο

Για ποιο λόγο να δημιουργηθεί το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας;

Ήδη από το 2014 είχαν μπει τα θεμέλια για την ίδρυση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Περίπου πέντε μήνες πριν από το 3ο Φόρουμ Νεολαίας στην Κολωνία, οι κυβερνητικοί διάλογοι για την ίδρυση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας περνούν, στα τέλη Απριλίου, στο επόμενο στάδιο. Οι καιροί το απαιτούν: Για ποιο λόγο να δημιουργηθεί ένα Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας; Παράγοντες από τον κλάδο της πολιτικής και της ανταλλαγής νέων από αμφότερες τις χώρες δίνουν απαντήσεις.

img_3149-e1520856834638.jpg

Γιενς ΜπαστιάνFoto: agorayouth.

«Οι διμερείς κυβερνητικές συζητήσεις για την θεσμοθέτησει ενός μόνιμου Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας έχουν λάβει πλέον αποφασιστικές διαστάσεις. Το εν λόγω θέμα έχει συζητηθεί πολύ. Αμφιλεγόμενες προτάσεις από την Αθήνα και το Βερολίνο, τόσο από Υπουργεία όσο και από ΜΚΟ, οδήγησαν σε αντιμαχόμενες εκτιμήσεις. Τώρα τα πράγματα σοβαρεύουν. Πρόκειται για την υλοποίηση της πολιτικής βούλησης αμφότερων των πλευρών.
Το οργανωμένο Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας αποτελεί μεγάλη ευκαιρία, για να δοθεί μια επιπλέον ώθηση στις τρέχουσες εργασίες επανόρθωσης στον τομέα των διμερών σχέσεων. Όσοι δεν ευθύνονται για την κρίση στις ελληνογερμανικές σχέσεις αξίζουν πραγματικά μια ευκαιρία για το μέλλον. Το κοινό Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας συνεισφέρει σημαντικά σε αυτόν τον σκοπό».
Γιενς Μπαστιάν, Ανεξάρτητος οικονομικός αναλυτής & Οικονομικός σύμβουλος:

DSC_8235

Τόμας ΤόμερFoto: agorayouth.

«Συνδέουν πολλά την Ελλάδα και τη Γερμανία. Η ίδρυση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας (DGJW) είναι μια σημαντική συνεισφορά στην ελληνογερμανική φιλία. Η ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας αποτελεί ένα σημαντικό σχέδιο όσον αφορά την πολιτική για τη νεολαία και σηματοδοτεί ποικιλοτρόπως την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Για την επίτευξη αυτού του κοινού σχεδίου συνάφθηκαν και υποστηρίχθηκαν αλλεπάλληλες συμφωνίες με τους προέδρους των κρατών, τους υπουργούς εξωτερικών και τους αρμόδιους υπουργούς για ζητήματα νεολαίας. Τα Ιδρύματα Νεολαίας αποτελούν έναν ιδιαίτερο θεσμό. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν μόνο δύο Ιδρύματα τέτοιου είδους, ένα Γαλλικό και ένα Πολωνικό. Αυτό το γεγονός υπογραμμίζει τη βαρύτητα ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Μόνο ένα Ίδρυμα Νεολαίας μπορεί να εγγυηθεί ως μη κυβερνητικός, διεθνής/διακρατικός οργανισμός:

  • μια ισότιμη συνεργασία,
  • διάρκεια και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση,
  • ισότιμες ευκαιρίες πρόσβασης και όρους χρηματοδότησης για όλους τους συμμετέχοντες αμφότερων των χωρών,
  • την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και γερμανικών παραγόντων που αφορούν την κοινωνία των πολιτών,
  • συμφωνημένα πλαίσια για την υλοποίηση των προγραμμάτων, των προτάσεων πληροφόρησης, δικτύωσης και κατάρτισης, την προώθηση της καινοτομίας και της ιστορικής-πολιτειακής παιδείας με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας στον τομέα της ανταλλαγής νέων,
  • μια ισορροπημένη, συμμετοχική σχέση και την αναγνώριση του Ιδρύματος ως μιας ενότητας και στις δύο χώρες, ως ενός σημαντικού παράγοντα στον τομέα των ελληνογερμανικών σχέσεων και ενός αναγνωρισμένου θεσμού με το αντίστοιχο γόητρο».

