ΕυρώπηΑρχείο

Οι ευρωεκλογές στο επίκεντρο

Οι ευρωπαϊκές εκλογές και η σημασία που έχουν για τον Έλληνα πολίτη ήταν το επίκεντρο του διευρυμένου περιφερειακού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, το οποίο  οργανώθηκε από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο στην Πάτρα με θέμα: «Η συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, Ελλάδα - Ευρώπη: προκλήσεις και προοπτικές»
Ο οικοδεσπότης Λεωνίδας Αντωνακόπουλος (επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα), επισήμανε ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αναβάθμισε τον θεσμικό του ρόλο, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη παραμένει ένας ελκυστικός τόπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ευημερίας, αλληλεγγύης, και αξιών», με τους ομιλητές να επικεντρώνονται στις προκλήσεις και τις προοπτικές για το μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδος.

Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο στην Πάτρα με θέμα: «Η συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, Ελλάδα - Ευρώπη: προκλήσεις και προοπτικές»
Ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο Μανώλης Κεφαλογιάννης, επισήμανε ότι «η χώρα μας ωφελήθηκε 100 δισ. ευρώ στον αγροτικό τομέα και 300 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά προγράμματα, για αυτό έχουμε μεγάλα έργα όπως τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών και την γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου». Πρόσθεσε, «αν δεν υπήρχε η Ε.Ε. τα χρήματα που κάθε χρόνο εγγράφουμε στον κρατικό προϋπολογισμό δεν θα έφθαναν ούτε για να καλύπτουμε τις τρύπες στο οδικό δίκτυο της χώρας, αλλά πέρα από αυτά η Ε.Ε., έδωσε 300 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό που έχει δοθεί ποτέ στον κόσμο, για την χρεοκοπία της Ελλάδας».

Ο κος Κεφαλογιάννης επανέλαβε ότι «η Ευρώπη έχει πρόβλημα ηγεσίας και αυτό το πρόβλημα ηγεσίας δημιουργεί κενό, με αποτέλεσμα να έχουμε μία Ευρώπη, η οποία στάθηκε ανίκανη να διαχειριστεί δύο μεγάλες κρίσεις, την κρίση της οικονομίας και την κρίση του μεταναστευτικού». Υπογράμμισε ακόμα ότι «σήμερα ο μεγάλος εχθρός είναι ο λαϊκισμός και αυτός ο λαϊκισμός από όπου κι αν προέρχεται ακόμα και από τον ίδιο μας τον εαυτό πρέπει να σαρωθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εθνικό επίπεδο». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «ο λαϊκισμός δεν έχει πρόσημο, διότι έχει και δεξιό και κεντρώο και αριστερό και φιλελεύθερο πρόσημο».

Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο στην Πάτρα με θέμα: «Η συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, Ελλάδα - Ευρώπη: προκλήσεις και προοπτικές»
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2020 – 2027, λέγοντας ότι «η Ελλάδα με τον νέο προϋπολογισμό φαίνεται πως θα είναι ευνοημένη, τουλάχιστον στο πεδίο των καθορισμένων κονδυλίων, εκείνων δηλαδή που παίρνουμε στη βάση της μοιρασιάς, στη βάση του φακέλου της χώρας, κατά ένα ποσό περίπου 8%, που θα πάρουμε επιπλέον, σύμφωνα με την πρόταση της επιτροπής, είτε προερχόμενα από το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης, είτε από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο». Όπως εξήγησε, «είναι ένας αριθμός που φτάνει από τα 15,6 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαμε πάρει την περίοδο 2014 – 2020 στα 21, 7 δισεκατομμύρια ευρώ που θα πάρουμε την περίοδο 2020 – 2027».

Στην συνέχεια η Μαρία Σπυράκη είπε ότι υπάρχουν και τα δύσκολα, σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον, αφού πλέον η χρηματοδότηση συνδέεται με την επίδοση, δηλαδή όποιος πάει καλά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα επιβραβεύεται και θα παίρνει και άλλα χρήματα, ενώ όποιος δεν τα καταφέρνει, θα χάνει τα λεφτά». Και εδώ όπως είπε είναι η μεγάλη πρόκληση, φέρνοντας ως παράδειγμα την ψηφιακή οικονομία, «όπου η Ε.Ε διαθέτει εννέα φορές περισσότερα κονδύλια από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο».

Όπως πρόσθεσε «έχουμε 9,1 δισ. ευρώ στην διάθεσή μας να ανταγωνιστούμε και να πάρουμε, αλλά αυτό που έχουμε κάνει ως τώρα στην ψηφιακή οικονομία είναι να βρισκόμαστε στην 27η θέση στο σύνολο των 28 κρατών – μελών». Επίσης, η κ. Σπυράκη ανέφερε ότι «η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο στο μοίρασμα των χρημάτων, αλλά και στο μοίρασμα των ευθυνών και για αυτό είναι σημαντικό να δείξουμε ότι είμαστε όλοι μαζί».

Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο στην Πάτρα με θέμα: «Η συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, Ελλάδα - Ευρώπη: προκλήσεις και προοπτικές»