ΚοινωνίαΑρχείο

Κυριακού: Πως θα τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση με τα αδέσποτα στο Ναύπλιο

Η ραγδαία αύξηση του αριθμού των αδέσποτων στο Ναύπλιο ανησυχεί ιδιαίτερα τους κατοίκους και ολοένα και περισσότεροι μας δηλώνουν πως δεν αισθάνονται ασφαλείς να κυκλοφορήσουν στους δρόμους λόγω των αγέλων σκύλων που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στις γειτονιές της πόλης και τα χωριά.

Τα ρεπορτάζ που κάναμε το τελευταίο διάστημα έκαναν αίσθηση και σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως από τους αναγνώστες. Ο Στέλιος Κυριακού που αφιερώνει εθελοντικά πολλές ώρες καθημερινά για την διάσωση και περίθαλψη των άτυχων ζώων, δίνει την δική του απάντηση στα όσα έχουμε εκθέσει, παραθέτοντας την άποψη του για το θέμα:

«Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τον anagnostis.org ”Αναγνώστη Πελοποννήσου” που έφερε στη δημοσιότητα ένα τόσο φλέγον θέμα που αφορά όλους μας και που κανείς δεν είναι διατεθειμένος να μπει μπροστά και να το επιλύσει.

Θα ήθελα να ξεκινήσω με δύο ορισμούς που τελικά κανείς δεν ξέρει τι σημαίνουν αλλά όλοι τους χρησιμοποιείτε στην προσπάθειά σας να βρείτε κάπου να επιρρίψετε ευθύνες για το θέμα των αδέσποτων , ”καταφύγιο αδέσποτων” και ”φιλοζωικός σύλλογος”. 

Σύμφωνα με τον ν 4039/12 άρθρο 9 παράγραφος 2 , χαρακτηρίζονται τα καταφύγια ως ”προσωρινά ενδιαιτήματα” (Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν χώρους προσωρινής παραµονής και περίθαλψης και η ίδρυση και λειτουργία τους διέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήµατα ζώων του ν.604/1977 και του π.δ. 463/1978.). Ο ίδιος νόμος , στο ίδιο άρθρο και στην παράγραφο 9 , καθορίζει την τύχη των ζώων που πέρασαν από τα εν λόγω ενδιαιτήματα (Ζώα συντροφιάς, που δεν έχουν υιοθετηθεί και σύµφωνα µε γνωµάτευση του κτηνίατρου κρίνονται ότι είναι υγιή, επανεντάσσονται άµεσα στο οικείο τους περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήµου που περισυλλέγησαν, αφού προηγουµένως ελεγχθεί ότι έχουν σηµανθεί και καταγραφεί ηλεκτρονικά και ότι έχουν υποβληθεί σε αποπαρασίτωση, εµβολιασµό και στείρωση.)……………

Υπάρχει έστω και ένας νοήμων άνθρωπος που πιστεύει ότι αν ο Δήμος χρέωνε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της επιδότησης 70% που αναφέρεται στο άρθρο) τους δημότες ώστε να έφτιαχνε ένα ενδιαίτημα και να μάζευε όλα τα αδέσποτα του Δήμου και σε δεκαπέντε μέρες τα επανέντασσε εκεί που τα βρήκε , θα λυνόταν το πρόβλημα?????? Επομένως τα συμπεράσματα του αρθρογράφου είναι λανθασμένα, απεναντίας αν δούμε τους Δήμους που έχουν καταφύγια όχι μόνο δεν έχουν λύσει το πρόβλημα αλλά έχουν χρεώσει τον Δήμο τους με δεκάδες άλλα προβλήματα όπως παρεμβάσεις εισαγγελέων για κακοποίηση σε όλα σχεδόν τα καταφύγια της χώρας και υπέρογκα ποσά για την συντήρηση των καταφυγίων που στην ουσία δεν έχουν επιφέρει κανένα αποτέλεσμα.