Τόμας Τόμερ, Υποδιευθυντής του Τμήματος Παιδιών και Νεολαίας του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας:

Anja Hack 1

Άνια Χακ. Foto: privat

«Από το 2014 είχα τη δυνατότητα να συμμετάσχω σε πολυάριθμες ενταξιακές συναντήσεις, στα πλαίσια της οργάνωσης μη τυπικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή της υποστήριξης του δικτύου. Με χαροποιεί ιδιαιτέρως η διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή παραγόντων της κοινωνίας των πολιτών στον ενταξιακό τομέα της ελληνογερμανικής ανταλλαγής νέων. Για εμάς, η ένταξη δεν σημαίνει μόνο διαφορετικότητα, παροχή βιωματικών πεδίων μάθησης, δημοκρατική συμμετοχή και ισότιμη ανταλλαγή, αλλά και εξερεύνηση, καθώς και υπέρβαση των εμποδίων. Όσον αφορά το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας επιθυμώ την διασφάλιση προσβασιμότητας και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου θεσμού για όλους, ο οποίος θα δραστηριοποιείται αποτελεσματικά, συνεργατικά και βιώσιμα– και ο οποίος θα λαμβάνει πρωτοβουλίες, θα χρηματοδοτεί και θα στηρίζει τη διαφορετικότητα των ανθρώπων στην Ελλάδα και στη Γερμανία».
Άνια Χακ, Διπλ. Οικ.Νομ. και Επικεφαλής διεθνών, ενταξιακών προγραμμάτων ανταλλαγής

g2red-ThanassisTsaldaris

Θανάσης Τσαλδάρης. Foto: G2RED.

«Η ίδρυση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας είναι βαρύνουσας σημασίας για την κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα. Και οι δύο χώρες παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, όμως αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, οι οποίες δημιουργούν την ανάγκη για στενή συνεργασία. Και δεν εννοώ μόνο την προσφυγική κρίση και φαινόμενα, όπως ο ευρωσκεπτικισμός, αλλά και τη ριζοσπαστικοποίηση των νέων. Επιπλέον, στα χρόνια της κρίσης έχει αυξηθεί ο σκεπτικισμός μεταξύ των δύο χωρών, διαταράσσοντας τις παραδοσιακά καλές σχέσεις τους. Τα προγράμματα ανταλλαγής νέων προσφέρουν τη δυνατότητα μιας νέας, δυναμικής αρχής».
Θανάσης ΤσαλδάρηςProject Manager της Generation 2.0 για τα Δικαιώματα, την Ισότητα & τη Διαφορετικότητα στην Αθήνα

_MG_6849

Μπριγκίτε Σπούλερ. Foto: agorayouth.

«Ως υπεύθυνη επικοινωνίας για ζητήματα της Ελληνογερμανικής ανταλλαγής νέων στη Γερμανική Ένωση Συνδικάτων στη Μέση Φραγκονία απέκτησα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μέτρα που αφορούν τις συναντήσεις νέων, και ιδιαίτερα για την ανταλλαγή μαθητών με σχολεία στην Ελλάδα. Η εξωσχολικήανταλλαγή νέων από τη γερμανική πλευρά μπορεί πλέον να υποστηριχτεί αξιόπιστα και οργανωμένα, χάρη στο Ειδικό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης. Αυτό που σαφώς λείπει, είναι η χρηματοδότηση μέτρων εξωσχολικής ανταλλαγής για τους φορείς στην Ελλάδα, καθώς και η συστηματική υποστήριξη της ανταλλαγής νέων και των συνεργασιών μεταξύ σχολείων. Υπάρχουν μεν τα κίνητρα, συχνά όμως απουσιάζουν οι δυνατότητες χρηματοδότησης. Και όλα αυτά, στα πλαίσια μιας ενωμένης Ευρώπης ως ένα κοινό πρόγραμμα για την προώθηση της ειρήνης στο μέλλον! Είναι κρίμα να μη μπορούν να υλοποιηθούν τόσες πρωτοβουλίες και επιθυμίες για ελληνογερμανική συνεργασία στον τομέα της κοινωνίας των πολιτών, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης. Γι’ αυτό, όσον αφορά την ίδρυση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, ελπίζω σε μια σταθερή και οργανωμένη υποστήριξη της εξωσχολικής ανταλλαγής νέων μέσω επιδοτήσεων, και από την ελληνική πλευρά (και για οργανώσεις στην Ελλάδα), και της ανταλλαγής μαθητών από αμφότερες τις πλευρές. Μόνο με την απαραίτητη δέσμευση, οργάνωση και συνέχεια μπορούν να υλοποιηθούν μακροπρόθεσμα, σταθερά προγράμματα συνεργασίας, τα οποία θα προσφέρουν στις επόμενες γενιές νέων αξιόλογες επαφές, συναντήσεις και εμπειρίες».
Μπριγκίτε Σπούλερ, Διπλωματούχος Ειδική Παιδαγωγός (ΤΕ), δραστηριοποιείται σχεδόν 33 χρόνια στον τομέα των διαπολιτισμικών δραστηριοτήτων και του επαγγελματικού προσανατολισμού. Από το 1990 είναι επίτιμη δημότης Διστόμου, ενώ το 2006 της απονεμήθηκε ο Τιμητικός Σταυρός Αξίας για τις δραστηριότητες της που αποσκοπούν στη συμφιλίωση με το Δίστομο.

