ΟικονομίαΑρχείο

Ανάγκη για άμεσες αποζημιώσεις στους μανταρινοπαραγωγούς της Αργολίδας

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας για την καταστροφή που έχει υποστεί η κλημεντίνη στην Αργολίδα από την κηλίδωση. Υπάρχουν περιοχές όπου η καταστροφή είναι ολική και οι αποζημιώσεις πρέπει να αποδοθούν άμεσα μέσω ΕΛΓΑ.

Γι’ αυτό αποφασίστηκε ομόφωνα να υποβληθεί αίτημα για ένταξη των παραγωγών στη διαδικασία de minimis.

Στην σύσκεψη ήταν παρών και ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος δήλωσε:

«Κατά τη σύσκεψη που διενεργήθηκε για τις αποζημιώσεις στους παραγωγούς “κλημεντίνης” στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, όπου συμμετείχα, αποφασίστηκε ομόφωνα να υποβάλλουμε αίτημα για ένταξη των παραγωγών μας στη διαδικασία de minimis. Υπάρχουν περιοχές όπου η καταστροφή είναι ολική και οι αποζημιώσεις πρέπει να αποδοθούν άμεσα μέσω ΕΛΓΑ.

Στη σύσκεψη, κατέθεσα επίσης πρόταση χρηματοδοτικής στήριξης των πληγέντων παραγωγών, είτε μέσω ΕΛΓΑ, είτε με έμμεσους τρόπους μείωσης του κόστους καλλιέργειας (π.χ. ΔΕΗ, άρδευση, κ.ά.) με αξιοποίηση  του φετινού υπερπλεονάσματος και με ταυτόχρονες ειδικές νομοθετικές προβλέψεις, ώστε να μην υπάρχει διακινδύνευση κρατικής ενίσχυσης. 

Επίσης, τόνισα ότι σε συνέχεια των καταστροφών των τελευταίων ετών (Ζορμπάς, δάκος, πλημμύρες, κ.ά.), ως αποτέλεσμα των τρομακτικών κλιματολογικών μεταβολών που υφίσταται η Ελλάδα, επείγει η συνολική αναθεώρηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Η αντίδραση της Πολιτείας πρέπει να είναι άμεση».