Όσον αφορά τον δεύτερο ορισμό ”φιλοζωικός σύλλογος”, είναι μια μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση που αποτελείται από ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ , πολύ φιλόζωους και σπλαχνικούς ανθρώπους κατά βάση που όμως έχουν ο καθένας την προσωπικότητα του, τις ικανότητες όπως και τις αδυναμίες τους. Είναι απλά άνθρωποι που θέλουν να κάνουν το καλύτερο δυνατό και έχουν αφιερώσει πάρα πολύ από τον χρόνο και τη ζωή τους σε αυτό το θέμα δεδομένου ότι δεν υπάρχει σωματείο με πάνω από 20-30 ενεργά μέλη το πολύ. Τα περισσότερα μέλη απλά δίνουν που και που χρήματα για τα αδέσποτα , αγοράζουν ημερολόγια και αισθάνονται ότι βοηθούν τα ζωάκια, πράγμα που είναι αλήθεια. Οι εθελοντές βοηθούν το έργο του Δήμου και δεν πληρώνονται για αυτό ώστε να τους ζητάτε ευθύνες και να τους κρίνετε για το αν το έργο που προσέφεραν είναι ανάλογο του μισθού που ΔΕΝ τους δίνετε. Παρόλα αυτά , ως πρόεδρος του φιλοζωικού συλλόγου Ναυπλίου , έκανα παρεμβάσεις στους κτηνιάτρους ως προς τις τιμές όχι τόσο του microchip αλλά και των στειρώσεων που είναι πολύ σημαντικό και η απάντηση από τους κτηνιάτρους ήταν ότι η αγορά είναι ελεύθερη και ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει τον φθηνότερο. Στο θέμα του ελέγχου , ως πρόεδρος του φιλοζωικού συλλόγου Ναυπλίου αλλά και ως μέλος της πενταμελούς επιτροπής διαχείρισης αδέσποτων του Δήμου μας ήμουν και πάλι ”παρόν” καθώς πρότεινα , σε συνεργασία με την κυρία Ψώνη Γεωργία κτηνίατρο και πρόεδρο της επιτροπής , να κάνουμε δώρο στο Α.Τ. Ναυπλίου δυο σκάνερ ώστε να μπορούν οι αστυνομικοί να ελέγχουν τα microchip , η απάντηση του γραμματέα του Α.Τ. παρουσία του τότε υποδιοικητή ήταν ότι δεν μπορούν να παραλάβουν το ”δώρο” γιατί δεν είναι αυτή η δουλειά τους.

Κάπου εδώ θα ήθελα να σας κάνω γνωστό ότι σε ΌΛΕΣ τις συνεδριάσεις της πενταμελούς επιτροπής , παρουσία του Δημάρχου μας , το πρώτο αίτημα μου ήταν η συνεργασία του Δήμου με την αστυνομία ώστε να ελεγχθούν οι ιδιοκτήτες που είναι ο κύριος παράγοντας της ύπαρξης αδέσποτων στον Δήμο μας. Το δεύτερο αίτημα μου στις συνεδριάσεις της πενταμελούς επιτροπής , ήταν πάντα η υποστήριξη των εθελοντών γιατί πιστεύω ότι ο Δήμος χωρίς εθελοντική δράση , στο συγκεκριμένο θέμα , δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Δυστυχώς όμως και αυτά τα αιτήματα όπως και άλλα πολλά , έπεφταν στο κενό…

Στον προβληματισμό σας , (Όσον αφορά τα νούμερα που αναφέρονται στις στειρώσεις και στις υιοθεσίες αδέσποτων ζώων για τα έτη 2016 και 2017 παρατηρούμε ότι το 2017 οι στειρώσεις και οι φιλοξενίες μειώθηκαν, σε σχέση με το προηγούμενο έτος) , θα ήθελα να συμπεριλάβετε έναν σημαντικό στοιχείο, το 2016 συνέδραμαν τον Δήμο μας και οι εθελοντές με τον φιλοζωικό σύλλογο Ναυπλίου ενώ το 2017 δεν υπήρχε πλέον εθελοντική δράση γιατί ο σύλλογος διαλύθηκε επειδή δεν έτυχε της υποστήριξης του Δήμου!!!!

Θα μπορούσα να γράφω ατελείωτες ώρες για το θέμα των αδέσποτων αλλά ο σκοπός μου δεν είναι να σας κουράσω , απλά διαπίστωσα το ενδιαφέρων σας και σας κάνω γνωστά κάποια στοιχεία ώστε να καταλήξετε σε ασφαλή συμπεράσματα. Τις λύσεις αλλά και την δράση που θα πρέπει να ακολουθήσουμε , Δήμος με εθελοντές χέρι χέρι , θα σας αναλύσω στο πρόγραμμα που θα σας παρουσιάσω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Πρωτεύουσα Ξανά. Παναγιώτης Αναγνωσταρας». Υπάρχει λύση για τα αδέσποτα!!! Όταν αποφασίσουν οι αρμόδιοι να κλείσουν το στόμα τους και να ανοίξουν τα αυτιά τους ώστε να ακούσουν τους εθελοντές που ζουν το πρόβλημα από κοντά και γνωρίζουν και την λύση του , τότε και μόνο τότε θα καταφέρουμε να θέσουμε υπό έλεγχο την κατάσταση με τα αδέσποτα!!!!»

Γιατί αυξήθηκαν τα αδέσποτα στο Ναύπλιο;