IJAB_Portr_Dreber (6)

Μαρί – Λουίζε Ντρέμπερ. Foto: IJAB.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το IJAB δραστηριοποιείται στην εντατικοποίηση της ανταλλαγής νέων και επαγγελματιών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Μέσα από αυτό, προέκυψαν πολυάριθμες συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών και νέα προγράμματα για τους νέους. Είναι αξιοσημείωτη η προθυμία της κοινωνίας των πολιτών για συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων της, για να μάθουν ο ένας από τον άλλο και να δημιουργήσουν κοινές δομές. Γι’ αυτό τον λόγο, το IJAB δραστηριοποιείται, έτσι ώστε να διασφαλίσει και να διευρύνει αυτά που επιτεύχθηκαν από κοινού με τους νέους. Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητη η πολιτική βούληση και τα απαραίτητα οικονομικά μέσα. Μόνο με τη διασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης με τη μορφή αξιόπιστων και συνεργατικών δομών θα είναι εφικτή η δημιουργία των απαραίτητων θεμελίων για την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών στην Ευρώπη. Η ίδρυση ενός κοινού Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, ως διακρατικού ιδρύματος, μπορεί να το υποστηρίξει αυτό μακροπρόθεσμα».
Μαρί – Λουίζε Ντρέμπερ, Διευθύντρια, IJAB – Ειδική Υπηρεσία Διεθνών Δραστηριοτήτων για τη Νεολαία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας

Monika Berg

Μόνικα Μπέργκ. Foto: FES Athen.

«Τα προγράμματα ανταλλαγής νέων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας που διεξήγαμε ήταν σαφώς σημαντικά σημεία της προηγούμενης δουλειάς μου. Οι νέοι άνθρωποι έχουν λιγότερους φόβους για επαφή, συγκλίνουν αυθόρμητα και είναι πιο πιθανό να αναθεωρήσουν τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις τους. Συγκεκριμένα, τα έργα μας για το σύνθετο θέμα „Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος“ και „Υπέρβαση του παρελθόντος“ έχουν οξύνει την ευαισθητοποίηση και την συνειδητοποίηση της ιστορίας του καθενός. Διερύνεται σημαντικά ο ορίζοντας του καθενός όταν εξετάζει το δικό του ιστορικό παρελθόν μέσα από τα μάτια μιας άλλης χώρας. Και δημιουργεί έτσι τη βάση για ανεκτικότητα, κατανόηση και μια πιο ειρηνική συνύπαρξη».
Μόνικα Μπέργκ, Ίδρυμα Friedrich Ebert Αθήνα

Kai Gehring MdB, Buendnis 90/Die Gruenen

Κάι Γκέρινγκ. Foto: Thomas Koehler/photothek.net/Bundestag

«Εδώ και χρόνια στηρίζω την ιδέα της ίδρυσης ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, διότι οι συναντήσεις διευρύνουν τους ορίζοντες και καταπολεμούν τις προκαταλήψεις. Η εντατικοποίηση της ανταλλαγής νέων προκαλεί ενθουσιασμό για το κοινό μας μέλλον εντός της Ευρώπης και συμβάλλει στο να πάρουμε μαθήματα από το παρελθόν. Ζητώ από τη νέα Ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συνεχίσει να προωθεί με σθένος την ανάπτυξη του Ιδρύματος Νεολαίας. Τη συμφωνία, που συνάφθηκε στα μέσα του 2017 μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, πρέπει να ακολουθήσουν δυναμικές ενέργειες τόσο από ελληνικής όσο και από γερμανικής πλευράς. Γι’ αυτό, είναι λυπηρό ότι το Ίδρυμα Νεολαίας δεν αναφέρεται πουθενά στη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού».
Κάι Γκέρινγκ, Μέλος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνογερμανικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας:

IMG_8349

Χαράλαμπος (Μπάμπης) Καρπουχτσής. Foto: agorayouth.

«Η ίδρυση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας δείχνει κάτι περισσότερο από αμοιβαία εμπιστοσύνη και αμοιβαίο σεβασμό ανάμεσα στις δύο χώρες. Η ίδρυση μιας θεσμοθετημένης οργάνωσης αποδεικνύει ότι η Ελλάδα και η Γερμανία διεκδικούν τα δικαιώματα της νεολαίας τους, διευρύνουν τους ορίζοντές τους και ενισχύουν τον δρόμο του διαλόγου, της συνάντησης και της ανταλλαγής. Με την ίδρυση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, και οι δύο χώρες υποστηρίζουν τον στόχο τους, να κάνουν το καλύτερο, τόσο για τη δική τους όσο και για την εκάστοτε, άλλη νεολαία. Κατά την άποψή μου, η ίδρυση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας είναι μια ευκαιρία που δεν θα πρέπει να χάσει ούτε η Ελλάδα ούτε η Γερμανία».
Χαράλαμπος (Μπάμπης) Καρπουχτσής, Πολιτικός σύμβουλος polisis.eu

Viki Douka Kopie

Βίκυ Δούκα. Foto: agorayouth.

