ΚοινωνίαΑρχείο

Η μεταμόρφωση ενός παλιού στρατοπέδου σε μητροπολιτικό πάρκο και η περίπτωση του Ναυπλίου

Τη μεταμόρφωση ενός παλιού στρατοπέδου, σε ένα σύγχρονο μητροπολιτικό πάρκο έχει αναλάβει ο Δήμος Παύλου Μελά στην Θεσσαλονίκη. Στόχος να δημιουργηθεί ένας τόπος αναψυχής και έκφρασης, ένας ανοιχτός χώρος εκμάθησης που θα αποτελέσει στέγη δημιουργίας, κοινωνικοποίησης, αποδοχής και συνύπαρξης.

Οι τρεις βασικές επιδιώξεις του ∆ήµου Παύλου Μελά είναι η δημιουργία και η εγκαθίδρυση μιας δυναμικής σχέσης µε τους πολίτες, η οικειοποίηση ενός άλλοτε αφιλόξενου χώρου, και η ένταξη του στην καθημερινότητά τους.

Η μεταμόρφωση ενός παλιού στρατοπέδου σε μητροπολιτικό πάρκο

Το σχέδιο προβλέπει την φύτευση δεκάδων χιλιάδων δέντρων, την δημιουργία πεζόδρομων, ποδηλατόδρομων και επιτόπιων σημείων ενδιαφέροντος, όπως πέργκολες, καθιστικά, αναψυκτήρια, χώρους πικ νικ κ.α. Σε δεύτερη φάση θα γίνει αποκατάσταση και αξιοποίηση των υπάρχοντων κτιρίων, χωρίς να υπάρξει νέα δόμηση από σεβασμό στην 100χρονη ιστορία του στρατοπέδου.   

Ο Δήμος ευελπιστεί ότι μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει ανοίξει η πρόσκληση ώστε να μπει το project σε πρόγραμμα χρηματοδότησης 12 εκατ. ευρώ.

Η μεταμόρφωση ενός παλιού στρατοπέδου σε μητροπολιτικό πάρκο

Η περίπτωση του Ναυπλίου

Να λοιπόν μία ιδέα που ήδη υλοποιείται με την ανάπλαση των χώρων ενός παλιού στρατοπέδου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Με αφορμή την ήδη ειλημμένη απόφαση για οριστική διάλυση του στρατοπέδου, έχουμε πράγματι σκεφτεί τι ακριβώς θέλουμε να το κάνουμε; Υπάρχει ήδη μία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ζητά απλά την παραχώρηση των χώρων του ΚΕΜΧ στον Δήμο Ναυπλιέων. Αρκεί όμως αυτό;

Από τη μία γίνονται συσκέψεις που ζητούν να μείνει ανοιχτό γιατί δήθεν προσφέρει στην τοπική οικονομία έτσι όπως είναι τώρα, υποστελεχωμένο και απαξιωμένο.

ΚΕΜΧ Ναυπλίου

Από την άλλη συντηρείται η παραφιλολογία ότι μπορεί να γίνει Κέντρο Φύλαξης Μεταναστών και όλη αυτή η ξενοφοβία που συνοδεύει τη δημιουργία τέτοιων δομών ανά την επικράτεια.

Όμως πέρα από αποσπασματικές προτάσεις και επαρχιώτικες κουτοπόνηρες πολιτικές, γιατί δεν έχουμε μπει ακόμα στην διαδικασία να ξεκινήσει μία σοβαρή κουβέντα για την διενέργεια μίας μελέτης ανάπλασης και αξιοποίησης των χώρων που θα ξεμείνουν; 

Αυτό άλλωστε θα αποτελέσει και το προαπαιτούμενο ώστε να παραχωρηθεί το ΚΕΜΧ στον Δήμο ή την Περιφέρεια και να διατεθεί προς όφελος των πολιτών, σύμφωνα με τα όσα διαμηνύει το ίδιο το ΥΠΕΘΑ.