ΚοινωνίαΑρχείο

Το 87% των λυκείων της Αργολίδας ενημερώθηκαν για το AIDS

Τα 13 από τα 15 λύκεια της Αργολίδας, σε ένα ποσοστό 87%, έμαθαν από το Κέντρο Ζωής για τον ιό του HIV και το AIDS, σε ένα πρόγραμμα που σκοπό είχε την ενημέρωση των εφήβων σχετικά με την θανατηφόρα ασθένεια.

Συνολικά ενημερώθηκαν 65.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα, μέσα από 1.274 ενημερώσεις που πραγματοποίησαν οι ομάδες των ειδικά εκπαιδευμένων και έμπειρων στελεχών του Οργανισμού σε όλη τη χώρα, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον. Έμφαση δόθηκε και σε απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές της χώρας.

Η αναγκαιότητα της ενημέρωσης σχετικά με το θέμα του HIV και του AIDS αναδείχθηκε από το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού, το οποίο κρίνει πιο αναγκαία από ποτέ την ένταξη θεματικών σχετικών με τη σεξουαλική αγωγή στο πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων.

Ενημέρωση για AIDS

Σε αυτό έρχονται να προστεθούν τα λιγοστά και αποσπασματικά ερευνητικά δεδομένα που υπάρχουν σε σχέση με τη σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων στην Ελλάδα, που αναφέρουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών έως 15 ετών, περίπου 25%, έχει ήδη ξεκινήσει τη σεξουαλική του ζωή (HBSC/WHO 2014) και ότι ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό των σεξουαλικά ενεργών εφήβων, περίπου 20%, δε χρησιμοποιεί συστηματικά προφυλακτικό ή καταφεύγει σε μη αξιόπιστες μεθόδους προφύλαξης.

Το πρόγραμμα «Πρόληψη της λοίμωξης HIV σε μαθητές της Β’ & Γ’ Λυκείου», του Κέντρου Ζωής πραγματοποιήθηκε με μεγάλο δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα παρουσιαστούν από το Κέντρο Ζωής στο 22οΠαγκόσμιο Συνέδριο AIDS, που θα πραγματοποιηθεί στις 23-27 Ιουλίου 2018 στο Άμστερνταμ. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται αντίστοιχο ελληνικό πρόγραμμα σε τόσο μεγάλη διοργάνωση, κάτι που δείχνει στην πράξη το παγκόσμιο ενδιαφέρον για σχετικές εκπαιδευτικές πρακτικές.