«Ποιος και με ποιον τρόπο έφτιαξε την πίτα με γύρο; Είναι όντως οι Γερμανοί κανίβαλοι, γιατί τρώνε Βερολινέζους (τοπικά ντόνατ), Κρακοβίτες (λουκάνικα) ή κατοίκους Αμβούργου (χάμπουργκερ) στην παγκοσμιοποιημένη παιδική χαρά; Η γλωσσική ενθάρρυνση, ο αθλητισμός-τα παιχνίδια/η κίνηση καθώς και οι εκλεπτυσμένες λεπτομέρειες του πολιτισμού δρουν συμπληρωματικά και στηρίζουν τη νεολαία στην διάθεση της να ανακαλύψει και να διαμορφώσει στα πλαίσια μιας αναλογικής αλλά και ψηφιακής ανταλλαγής του 21ου αιώνα – το οποίο αποτελεί σοβαρό συστατικό του Ευρωπαϊσμού και της συνεννόησης των λαών. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στα „Work-Camp“ ή οι „Work-Trendsetter“ επιδιώκουν, να ασχολούνται από κοινού με ένα θέμα και να το προχωράνε. Στα δάση, στα χωράφια, στην κατασκευή δρόμων και κτιρίων ή σε νηπιαγωγεία και σχολεία, υπάρχει συνεργασία και στήριξη κοινωνικά σημαντικών έργων και εξοικείωση με τον επαγγελματικό κόσμο. Στα πλαίσια αυτών των δραστηριοτήτων, οι συμμετέχοντες βλέπουν τον εαυτό τους, τους άλλους και τις χώρες των άλλων από μια νέα προοπτική. Η προώθηση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας θα πρέπει λόγω του ενδιαφέροντος για το περιβάλλον, για χάρη ενός πρότζεκτ για τον πολιτισμό ή για την προώθηση της ειρήνης να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα».
Βίκυ Δούκα, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνογερμανικών Κοινοτήτων σε Ομοσπονδιακό επίπεδο, Εντεταλμένη για τη Νεολαία

triarchi-herrmannv

Δρ. Βασιλεία Τριάρχη – Χέρμαν. Foto: privat.

«Ένα Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας θα είναι σε θέση να στηρίξει αποτελεσματικά μακροπρόθεσμες συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ιδρυμάτων, για να εισάγουν και να υλοποιήσουν επιτυχώς προγράμματα ανταλλαγής νέων. Κατά τη διάρκεια συντονισμού του προγράμματος ανταλλαγής μαθητών «Ελλάδα – τότε και σήμερα», που υλοποιεί από το 2014 το ίδρυμα «Παλλάδιον» και το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Επιστημών και Τεχνών της Βαυαρίας, μαζί με 14 γυμνάσια και λύκεια στην Ελλάδα και 14 γυμνάσια ανθρωπιστικών σπουδών στη Βαυαρία, διαπιστώσαμε ότι στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων, οι νέοι στην Ελλάδα και στη Γερμανία μαθαίνουν πολλά ο ένας από τον άλλον, δέχονται και σέβονται τις πολιτισμικές και γλωσσικές διαφορές και προωθούν τον δικό τους πολιτισμό και τη δική τους γλώσσα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, είναι σε θέση να αποβάλλουν τις προκαταλήψεις, που προβάλλουν και προωθούν τα ΜΜΕ, να αναπτύξουν μεγαλύτερη κατανόηση για το «ξένο», και τέλος, να αναπτύξουν δυνατές φιλίες με συνομήλικους τους από τις συνεργαζόμενες χώρες. Επομένως, το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας μπορεί να δράσει ως ένα κεντρικό ίδρυμα για την προώθηση και υποστήριξη, και έτσι να συμβάλλει σημαντικά στη συνέχιση των μακροχρόνιων, φιλικών ελληνογερμανικών σχέσεων, καθώς και στην υλοποίηση της ιδέας ενός κοινού, ολοκληρωμένου μέλλοντος για την Ευρώπη».
Δρ. Βασιλεία Τριάρχη – Χέρμαν, Σύμβουλος στο Κρατικό Ίδρυμα Ποιότητας Μαθημάτων και Εκπαιδευτικής Έρευνας και Προϊσταμένη του Ιδρύματος „Παλλάδιον“

Estia Akropolis

Φρίντριχ Κέρστινγκ (ganz rechts). Foto: privat

«H ίδρυση ενός Ιδρύματος Νεολαίας ως μια διεθνής, διακρατική οργάνωση, ταυτίζεται στο μυαλό μου με τη συνεχή προσπάθεια συμφιλίωσης και κατανόησης όσον αφορά την κοινή μας ιστορία, με την ενεργή δράση των νέων και της κοινωνίας των πολιτών και με την κοινή συμμετοχή για τη μελλοντική επίτευξη μιας δίκαιης και αλληλέγγυας Ευρώπης. Επομένως, η ίδρυση ενός Ιδρύματος Νεολαίας μοιάζει να είναι η κατάλληλη κίνηση για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, για τους νέους και από τις δύο χώρες και τις κοινές τους προοπτικές. Αυτή η προσέγγιση στην προσωπική ανταλλαγή και στις εμπειρίες, όπως τη βίωσα και εγώ ο ίδιος, είναι η καλύτερη οδός για τον περιορισμό των αμοιβαίων επιφυλάξεων και την ανάπτυξη αμφοτερόπλευρης εμπιστοσύνης και κατανόησης».
Φρίντριχ Κέρστινγκ, Πολιτικός επιστήμονας και πρώην εθελοντής του προγράμματος ElanDe της Ευαγγελικής Εθελοντικής Υπηρεσίας της Γερμανόφωνης Ευαγγελικής Εκκλησίας στην Αθήνα και της «Αποστολής»

Panos_1

Πάνος Πούλος. Foto: agorayouth.

«Η ίδρυση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας με τη νομική μορφή της διεθνούς οργάνωσης, όπως προτάθηκε από τη γερμανική πλευρά, θα αποτελεί όχι μόνο μια σταθερή δυνατότητα χρηματοδότησης της ελληνογερμανικής ανταλλαγής νέων σε κάθε επίπεδο, αλλά και τη μοναδική, σταθερή δυνατότητα χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων για τη νεολαία στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν διαθέτει νομικά θεσμοθετημένο σχέδιο για τους νέους, που να εγγυάται τη θεσμική, μόνιμη υποστήριξη των δραστηριοτήτων για τη νεολαία. Η μοναδική, σταθερή πηγή χρηματοδότησης για τις δραστηριότητες για τη νεολαία στην Ελλάδα είναι τα προγράμματα κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία πάσχουν στην Ελλάδα λόγω των συνεχών αλλαγών της κυβέρνησης. Μια διεθνής οργάνωση δεσμεύεται από το διεθνές δίκαιο όσο αφορά τη σταθερή και διάφανη χρηματοδότησή της και δεν επηρεάζεται εύκολα από κυβερνητικές αλλαγές. Γι’ αυτό τον λόγο, η ελληνική κοινωνία των πολιτών έχει υποστηρίξει εξ αρχής αυτό το σχέδιο και πιστεύει ακράδαντα ότι αυτό αποτελεί τη μοναδική δυνατότητα δημιουργίας σοβαρής υποστήριξης των δραστηριοτήτων για την νεολαία στην Ελλάδα. Τα διμερή γραφεία και τα κέντρα συντονισμού δεν έχουν προοπτική, εξαρτώνται πολιτικά από την κυβέρνηση, αποκλείουν την κοινωνία των πολιτών και ενέχουν τον κίνδυνο να καταλήξουν, όπως τα διμερή Ελληνογερμανικά πρωτόκολλα συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας».
Πάνος Πούλος, Διπλ. Πολιτικός Επιστήμονας, ανήκει στους ιδρυτές της οργάνωσης «Φιλοξενία», στο Κρυονέρι, Κορίνθου

Hildegard-Huelsenbeck

Χίλντε Χίλσενμπελ. Foto: privat.

«Το ElanDe, δηλ. η ελληνογερμανική ανταλλαγή νέων της Γερμανόφωνης Ευαγγελικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, η οποία λαμβάνει χώρα εδώ και σχεδόν έξι χρόνια με μεγάλη επιτυχία και ενθουσιασμό από όλους τους συμμετέχοντες, δεν μπορεί εύκολα να συνεχιστεί μακροπρόθεσμα. Η αγορά των εθελοντικών προγραμμάτων επεκτείνεται διαρκώς, ενώ οι νέοι, μετά τη λήψη του γερμανικού απολυτηρίου ή την ολοκλήρωση της επαγγελματικής τους κατάρτισης, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε μια απίστευτα μεγάλη ποικιλία φορέων και προγραμμάτων, για να παράσχουν εθελοντικές υπηρεσίες. Ωστόσο, η Ελλάδα μοιάζει ιδιαίτερα ελκυστική λόγω της τρέχουσας κατάστασης (Προσφυγικό ζήτημα), διότι από πολλές σκοπιές αυτή η χώρα προσφέρει τη δυνατότητα στους αιτούντες να παράσχουν εθελοντικές υπηρεσίες. Η Εκκλησία μας λαμβάνει διαρκώς, όχι μόνο αιτήματα Γερμανών, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την παροχή εθελοντικών υπηρεσιών στην Ελλάδα για ποικίλα χρονικά διαστήματα, αλλά και από ομάδες επισκεπτών, οι οποίοι, έπειτα από επί τόπου συνομιλίες με ντόπιους, δεν ενδιαφέρονται μόνο για τα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας αλλά θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τη χώρα και τους ανθρώπους, παρέχοντας εθελοντικές υπηρεσίες. Όταν οι εθελοντές του προγράμματος ElanDe αφηγούνται τα βιώματα και τις εμπειρίες τους, αυξάνεται το ενδιαφέρον, και ο διάλογος με τους επισκέπτες μας αποκτά αξιοσημείωτη ζωντάνια. Εν τούτοις, δεν μπορούμε πλέον να καλύψουμε εύκολα αυτό το ενδιαφέρον σε μεγάλη έκταση, διότι η οικονομική κατάσταση της Εκκλησίας μας δεν επιτρέπει την επέκταση του ElanDe. Με δυσκολία, χρηματοδοτούμε το πρόγραμμα κάθε χρόνο, παρόλο που έχουμε περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα. Η ίδρυση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας θα μπορούσε να συμβάλει στην αξιολόγηση προγραμμάτων, για τα οποία έχει υποβληθεί από κοινού αίτηση, καθώς και στον καλύτερο δυνατό συντονισμό τους, με επίκεντρο πάντα τις ελληνογερμανικές σχέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να βελτιωθούν πλέον μέσω της ανταλλαγής νέων. Ο ενθουσιασμός των νέων ανθρώπων, η αποδοχή τους από τον ντόπιο πληθυσμό, η ενσυναίσθηση και η ενέργειά τους, όπως μας δείχνει το πρόγραμμα ElanDe, μπορούν να συμβάλει σαφώς στον περιορισμό των προκαταλήψεων».
Χίλντε Χίλσενμπελ, Υπεύθυνη προγράμματος για το ElanDe στη Γερμανόφωνη Ευαγγελική Εκκλησία στην Ελλάδα

papageorgiou

Παυσανίας Παπαγεωργίου, Foto: Ministerium für Bildung, Forschung und Religiöse Angelegenheiten.

«Ενόψει της ανάληψης καθηκόντων της νέας Υπουργού Οικογένειας, κας Δρ. Φραντσίσκα Γκίφεϋ, η Γενική Γραμματεία Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης τη συγχαίρει και χαιρετίζει την συνεργασία προς όφελος της νεολαίας σε Ελλάδα και Γερμανία στo πλαίσιo του Ιδρύματος Νεολαίας. Παρά τα γραφειοκρατικά και λοιπά εμπόδια, προχωράμε τα τελευταία δύο χρόνια με γοργά βήματα προς ένα κοινό μέλλον. Η συνεργασία για τη νεολαία αποτελεί μια στερεή βάση για τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Ελπίζουμε με την υπογραφή της ιδρυτικής συμφωνίας να αναπτυχθεί μια δυναμική η οποία εδώ και χρόνια βρίσκεται σε αδράνεια. Οι νέοι στις δύο χώρες θα έχουν την ευκαιρία, να γνωριστούν στα πλαίσια κοινών συναντήσεων και να αναπτύξουν ενδεχομένως, σχέσεις ζωής, όπως θα έπρεπε να καλλιεργούνται μεταξύ όλων των πολιτών της Ευρώπης».
Παυσανίας Παπαγεωργίου, Γενικός Γραμματέας Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Markus Ingenlath@LaurenceChaperon

Δρ. Μάρκους Ίνγκενλατ, DFJW. Foto: Laurence Chaperon.

«Η ένταξη ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας στο δίκτυο των ειδικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υποστήριξης των διεθνών δραστηριοτήτων για τη νεολαία στη Γερμανία στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στους γείτονες και τους φίλους μας στις νότιες χώρες της Ευρώπης. Ενόψει των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων στην Ευρώπη, η διαπολιτισμική μάθηση έχει βαρύνουσα σημασία. Η γλωσσική και πολιτισμική ανταλλαγή μεταξύ νέων διαφορετικής καταγωγής συμβάλλει ουσιαστικά στην εδραίωση της Ευρώπης και στη συνεχή ενίσχυση του Ευρωπαϊκού πνεύματος. Παράλληλα, το καθεστώς ενός «Ιδρύματος Νεολαίας» είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ισότιμο διάλογο και τη στενή συσχέτιση ποικίλων αρμόδιων αρχών. Τα Ιδρύματα Νεολαίας λειτουργούν γενικά σε μικτές ομάδες με δύο γλώσσες εργασίας. Επιπλέον, είναι αυτόνομα ως προς τη διαχείριση των πόρων και δεν εξαρτώνται από κυβερνήσεις. Η διαχείριση μιας τέτοιας ευθύνης απαιτεί την ανάλογη παιδεία και απαιτεί εμπειρία, ικανότητες και όχι μόνο, μια ισχυρή πολιτική και κοινωνική στήριξη. Ένα Ίδρυμα Νεολαίας αποτελεί κινητήρια δύναμη και κομβικό σημείο για ένα πολύ ευρύτερο δίκτυο: φέρνει σε επαφή φορείς από εντελώς διαφορετικούς τομείς, έτσι ώστε να είναι εφικτή η υλοποίηση ενός ευρέος συνόλου προγραμμάτων για τελείως διαφορετικές ομάδες-στόχους. Συνεπώς, ένα Ίδρυμα Νεολαίας αποτελεί κι ένα κέντρο ικανοτήτων, το οποίο αντλεί από τη δική του εμπειρία, αλλά και την εμπειρία των συνεργατών του, έτσι ώστε να προσφέρει συνεχώς νέα ερεθίσματα στη διεθνή ανταλλαγή νέων».
Δρ. Μάρκους Ίνγκενλατ, Γενικός Γραμματέας του Γαλλογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας (DFJW)

Manoudi_Marks

Κέλλυ Μανούδη (rechts), Hellenic Youth Participation. Foto: agorayouth.

«Η ίδρυση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας είναι βαρύνουσας σημασίας, διότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη και από τις δύο πλευρές, να κατανοήσουν το κοινό τους παρελθόν, να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη, να μάθουν ο ένας από τον άλλο και να σχεδιάσουν και να διαμορφώσουν από κοινού το μέλλον. Είμαι πλήρως πεπεισμένη ότι αυτό το Ίδρυμα θα προσφέρει στους νέους, νέες, διευρυμένες δυνατότητες, όχι μόνο για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, αλλά κυρίως για να μάθουν να είναι ανεκτικοί, καθώς και να ζουν ομαλά σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία»
Κέλλυ ΜανούδηΣυντονίστρια διεθνών προγραμμάτων της Hellenic Youth Participation

DSC_8242

Μάνφρεντ φον Χέμπελ, JUGEND für Europa. Foto: agorayouth.

«Η ίδρυση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας θα προσέφερε ένα σταθερό, αξιόπιστο και μόνιμο πλαίσιο για τη συνεργασία των παραγόντων και των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα. Για την πληθώρα των οργανώσεων και ιδρυμάτων της κοινωνίας πολιτών, που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια σ’ αυτόν τον τομέα, η δημιουργία μιας τέτοιας δομής θα σήμαινε την ουσιαστική διεύρυνση και διασφάλιση των δραστηριοτήτων τους. Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, που αφορά την πολιτική για τη νεολαία, κρύβει ανεκμετάλλευτες προοπτικές, όχι μόνο στον τομέα της διεύρυνσης των δυνατοτήτων κινητικότητας για τους νέους, αλλά και όσον αφορά τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των δραστηριοτήτων για τη νεολαία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό την ανάπτυξη των ικανοτήτων και την υποστήριξη μιας δομημένης εξέλιξης. Είναι ήδη σαφές, ότι η ολοένα εντατικότερη συνεργασία σε ποικίλα επίπεδα διευκολύνει και βελτιώνει τη συνεργασία. Στον τομέα της υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ, η συνεργασία και ο συντονισμός και των δύο υπηρεσιών έχουν σαφώς σταθεροποιηθεί, κυρίως όσον αφορά την προετοιμασία και διαμόρφωση των Ελληνογερμανικών Φόρουμ Νεολαίας. Ένα ίδρυμα Νεολαίας ως διακρατικός θεσμός θα μπορούσε να επικυρώσει τον δρόμο που έχει ανοίξει ήδη με επιτυχία και να εδραιώσει μια βιώσιμη συνεργασία».
Μάνφρεντ φον Χέμπελ, Υποδιευθυντής της ΝΕΟΛΑΙΑΣ για την Ευρώπη, Εθνική Υπηρεσία για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Εrasmus+ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ

DSC_8338

Ντόρα Ντάτσε Ζαϊμέ (ganz links) vom Youth Center of Epirus. Foto: agorayouth.

«Πιστεύω ακράδαντα στη σημασία του δομημένου διαλόγου μεταξύ των νέων και των συμβούλων νέων στη Γερμανία και στην Ελλάδα, με σκοπό τη διαμόρφωση του τρόπου σκέψης και εργασίας μας σε διεθνές επίπεδο. Οι νέοι από τις ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να υποστηρίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό όσον αφορά τις πηγές πληροφόρησης, έτσι ώστε να είναι ανοιχτοί σε ευρωπαϊκές εμπειρίες μάθησης και κινητικότητας, αλλά και για να έρθουν πιο κοντά στους συνομήλικους τους από την Ευρώπη. Επιπλέον, ένα Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό και για τους συμβούλους νέων, ώστε να διευρύνουν τις προοπτικές και τις δυνατότητές τους και γενικότερα να επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα».
Ντόρα Ντάτσε ΖαϊμέΚέντρο Νέων Ηπείρου

konstantions spatiotis

Κωνσταντίνος Σπατιώτης. Foto: privat.

«Η ανακεφαλαίωση της θετικής επίδρασης ενός τέτοιου θεσμού αποτελεί πρόκληση. Γι’ αυτό, θα πρέπει να παρακολουθήσουμε προσεκτικά τις ήδη υπάρχουσες, παρόμοιες πρωτοβουλίες και να αναρωτηθούμε τι έχουν κερδίσει από αυτό. Κατά τη γνώμη μου, το Ελληνογερμανικό ίδρυμα Νεολαίας που σχεδιάζεται είναι ενός είδους πρόγραμμα „Erasmus+“ μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες διαφέρουν αρκετά από πολλές απόψεις. Ωστόσο, όταν πρόκειται για νέους, οι ομοιότητες παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από τις διαφορές. Αξιοποιούμε στο έπακρο το σύνολο των δυνατοτήτων του Erasmus+; Θα ήθελα να πιστέψω, ότι κάθε χρόνο πλησιάζουμε και περισσότερο. Γιατί αναφέρουμε στο πρόγραμμα; Διότι έχει θεσμοθετηθεί, και έτσι επιστρέφουμε στο επιχείρημά μου, για μια σταθερή βάση για ένα Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας. Μόνο ένας θεσμός βρίσκεται σε θέση να ενισχύσει τη συμμετοχή των κυβερνήσεων, να διασφαλίσει τη βιώσιμη συνέχισή του, καθώς και την ποιότητα διαχείρισης των προγραμμάτων – και των δραστηριοτήτων εν γένει- διατηρώντας ένα συγκεκριμένο επίπεδο τυποποίησης, ένα κοινό όραμα, σχέδια και διαφάνεια. Τα προγράμματα για τους νέους, με τους νέους, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς τις δραστηριότητες για τους νέους: Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη διαδικασία που απαιτεί χρόνο, μεθοδολογία, επαναλήψεις και την ανάλογη παρουσία, ώστε να γίνει πραγματικό σημείο αναφοράς για τους νέους. Μια μη ενοποιημένη σύμπραξη θα μπορούσε να δυσχεράνει τους βασικούς παράγοντες, τη βιωσιμότητα και τη μακροβιότητα της ανταλλαγής νέων, καθώς και τις θετικές συνέπειες μεταξύ των νέων και στις δύο χώρες και την ανάπτυξη ικανοτήτων των οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Με άλλα λόγια: Αν πάρουμε στα σοβαρά τους νέους και την ανάγκη τους για αυτοέκφραση, αν δεχτούμε ότι το μέλλον των ελληνογερμανικών σχέσεων διαμορφώνεται από αυτούς, αν πιστέψουμε ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να διδαχθούν από τα πλεονεκτήματα των πολιτισμών, φιλοσοφιών, οργανώσεων και προσωπικοτήτων, θα πρέπει να στηρίξουμε και να διασφαλίσουμε αυτό το διμερές πρόγραμμα. Επομένως, τι καλύτερο από ένα από κοινού διοικούμενο Ίδρυμα Νεολαίας, που συνδιοικείται από την ομάδα στόχο του, δηλαδή τους νέους από την Ελλάδα και τη Γερμανία
Κωνσταντίνος Σπατιώτης, Youth Worker, Σύμβουλος Νέων (Διοργανωτής μη τυπικής/βιωματικής εκμάθησης, SALTO SEE & Ελληνικό Erasmus + Youth Pools of Trainers, SALTO Participation & Information Think Tank

Porträt_Codjambopoulo

Φαίδων Γ. Κοτσαμπόπουλος. Foto: privat.

«Όχι μόνο σε περιόδους κρίσης οι διμερείς θεσμοί και οι οργανώσεις πολύ είναι σημαντικές για την ανάπτυξη και την εμβάθυνση των φιλιών και της διεθνούς κατανόησης. Σε αυτόν τον τομέα, η νεολαία μπορεί να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ελλάδας,  προκειμένου να υποστηρίξουν και να θεσμοθετήσουν αυτή τη σχέση, δεσμεύτηκαν να ιδρύσουν το Ελληνόγερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας. Ένα νεανικό εγχείρημα, που μπορεί με πολλούς τρόπους να οδηγήσει σε μια επιτυχημένη συνεργασία με σχολικές και πανεπιστημιακές ανταλλαγές, εθελοντική ή υποχρεωτική πρακτική άσκησης, συναντήσεις νέων σχετιζόμενες με τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την επιστήμη, μαθήματα ξένων γλωσσών, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση κλπ. Ο Γερμανο-Ελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος (DHW) πίστεψε εξ αρχής στο γερμανο-ελληνικό εγχελιρημα για τη νεολαία και για το σκοπό αυτό το υποστήριξε εμπράκτως. Με το έργο „Beruf.Kennen.Lernen“ („Εργασία, Γνώση, Μόρφωση“) εφαρμόστηκε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για να αναδείξει την επιρροή του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας στους τομείς της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και της ανταλλαγής εμπειριών στα ίδια επαγγέλματα στις δύο χώρες. Η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων στη Γερμανία και η υψηλή ανεργία των νέων στην Ελλάδα θα μπορούσαν να ωφεληθούν από διμερή σχέδια στο πλαίσιο του ιδρύματος. Σχέδια που θα μπορούσαν αργότερα να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βιώσιμων και ανταγωνιστικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ή νεοσύστατων επιχειρήσεων στην Ελλάδα».
Φαίδων Γ. ΚοτσαμπόπουλοςΠρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικο Επιχειρηματικο Συνδέσμο (DHW) Κολωνία